Skæbner

Aclam fra Sporløs: Min far ville ikke se mig

6. februar 2020 Af Maibrit Jürs. Foto: Thomas Laursen.
Efter en svær opvækst med en ustabil mor fandt Aclam sin ukendte far. Og blev afvist. Uden forældrenes støtte gled Aclams ungdom over i misbrug, indtil hans kæreste en dag gav ham et ultimatum, der ændrede alt.
Aclam fra Sporløs: Min far ville ikke se mig

Hans far rejste, før han blev født. Hans mor var psykisk ustabil. Aclam har haft en hård barndom i Tanzania, og hele livet har han savnet en stabil familie og drømt om at finde sin ukendte far.

I 2004 fandt han sin fars adresse og skrev et brev til ham. Men svaret var nedslående: Faren ville ikke mødes med Aclam. Ikke endnu i hvert fald.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Læs også: Natalie fra Sporløs: Endelig fik jeg svar

Fuld af spørgsmål

Aclam Jorams far var læge og lavede hjælpearbejde i Tanzania, hvor han mødte Aclams mor. Det blev kun til en kort affære, så forlod den unge læge landet, og ni måneder efter, blev Aclam født. Mere vidste Aclam ikke om sin biologiske far, og hele livet har han været fuld af spørgsmål om, hvem denne mystiske læge var.

- Jeg ville så gerne møde ham og finde ud af, hvem han var. I perioder, hvor livet har været svært, håbede jeg, at han måske alligevel ville række mig en hånd og være min familie, fortæller Aclam.

Kunne ikke give op

Trods afvisningen kunne Aclam ikke lægge tanken om at finde sin far fra sig. Uvisheden pinte ham, og en svær ungdom gjorde kun savnet efter en rigtig familie større.

Aclams mor havde skiftende kærester, som ikke behandlede Aclam godt. Endelig giftede hun sig med en dansk mand og tog Aclam med til Danmark, da han var 16 år. Stedfaren var sød og behandlede Aclam godt. De ser stadig hinanden.

Læs også: Marianne fra Sporløs: Nu vil jeg være Kevin

Drømmepigen Sarah

Men livet i et fremmed land og med en psykisk ustabil mor var ikke let. Aclams ungdom blev præget af alkohol, stoffer og dårligt selskab.

- Jeg tror, jeg begyndte at tage stoffer for at glemme alt det dårlige i mit liv. Jeg var kun glad, når jeg var høj eller skæv, fortæller han.

Midt i en ødelagt ungdom mødte han Sarah. Hun var lige præcis den pige, han havde drømt om at finde: En, der ville elske ham for den, han var.

- Min egen barndom var så utryg, og jeg drømte om at finde en pige, der ville elske mig for mig og som jeg kunne skabe min egen trygge familie med.

Sidste chance

Alligevel var det svært at lægge det hårde liv på hylden. Selv da Sarah blev gravid med parrets første barn i 2009, trak stofferne i Aclam. Lige indtil Sarah satte stolen for døren og tvang ham til at vælge.

- En dag brød jeg simpelthen sammen og tudede som en lille dreng. Jeg har aldrig været særlig religiøs, men den aften bad jeg Gud om hjælp.

Læs også: Claudia fandt sin mor efter 33 år

Som født på ny

Den nat blev Aclam kristen.

- Jeg drømte, at jeg mødte Jesus. Det lyder nok underligt, men da jeg vågnede, var det som om, jeg blev født igen. Alt var forandret. Sarah syntes selvfølgelig, det var mega mærkeligt, at jeg pludselig var en ny mand. Men jeg var helt forandret, og det fik mig til at stoppe med at tage stoffer.

- Hvis jeg ikke var kommet væk fra stofferne og det dårlige miljø, ville jeg enten sidde i fængsel eller være død nu. Jeg er taknemmelig for, at det ikke gik sådan, siger Aclam.

Måtte finde far

Efter næsten ti år uden stoffer og alkohol blev Aclam endelig klar til at se sit livs største savn i øjnene: Han måtte finde sin far.

Men Aclam havde mistet den adresse, han skrev til mange år tidligere, og han havde brug for hjælp. Det var en kollega på fabrikken, som Aclam arbejder på, der foreslog, at han skulle kontakte tv-programmet Sporløs. Også Sarah stod klar med hele sin opbakning til eventyret.

- Det er vigtigt at kende sin baggrund. Den er en del af ens identitet og en vigtig ballast at have med sig, siger hun.

Læs også: Peter har tit følt sig rodløs: Mor gav mig væk som spæd

Rørende møde

Det var også en hård oplevelse at tage af sted til Italien, uden at vide, hvad der ventede.

- Vi ringede sammen hver dag og græd, fordi det var så overvældende. Det var selvfølgelig svært, at han var væk, for vi er vant til at være sammen om alt. Men jeg er glad for, at han gjorde det. Det har givet ham fred, fortæller Sarah Joram Færmann.

Undervejs var Aclam meget usikker på, om hans far overhovedet ville have noget med ham at gøre. Men da de to endelig mødtes, forsvandt alle bekymringer som dug for solen.

- Han var meget glad for at se mig. Han talte swahili, og vi talte sammen i tre timer.

Fik endelig svar

Endelig fik Aclam hele historien om, hvordan hans forældre havde mødt hinanden. At hans far havde rejst i hele verden som læge og at han kun havde kendt moren kortvarigt.

- Han fortalte også, at han ikke vidste, at hun var gravid, da han rejste. Han var altså ikke rejst fra mig.

Læs også: Hanne fandt sin far efter 38 år

Holder kontakten

Aclams far er siden blevet gift og har fået børn, og hans familie kender endnu ikke til Aclams eksistens. Aclam selv mener, faren måske er bange for sin kones reaktion, hvis hun finder ud af, at han har en uægte søn. Men det er en af de ting, far og søn mangler at få afklaret.

Indtil videre holder de kontakten i hemmelighed via e-mails, og når Aclam ganske snart tager til Rom for at besøge sin far, skal han bo på et hotel. Men det gør ikke noget, for relationen må gerne udvikle sig langsomt, når bare den udvikler sig.

- Det vigtigste er, at han gerne vil lære mig at kende. Det glæder jeg mig til. Jeg er så glad og taknemmelig for, at jeg fik den her chance for at være med i Sporløs og fandt min far. Det har været en stor hjælp.

Ar på krop og sjæl

Selv om Aclams egen barndom var utryg og har efterladt ar på både krop og sjæl, har han valgt at hæve sig over sine negative erfaringer og tager kun det med sig videre i livet, som han kan bruge positivt.

- Jeg har lært meget, af alt det, jeg har været igennem. Både min mor og flere af hendes kærester har fået mig til at føle, at jeg ikke var noget værd. Sådan skal mine børn aldrig have det.

Læs også: Casper blev givet væk som spæd: Jeg har følt mig uønsket

Har skabt en familie

Aclam har i dag tre børn sammen med Sarah, og der er plads til flere i lejligheden i Horsens. Han var selv nødt til at skabe den, men han har fået præcis, hvad han altid har ønsket sig: En tryg og stabil familie fuld af kærlighed og loyalitet. Nu håber han blot, at hans biologiske far en dag vil være en del af hans familie.

- Mit største ønske er, at min far kommer til at møde Sarah og børnene. Det ville være fantastisk.

Læs også: Ulla ville finde sit ophav: Min mor gav mig væk

Sponsoreret indhold