Skæbner

Afpresset med sex-fotos: Jeg følte det var min egen skyld

12. september 2019 Af Nina Sommer. Foto: Alex Tran.
I februar modtog Anne-Mette en besked i Messenger, som gav hende et chok. Den indeholdt nøgenbilleder af hende, som hun aldrig havde set før. Afpresseren truede med at offentliggøre dem, hvis hun ikke sendte ham flere.
Afpresset med sex-fotos: Jeg følte det var min egen skyld

Hendes øjne glider hen over den nøgne krop på skærmen. Pigen på billedet sidder på en seng, og hendes bryster er blottede. Ansigtet er lidt utydeligt, men alligevel mærker Anne-Mette pulsen dunke under blusen. Hun forstørrer billedet med sin iPhone, og nu er hun ikke længere i tvivl. Det er hende selv, kun iført trusser, og siddende op ad en hvid væg. Da hun læser teksten, kan hun mærke magtesløsheden strømme ind over hende.

– Han skrev, at han havde fået billederne fra en ekskæreste, fordi jeg havde været utro. Men jeg havde aldrig været utro, og jeg anede ikke, hvem personen var. I starten tænkte jeg, at han bare ville skræmme mig. Jeg vidste jo ikke, at det ville blive værre, fortæller 23-årige Anne-Mette Skov Andersen fra Svendborg.

Læs også: Voldtaget og banket af kæresten

Chokerende besked

Efter en svær periode, efter at hun havde brudt med sin kæreste, var tilværelsen begyndt at lysne for Anne-Mette. Hun var begyndt på pædagogstudiet, havde fået ny lejlighed og glædede sig til at se, hvad fremtiden bød på. Men en aften, hvor hun hyggede med en veninde hjemme i lejligheden, modtog hun den rystende besked på Messenger.

– Da det første chok havde lagt sig, besluttede jeg mig for, at jeg ikke ville bruge mere energi på det, så jeg lagde det faktisk fra mig, fortæller Anne-Mette.

De næste dage tænkte hun sporadisk på beskeden, og som tiden gik, forsvandt den ubehagelige besked længere og længere væk i erindringen. Indtil et par uger efter, hvor hun modtog endnu en besked.

– Jeg fik et chok, da jeg åbnede den. Der var flere billeder, og denne gang var de meget mere intime. Man kunne se mit blottede underliv og mine bryster, og der var ingen tvivl om, at det var mig. For min tatovering på anklen var synlig, fortæller Anne-Mette.

Afpresning

Afpresseren krævede, at hun skulle sende flere nøgenbilleder af sig selv, ellers ville han sende nøgenbillederne af Anne-Mette til hendes familie og venner.

– Jeg havde ingen anelse om, hvornår billederne var blevet taget, eller hvem der havde taget dem. Var det min ekskæreste? Jeg vidste det jo ikke, og det kørte bare rundt i hovedet på mig, fortæller Anne-Mette, der den efterfølgende tid blev ramt af voldsom angst.

Læs også: Det koster at miste

Anne-Mette: Jeg skammede mig

Når hun prøvede at gå uden for lejligheden, følte hun, at folk kiggede efter hende og grinede ad hende, og hver gang hun modtog en besked på telefonen, frygtede hun, at den var fra nogen, der ville fortælle, at de havde fået tilsendt de krænkende billeder af hende. Til sidst måtte hun sygemelde sig fra studiet, og hendes veninde måtte købe ind og lufte hendes hund.

– Jeg sad bare herhjemme og havde det skidt. Jeg skammede mig, selv om jeg ikke rigtig vidste, hvad jeg skammede mig over.

Læs også: Sofies sorgfulde liv: Blev mester i at skjule smerten

Levede i frygt

Selv om Anne-Mette den første gang havde afvist at involvere politiet, var frygten denne gang så stor, at hun ikke så nogen vej udenom. Men da hun fremlagde beskederne og billederne for politiet, stod det hurtigt klart, at de havde svært ved at hjælpe hende. I stedet levede Anne-Mette i frygt for, at der snart ville blive sendt intime billeder til indbakken i hendes omgangskreds.

3. gang Anne-Mette modtog en besked fra den ukendte person, blev hun mødt med en nedladende og vulgær tone.

– Jeg havde ingen kontrol over noget som helst, og det styrede mig fuldstændig. Politiet havde sagt til mig, at det bedste ville være at være åben omkring det over for min omgangskreds. I starten tænkte jeg, at det ikke var en mulighed, men jeg kunne godt se, at jeg ikke kunne leve på den her måde.

Støttende kommentarer

Derfor var det med svedige håndflader, at Anne-Mette valgte at skrive på de sociale medier, hvad hun havde været udsat for. Da hun trykkede på knappen for at offentliggøre sine ord, dunkede pulsen voldsomt. Til sidst måtte hun lægge telefonen fra sig og gå en tur, fordi frygten for negative kommentarer fyldte hende op.

– Da jeg kom tilbage, blev jeg så overrasket, for der var sket lige det modsatte af, hvad jeg frygtede. Folk kom med støttende kommentarer og skrev, at jeg var modig og sej. Jeg var rigtig bange for, at mange ville synes, at det var min egen skyld. At jeg selv havde sendt intime billeder, men der var ikke en eneste, der var negativ, forklarer Anne-Mette.

Læs også: Carina var rødhåret og overvægtig: Skoletiden var et helvede

Befriende

Hun valgte selv at hyre teknikere, der skulle hjælpe hende med at finde frem til den person, der var i gang med at ødelægge hendes liv. Men heller ikke de kunne finde frem til afsenderen.

Når dagene var svære, tænkte hun på de digitale klap på skulderen, hun havde fået. Hun begyndte at tro på, at det ikke var hendes egen skyld, og hun snakkede åbent om det på det nye studie.

– Det var enormt befriende, at folk vidste, hvad der foregik, og ikke så ned på mig. Det gjorde også, at frygten forsvandt, og jeg modtog også flere beskeder fra piger, der havde oplevet det samme som mig. De havde haft de samme følelser af flovhed og angst, og de var rigtig glade for, at jeg turde snakke åbent om det, fortælle Anne-Mette.

Læs også: Jeg gik ned med stress

Aldrig din skyld

Siden april har hun ikke modtaget flere beskeder fra den ukendte afpresser. Hun er nu gået ind i kampen for at komme det såkaldte ’sextortion’ til livs. Hun beretter på sociale medier om, hvad der løbende sker i sagen, og hun råder andre til at være åbne over for venner og familie, hvis de bliver udsat for afpresning.

– Der er mange, der tror, at de selv er skyld i det, ligesom jeg selv gjorde. Men det bliver aldrig din skyld, at du bliver afpresset.

Sponsoreret indhold