Skæbner

Afviste lægerne råd om abort: Michelle gav sine tvillinger livet

23. juni 2015 Joan Andersen
Lægerne tilbød Michelle en sen-abort. De mente, at den ene tvilling ikke ville overleve. Aborten ville betyde, at den anden tvilling risikerede at blive hjerneskadet. Men 23-årige Michelle troede ikke på, at der var noget galt med hendes drenge. Hun bad familien se bort fra lægernes råd og stole på hendes moderinstinkt.

- I er jo unge endnu, I skal nok få børn, sagde lægen overbærende, mens hun begyndte at finde papirerne frem, så Michelle kunne få en abort.

Michelle Petersen og kæresten Kevin Meyhoff-Nissen var i chok. Parret på 23 år ønskede sig brændende et barn, og Michelle havde aborteret én gang. Nu ventede de til deres store lykke tvillinger, men så kom lægen med sådan en udmelding, selv om Michelle var i 13. uge og dermed over abortgrænsen.

De lige havde set tvillingerne boltre sig i maven på Michelle, men lægen så noget helt andet.

Hun var 100 procent sikker på, at de enæggede tvillinger havde tvilling-til-tvilling syndrom, TTTS, en tilstand, hvor den ene tvilling donerer blod og dermed næring til den anden, så den ene tvilling mangler næring og den anden risikerer hjerteproblemer pga. alt for meget blod.

Læs her hvorfor man får tvillinger

Tvillinger ville skade hinanden

De græd ikke. Det var alt for uvirkeligt.

- Jeg så to små babyer sparke sig frem på skærmen, fortæller Kevin, som også havde svært ved at forstå, at der skulle være noget galt.

Men lægen fortalte, at Alexander var ved at blive kvalt. Det var helt sikkert, at han ville dø, og så ville han forgifte miljøet, så tvillingbror William ville blive hjerneskadet, hvis han overhovedet overlevede.

- Jeg følte mig presset til at få den abort, fortæller Michelle.

Læs også om Christinas hårde tvillinge-graviditet

Den svære ventetid

De besluttede sig for, at de ville forsøge alt inden den endegyldige beslutning, så de bad om endnu en scanning, denne gang på Rigshospitalet. Der var fire ugers nervepirrende ventetid.

- Jeg brugte en uge på at kigge på barnevogn til et enkelt barn, mens vi ventede på at komme til på Riget. Og vi havde mange snakke om, at vi ikke kunne være bekendt at sætte et handicappet barn i verden, fortæller Michelle.

Endelig blev det deres tur på Riget.

Anbefalede abort i uge 19

- Lægen så ingen tegn på TTTS, og der var fint med fostervand. Vi åndede lettede op, fortæller hun.

Men inden de nåede at glæde sig for meget, havde lægen sine anbefalinger klar.

Alexander fulgte sin kurve, men var stadig meget lille. Han fik ikke næring nok, fordi navlestrengen sad yderst på moderkagen. Hans chancer var ikke gode.

Michelle var i uge 19, og lægen ville med en laseroperation skære navlestrengen over for at redde William, som dog stadig risikerede at blive hjerneskadet med sin døde tvilling ved sin side.

Michelle fulgte sit moderinstinkt

- Min mor sagde, at jeg skulle mærke efter inde i mig selv, følge min mavefornemmelse, og jeg følte, at der bare ikke være noget galt, siger Michelle.

- Han fik mad, bare ikke så meget som sin bror. Alt så fint ud, bortset fra væksten. De målte flowet hver uge i Odense.

De havde 14 dage til at beslutte sig.

- Jeg bad Kevin om at stole på mig. Resten af familien bakkede også op og lyttede til mig. Jeg kan ikke forklare, hvad der skete, men jeg gik med følelsen af, at de simpelthen tog fejl, fortælle Michelle.

Men beslutningen var ikke let.

- Jeg var bange hver eneste dag i graviditeten. Jeg var sygemeldt, fordi jeg var bange for at miste begge mine børn, siger Michelle.

Se den fantastiske video: Tvillingerne tror, de stadig er i mors mave

Det endte lykkeligt

I uge 33 + 4 gik vandet. Alexander og William kom til verden på Sønderborg sygehus den 10. december 2013. Alexander vejede 1605 gram, William 2070 gram.

Efter et par ugers indlæggelse på neonatalafdelingen i Sønderborg lånte de afdelingens single-barnevogn og gik en tur udenfor med drengene.

- Dér følte vi os endelig som en rigtig familie, siger Michelle.

William er vejer i dag et kilo mere end Alexander, men det kræver et trænet øje at se forskel for dem. Trods lægernes hårde dom klarer begge drenge sig fint og har ingen mén.

- Jeg er stadig sur på den læge i Odense. Jeg tror, det vil følge mig hele livet, siger Michelle og håber, at lægen læser denne artikel og næste gang er knap så hurtig med at foreslå en abort.

Sponsoreret indhold