Amalie Wanting: Jeg mangler min storesøster hver dag

For Amalie var Mira Wanting meget mere end en berømt storesøster. De havde et ekstremt tæt forhold, og siden barndommen spurgte Amalie hende til råds om alt. I dag er det godt tre år siden, at den populære skuespiller døde, og Amalie mistede sin søster. Nu skal hun selv tage sine egne beslutninger, ligesom hun skal leve med en sorg, der aldrig forsvinder. Bubber og Ude og Hjemme har mødt Amalie, som har lært, at man ikke kan komme igennem et så stort tab uden hjælp. Den fik hun hos Børn, Unge & Sorg

Amalie Wanting havde ikke indset, hvad der ventede hende. Ikke engang da hendes storesøster Mira Wanting omkring juletid for godt tre år siden blev indlagt på et hospice, forstod hun, at hun ville miste hende.

- På intet tidspunkt havde jeg troet, at det var noget, hun kunne dø af. Overhovedet. Da det skete, føltes det nærmest som en bilulykke. Min hjerne kunne ikke rigtig fatte det. Man kan jo ikke miste sin yndlingsperson.

Ligner sin søster

Bubber og Ude og Hjemme har mødt Amalie Wanting, som i dag er 22 år, og som med sit spinkle ydre, sit lange, glatte hår og sine klassiske træk ligner en lidt mørkere udgave af sin storesøster. Hendes replikker falder også ligeså klart og hurtigt, som de gjorde for Mira Wanting, der især fik roller som den kontante blondine med hjertet på det rette sted.

Det er ikke underligt, at Amalie minder om sin storesøster. Godt nok var der 16 år imellem dem, men de havde et helt særligt forhold, som på mange måder var langt mere end en almindelig søsterrelation.

Mira Wanting døde kort før jul for tre et halvt år siden.

Kan igen se sin søster på film

I dag kan Amalie med sikkerhed sige, at hun aldrig kommer sig over sin søsters død. Sorgen forsvinder aldrig, men hun har vænnet sig til, at den altid ligger lige under huden, og i dag kan hun igen se de populære ”Anja og Viktor” film, hvor Mira for alvor slog igennem. Det tog flere år, før hun kom så langt, og da hun endelig satte sig og så den romantiske ungdoms komedie, var det overvældende.

- Hun var så lyslevende på skærmen. Fuldstændig, som hun var, siger Amalie, som ikke mindst har lært at leve med sorgen takket være den sorggruppe, hun gik i hos Børn, Unge & Sorg. Gruppen fik hende igennem det første år, og det er også derfor, hun nu for første gang fortæller sin svære historie i håb om at hjælpe andre.

Opfordrede sin søster til at få hjælp

Mira var en storesøster, som altid forsøgte at hjælpe Amalie på den rette vej. Det gjorde hun også, selv da hun lå i sin hospitalsseng i den allersidste tid, hvor hun opfodrede sin søster til at få noget hjælp til at komme igennem den sorg, som snart ville vælte ind over familien. Flere gange havde Mira opfordret hende til at kontakte Børn, Unge & Sorg, hvor hendes ældste datter Alberte allerede gik. Men Amalie var ikke let at få afsted.

Troede, jeg kunne klare mig selv

- Jeg påstod, at jeg kunne klare mig selv. At jeg var i kontakt med mine egne følelser. Men det var jeg jo overhovedet ikke, smiler Amalie, som til sidst gik med til at tage plads over for en psykolog. Det blev ingen succes.

- Jeg syntes overhovedet ikke, det hjalp. Men jeg vidste jo også godt hvorfor: Jeg ville ikke græde. Det var det eneste jeg tænkte på, så jeg sad hele tiden og holdt igen med at tale om for dybe ting.

Bubber: Hvorfor ville du ikke græde?

- Jeg syntes, det var pinligt. I dag kan jeg godt se, at det var helt mærkeligt.

Sorggruppen hjalp

Det var faktisk først, da Amalie kom i sorggruppe med andre unge, som havde mistet en søskende, at hun begyndte at lukke op.

- Det lettede virkelig. Hver gang jeg fortalte noget, kunne jeg mærke, at det havde de andre også prøvet.

Amalie gik i gruppen et år, og hun valgte efterfølgende at blive frivillig hos Børn, Unge & Sorg.

Læs hele Amalies historie i Ude og Hjemme, der er på gaden onsdag den 29. juni 2016:

 

 

Her kan du få hjælp

Børn, Unge & Sorg giver gratis støtte og behandling til børn og unge under 28 år, der har søskende eller forældre, der er syge eller døde. Du kan læse mere på www.bornungesorg.dk. Her kan du også se, hvordan du selv kan støtte organisationen, så de kan blive ved med at hjælpe børn og unge i sorg.