Skæbner

Angst: Derfor vaskede Freya hele tiden hænder

21. juni 2016 af Kristian Bo Eriksen
Foto: Steen Wrem
I mange år var Freya besat af hygiejne. Hun vaskede hænder mange gang om dagen, fordi hun var angst for at kaste op. Angsten blev til panik og senere til en depression, men Freya har aldrig givet op. I dag er hun tilbage og kan med et stort smil sige: - Jeg er rigtig glad for mit liv.
Freya fik angst

Det hele startede sådan for alvor for omkring 9 år siden. Det var Mortensaften og Freya Lykke Thorup, 16, og hendes familie skulle fejre det med andesteg. Helt ligesom så mange andre familier i Danmark.

- Da min far bar anden ind i køkkenet, faldt der en dråbe blod på min arm. Så gik der et eller andet galt. Jeg blev helt ude af den og spurgte, hvad det værste var, der kunne ske på grund af blod fra en and, husker Freya.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

LÆS OGSÅ: 11-årige Viktor havde angst og turde ikke gå i skole

- Jeg fik at vide, at det var at blive smittet med salmonella, men det i sig selv gjorde mig ikke bange. Jeg blev i stedet totalt angst for at komme til at kaste op, sådan som man gør med salmonella.

Og angsten stoppede ikke. Eller rettere sagt, den begyndte at komme tilbage i helt andre situationer. Men det var stadig det at kaste op, Freya var bange for.

Angst førte til panikanfald

- Lige pludselig kunne jeg få den samme følelse, den samme fornemmelse i kroppen. Jeg blev bange, fik ondt i maven og så trak jeg mig helt ind i mig selv og blev fjern. Det gjorde det svært at følge undervisningen i skolen, men heldigvis har jeg altid haft let ved at lære, så det gik, siger Freya.

Frygten for at kaste op blev hos Freya. Hun blev besat af hygiejne, og begyndte febrilsk at vaske hænder i tide og især i utide. Grundigt, længe og langt op ad armene. Som regel flere gange om dagen.

- Til sidst var mine hænder bare helt tørre af al den vask. Men det stoppede mig ikke.

LÆS OGSÅ: Hypnose tog Evas angst for at føde

Freyas angst udviklede sig. Hun begyndte at blive ramt af nogle forfærdelige panikanfald. Denne gang helt uden konkret grund. Ikke fordi Freya frygtede at kaste op eller noget i den stil. Panikken ramte bare ud af det blå.

Selv om angsten og panikken spillede en kæmpe rolle i Freyas liv, gik det godt i skolen. Og sidste år glædede hun sig til at begynde i gymnasiet. Hun skulle gå på musiklinjen, og da hun selv er vild med at synge og høre musik, passede det hende fint. Men hun holdt kun et halvt år. Så måtte hun stoppe.

Lever med angst

- Jeg er dårlig til forandringer. Og jeg havde svært ved at starte i gymnasiet. Alle de andre var så udadvendte, og jeg var bange for at blive ensom, så jeg pressede mig selv hårdt for at blive mere som de andre. Men sådan er jeg slet ikke. Jeg er stille og tænker meget over tingene, siger Freya.

Til sidst udviklede angsten sig til en regulær depression. Freya stoppede i gymnasiet og har taget sig en tænkepause.

LÆS OGSÅ: Sådan hjæper du bange børn

Men Freya er ikke en pige, der lader stå til. Eller som kun ser sort på sit liv.

- Jeg er rigtig glad for mit liv. Glad for at jeg er kommet så langt. Jeg har lært at reflektere og ved, hvad der godt for mig. Det kan jeg bruge langt frem i mit liv. Jeg har hele tiden kunnet leve med min angst, fordi jeg alligevel stadig kunne være glad, siger Freya.

Du kan læse hele Freyas historie i denne uges Ude og Hjemme:

Læsernes bedste råd:

Læsernes bedste råd

Sponsoreret indhold