Angsten holdt Sabrina inde: I dag har Sif ændret mit liv

Sabrina er så plaget af angst, at hun i seks år ikke vovede sig ud af huset alene. Ingen behandlinger virkede, og hun fik det kun værre. Indtil familien blev udvidet med et nyt logrende medlem.

Sif logrer heftigt og hopper op igen og igen af ren begejstring, når der kommer gæster ind ad døren. Den sorte hund opfører sig i det hele taget som en helt almindelig legesyg labrador på to år. Men Sif er ikke almindelig. Sif har nemlig hele tiden et vågent øje rettet mod 31-årige Sabrina. Den mærker øjeblikkeligt, hvis hun bliver trist eller bange.

Det kan vi andre ikke. Udadtil ligner Sabrina Klysner nemlig en smuk ung kvinde med styr på livet og let til smil. Man kan ikke se på hende, at hun en gang imellem er så angst, at hun må hive efter vejret. Og så angst, at hun engang besvimede midt i Fakta. Ligesom man ikke skulle tro, at Sabrina i seks år ikke vovede at gå uden for en dør alene. Eller overhovedet at træde ind i et supermarked. Eller deltage i møder på sine to drenges skole.

 

"God" til at skjule sin angst

Sabrina har nemlig altid været utrolig god til at skjule den angst, som har plaget og bremset hende, lige siden hun som 10-årig kom på børnepsykiatrisk afdeling med ondt i maven. Men hendes evne til at skjule sin lidelse har bestemt ikke gjort den nemmere.

– Mange har svært ved at forstå, hvordan jeg har det. For jeg ser jo ikke syg ud, som hun selv siger. 

I seks år turde Sabrina ikke gå ud af huset alene.

I seks år turde Sabrina ikke gå ud af huset alene.

Fik det værre og værre

Hendes kæreste, Per Grønbech Larsen, forstår hende heldigvis. De to har været sammen lige siden teenageårene, så han kender alle de små tegn på, at nu er et angstanfald på vej. Som når han tager hendes hånd og mærker, den er drivvåd, eller når hendes øjne begynder at flakke. Sådan har det altid været, og i årevis har Per hjælpeløst måttet kigge på en kæreste, som led med angsten. Og som aldrig fik det bedre på trods af forskellige behandlinger. Faktisk fik hun det kun værre.

På ferie uden mor

Det har selvfølgelig været krævende for hele familien. Per har været vant til at modtage og sende utallige sms’er i løbet af sin arbejdsdag for at følge op på, hvordan Sabrina havde det. Han har været vant til at komme til familiemiddage alene, fordi Sabrina ikke kunne gennemføre det, og for et par år siden måtte han drage af sted på ferie til Italien med børnene uden Sabrina, fordi hun to dage inden blev ramt af for megen angst til at gennemføre rejsen.

Der har været mange hårde perioder i den lille familie hjemme i rækkehuset i Herlev, hvor Sabrina i årevis ikke engang turde gå hen til enden af blokken.

Læs også: Zanna måtte opgive sit gamle liv: jeg vil ikke være et offer

Sif har gjort en ufattelig forskel

Det gør hun nu. I det sidste år har hun faktisk gået tre lange ture alene hver eneste dag. Eller helt alene har hun ikke gået. Sif har været med hende. Og den sorte labrador har gjort en så stor forskel, at det næsten ikke er til at fatte.

Sif er servicehund, og den og Sabrina er et helt særligt match. Det perfekte match har de sørget for hos Servicehundeforeningen, hvor de for to år siden begyndte at sætte sig ind i Sabrina og hendes liv, inden de udvalgte Sif og fik trænet den op til en hverdag med Sabrina.

Kemien var der med det samme

Ingen i familien glemmer den dag, de stod og kiggede ud ad køkkenvinduet og ventede på, at Sif endelig skulle komme.

– Nu kommer den, udbrød de i kor, da Sif første gang kom gående hen mod deres hoveddør med hunde-instruktøren.

Det var også et stort øjeblik at åbne døren og lukke en ny ven ind. For allerede da Sabrina bukkede sig og tog imod sin nye hund, kunne hun mærke noget falde på plads.

– Kemien var der bare med det samme. Hun var meget opsøgende på mig lige fra start, og jeg kunne bare mærke, at det var vildt dejligt, siger Sabrina.

I dag går Sabrina dagligt tre ture i selskab med Sif.

I dag går Sabrina dagligt tre ture i selskab med Sif.

Sif giver ro

I dag er Sif konstant opmærksom på Sabrina. Hvis hun bliver urolig indeni, reagerer den straks og kommer hen og presser sit hoved tungt mod hendes ben, så hun finder ro. Når de går ud og handler sammen, står Sif plantet mellem hendes ben, så hun ikke får angstanfald, og er Sabrina urolig for mennesker bag sig, vender Sif sig, så den kan holde øje med mennesker bag hendes ryg.

Sif mærker nærmest Sabrina bedre, end hun mærker sig selv. Også om natten, hvor hun kan blive ramt af så voldsomme kvælningsfornemmelser, at hun udstøder nogle uhyggelige rallende lyde. Når det sker, springer Sif straks op og puffer til Sabrina, så hun kommer til sig selv igen.

Det har ændret hele familien

Sif har i det hele taget gjort det lettere at være Sabrina. Men hun har også gjort det lettere at være hendes familie.

I dag modtager Per kun sms’er, hvis det handler om noget praktisk. Det handler ikke længere om uro, angst og problemer. Og han skal ikke længere køre sin kæreste hen til svigermor, inden han tager på arbejde, fordi hun er bange for at være alene.

Mere i øjenhøjde

– Det har været helt vildt at se den forandring. Pludselig skal jeg ikke bekymre mig hele tiden. Vores forhold er også blevet et andet, fordi Sabrina ikke er så afhængig af mig mere. Vi er kommet mere i øjenhøjde, siger Per, som kan opremse en række sejre fra det sidste halvandet år.

Som for eksempel dengang, familien var på cafe for at spise sammen. Eller da Sabrina tog bussen. Eller de to gange, de har siddet til en skole-hjem-samtale sammen. Tidligere var det noget, Per måtte gøre alene.

Sabrina og Per har været sammen, siden de var teenagere. I dag kan Per mærke, at hans kæreste er langt mere selvstændig.

Sabrina og Per har været sammen, siden de var teenagere. I dag kan Per mærke, at hans kæreste er langt mere selvstændig.

 

Læs også: Jane fik nok af dating: Bare folk dog var ærlige

Født sårbar

Ingen kan præcis sige, hvorfor Sabrina fik angst. Lidelsen kommer nemlig ikke af en traumatisk oplevelse, en hård opvækst eller andre hændelser, som kunne give en forklaring.

– Jeg er nok bare født med en ekstra sårbarhed. Det er vi flere, der er i min familie, siger Sabrina, som især er plaget af angsten for at dø.

De tanker har hun stadig. Men hun har også Sif, og hvis der er noget, Sif er god til, så er det at aflede tankerne. Det er også derfor, Sif med sit legesyge sind og store energi er den helt rigtige servicehund til netop Sabrina. Mange andre servicehunde er nemlig langt mere rolige. Men Sabrina har brug for liv og glædeshop, som får hende til at tænke på noget andet. Det kan Sif virkelig levere. Den glade hund springer ivrigt rundt med tungen hængende ud ad munden. I hvert fald lige indtil Sabrina med rolig og sikker stemme beder den om at gå ind på plads i buret i stuen. I samme øjeblik er Sif inde i buret uden den mindste tøven. Så er der ingen tvivl om, at Sif er en servicehund med helt særlige evner.

 

 

Hold afstand til en servicehund

Møder du en servicehund, skal du ikke bukke dig ned og hilse på den. Det kan godt være, den er sød, og du har lyst til det. Men hunden er på arbejde, og det er vigtigt, at den ikke bliver forstyrret.

Servicehundeforeningen.dk kan du læse mere om arbejdet med hundene, og hvad det kræver, hvis du selv ønsker en servicehund.