Skæbner

Anholdt for at give sin søn cannabisolie

23. september 2017 af Louise Søgaard. Foto: Morten Mejnecke
Forleden troppede to betjente op hos Christel. Hun havde købt cannabisolie til sin søn i USA, og det er ulovligt. Nu frygter Christel, at hun ikke længere kan få den hjælpende olie til sin syge dreng.
Cannabisolie: Kvinde kigger trist ned i bordet, mens dreng kigger på hende

Cannabisolie er det eneste, der har virket.

Christel sad på sin terrasse og nød den varme sommeraften. Inde i stuelejligheden sov hendes 7-årige søn. Hendes datter var stadig vågen, da to betjente dukkede op foran terrassen. Den ene spurgte, om hun var Christen Henriksen, og hun svarede ja.

– Så er du anholdt for import af euforiserende stoffer med muligt henblik på videresalg, sagde betjenten og bad derefter om lov til at komme indenfor.

– De var egentlig venlige nok, men jeg måtte bede Luna om at gå ind og lægge sig hos sin lillebror, så hun ikke skulle blive alt for urolig. Hun skal ikke opleve, at politiet kommer. Vi er ikke kriminelle. Og hun kan jo slet ikke forstå, at de dråber, jeg giver Monet, er ulovlige.

– Hun har jo fået sin lillebror igen. Før var han altid indlagt, og når han var hjemme, var han en grøntsag, som sad i sin stol med hjelm på og savlede eller bare kiggede ind i en væg. Nu kan de gå sammen over på legepladsen, og de kan kommunikere, selv om Monet endnu ikke har noget sprog. Han skal ikke længere gå med hjelm, for han har ikke længere anfald. De kan lave ting sammen, og han er glad. Før var han ingenting, fortæller Christel.

Christel bad betjentene om ikke at tage hende med på stationen, for hun var alene med sine to børn. Heldigvis var det heller ikke nødvendigt.

– De ville bare kigge sig omkring for at se, om jeg havde andre stoffer. De havde konfiskeret Monets cannabisolie i tolden. Den var sendt fra USA, som er det eneste sted, jeg kan købe cannabisolie, der er kontrolleret af myndighederne. Jeg forklarede betjentene, at olien er min søns medicin. Han har epilepsi, og det er den eneste medicin, som har hjulpet ham. Alle andre medikamenter forvandler ham til en grøntsag, fortæller 36-årige Christel fra Frederiksberg. Hun har været hjemme på tabt arbejdsfortjeneste, siden Monet blev syg bare halvandet år gammel.

Christel er overbevist om, at hendes søn blev syg af sin 12-måneders vaccine, selv om lægerne er uenige.

– Monet var en fuldstændig normal dreng, da han blev født, og indtil han fik sin 12-måneders vaccine lidt sent. Han var 15 måneder og gik i vuggestue. To dage efter vaccinen ringede en pædagog og spurgte, om vi havde givet Monet vodka til morgenmad. Han virkede fuld, sagde hun. Og da jeg hentede ham, kunne jeg se, hvad hun mente. Han gik og slingrede som en beruset, og han var ikke rigtig til at komme i kontakt med, forklarer Christel.

Siden den dag Christel hentede sin søn i vuggestuen, har Monet været syg og plaget af utallige daglige epileptiske anfald. Efter en ørelæge havde konstateret, at der ikke var noget galt med balancen, og lægerne på Rigshospitalet havde udelukket deres første mistanke – en hjernesvulst – blev Monet tilknyttet en ekspert inden for neuropædiatri Professor Dr. med Peter Uldall på Rigshospitalet.

Som en grøntsag

– Han sagde, at Monet havde West Syndrom. Men den medicin, som Monet blev ordineret, gav bare endnu flere anfald. Jo mere medicin han fik, des værre fik han det.

– På et tidspunkt var vi indlagt på epilepsihospitalet Filadelfia i Dianalund i tre uger, og endelig var Monet uden anfald i fire dage. Men det viste sig at være fordi, han ingen mad havde fået. Meget af den medicin, epilepsipatienter får, tager deres appetit. Monet havde altså haft det bedre i en såkaldt ketotisk tilstand. Så han kom på en ketogen diæt, og den var vi glade for. Men samtidig fik han noget medicin, som betød, at han stort set aldrig sov. I stedet var han vågen og sagde mærkelige lyde. Han lød som en ged, fortæller Christel.

Hun har været indlagt med Monet så mange gange, at hun ikke har tal på det længere. I to et halvt år var hun og Monet mere indlagt, end de var hjemme. Det betød, at Christel kun så sin datter i weekenderne, hvor hun tog hjem, mens Monets far tog ind på hospitalet til Monet.

Cannabisolie kurerede Stan for lungekræft. Se videoen hvor han fortæller sin utrolige historie.

Kostede ægteskabet

– Det har været umenneskeligt hårdt at se sin dreng forvandlet til en grøntsag og ikke kunne nå ham eller stoppe hans anfald og gøre ham glad. Samtidig har det også været frygteligt, at jeg ikke kunne være der for min datter. Jeg har båret på så megen sorg, og det var også en af grundene til, at hans far og jeg gik fra hinanden, fortæller Christel.

Da hun følte, at hendes dreng havde været igennem nok, begyndte Christel at se sig om efter alternative muligheder. Hun fik en healer til at besøge Monet på hospitalet, og hun læste på nettet om en amerikansk lille pige, Charlotte Figi, som led af flere hundrede daglige epilepsi-anfald, men var blevet næsten normal af at droppe sin medicin og kun få cannabisolie fra en særligt fremdyrket cannabis-plante, der siden fik hendes navn: Charlotte’s web.

– Vi ville jo gøre alt. Det eneste, vi ikke ville, var at opgive håbet. Hvis Monet blev ved med at have så mange anfald, ville han dø snart. Hans krop ville lukke ned, forklarede lægerne os. Hans far og jeg rejste derfor til Colorado for at møde pigens forældre og blive klogere på olien.

Vi overvejede at flytte dertil med Monet, fordi det ikke er ulovligt der. Men på det tidspunkt var Monet for dårlig.

– Da vi var hjemme igen, blev jeg ved med at presse vores læge til at lade Monet få cannabisolie. Jeg viste ham alt, hvad jeg havde fundet. Der var mange andre børn med anfald, som havde fået det bedre med medicinsk cannabis. Til sidst gik han med til at udskrive et lovligt lægemiddel Sativex, som er cannabis-olie, fremstillet på industrihamp. Det betød meget for mig, at vi havde vores bagland i orden. At lægerne vidste, hvad vi gjorde, og at kommunen også var informeret, så jeg netop ikke gjorde noget kriminelt, fortæller Christel.

Et mirakel

To dage efter Monet fik det lovlige cannabispræparat, rejste han sig fra sin hospitalsseng, hvor han havde ligget som i koma med flere hundrede anfald dagligt. Personalet på børneafdelingen stoppede, hvad de havde gang i, da de hørte Monet løbe efter sin bold på gangene. De stak alle hovederne ud, og Christel husker, hvor målløse de var. Som hun selv. Det var et mirakel.

Hendes dreng ville ud og spille fodbold, og anfaldene var stoppet. Siden blev Monet desværre skæv af Sativex, fordi det indeholder for meget THC, som er det stof i cannabis, som man bliver påvirket af.

Derfor kontaktede Christel atter sine kontakter i Colorado og bestilte en cannabisolie, som skulle være særligt egnet til Monet. Siden Monet startede på den olie for et halvt år siden, har han fået det meget bedre.

- Jeg vil nødig give Monet anden olie end den fra USA, fordi jeg ved, at den fremstilles helt uden at tilsætte andre stoffer under processen. Den er lavet af den særlige Charlottes Web-plante, og der bliver ført kontrol med den af myndighederne derovre. Den olie, man kan købe på Christiania, er slet ikke kontrolleret og man aner intet om, hvordan den fremstilles. Og selv om Sativex virkede i starten, blev Monet også skæv af den. Han fik ikke anfald, men han sad og hang. Med den amerikanske olie bliver han ikke påvirket. Han er så godt som normal, forklarer Christel.

Hun har efterhånden erkendt, at Monet nok aldrig bliver helt rask igen. Hans hjerne har allerede taget skade af de mange anfald og den hårde medicin, han har fået igennem fire et halvt år.

– På visse områder er han stadig som et barn på et halvt år. Men med cannabis-olien har han ingen anfald, og det er kun gået fremad. Mit håb er, at han kan få et sprog, så vi kan kommunikere, og at han vil være glad, siger Christel.

Og så håber hun, at Monets historie kan være med til at gøre medicinsk cannabis lovlig i Danmark, ligesom pigen Charlottes historie var med til at gøre den lovlig i USA.

Sponsoreret indhold