Anna var gift med en terrorist

I 16 år så Anna verden igennem et slør - både i overført betydning og i bogstavelig betydning. Den blonde unge pige med en almindelig opvækst var stolt over at blive gift med en højt placeret terrorist. I dag skammer hun sig.

Hun blev både glad og opstemt, da hendes mand morgenen efter 11. september fortalte hende, at tvillingetårnene i New York var faldet, og at flere tusinde mennesker var dræbt. 

– En martyroperation større end nogen anden!

Hurtigt løb hun rundt til naboerne for at fortælle, at mujahedinerne havde sejret, og at de høje bygninger var forsvundet i en sky af støv.

– Vi ved ikke, hvad der skal ske nu, Allahu alem, Gud ved bedst!

I dagene efter forvandlede hendes glæde og stolthed sig langsomt til frygt og forvirring, og hun valgte at lukke det hele ude og koncentrere sig om sine to små drenge, Anas og Adam, og det nye liv, der spirede i hendes mave.

Læs også: Sådan klarer mor til femlinger hverdagen

Den unge kvindes tilnavn var dengang Um Anas, der betyder ”mor til Anas”. I virkeligheden hedder hun Anna Sundberg, og hun er født og opvokset i et pænt parcelhuskvarter i en forstad til Halmstad. En glad og lyslokket kernesund, svensk pige.

I dag, næsten 15 år efter, forstår Anna slet, slet ikke, hvordan hun kunne tænke sådan dengang i september 2001. Og hun skammer sig inderligt.

– Det er ikke en historie, jeg er stolt over, men jeg er overbevist om, at den er betydningsfuld, skriver 44-årige Anna Sundberg i efterordet til den bog, hun netop har skrevet om sin opvækst i Sverige og om sit møde med to fanatiske muslimer, der i den grad ændrede hendes livsbane. 

I dag er hun helt ude af jihadisternes favntag og lever på en beskyttet adresse i Stockholm med sine fire børn.

 

Elskede at flirte

Annas historie er historien om en ung pige, der ikke stak ud. En pige, der var som de andre. Og som alligevel blev så fuldstændig bjergtaget af en ekstremistisk udgave af islam, salafismen, at hun var parat til at underkaste sig alle de stive og kvindeundertrykkende leveregler. I 16 år så hun verden igennem et slør.

Annas mor hed Britta og arbejdede i en bank, og Anna elskede hende højt. Vel kunne hun savne, at mor en gang imellem var på hendes side uden forbehold, mor spurgte altid: – Og hvad gjorde du så selv? når Anna brokkede sig efter et sammenstød med storebror Per eller med en legekammerat. Men mor var der altid, og hun var ret fantastisk, syntes Anna.

Far hed Stig og var mellemleder på jernværket. Han havde travlt, og i perioder døjede han med mavesår og måtte ligge på sofaen, når han kom hjem fra job. Han kunne sende hende strenge blikke, men han var også god til at lege vilde lege med hende og Per.

Læs også: Kirstens muslimske mand levede et dobbeltliv: Aman havde kone og børn ved siden af

I haven var der blommetræer, i kælderen et billardbord, og somrene var lange og dejlige.

Anna var en køn pige, og drengene sværmede om hende, da hun voksede til. Hun nød opmærksomheden, men hun var ikke specielt sød eller specielt tro over for de udvalgte. Anna elskede flirten, elskede at danse, spille skuespil og leve livet, og den sorgløse tilværelse fortsatte, da hun begyndte at læse religionshistorie i Lund.

Forvekslede forelskelse med tro

Set udefra var der intet i Annas barndom og ungdom, der tydede på, at hendes liv skulle tage en så voldsom drejning. Set indefra kan Anna i dag mærke, at hun savnede rammer og retning – alt var jo tilladt.

I 1994, på en af sommerens sidste dage, sad den 22-årige Anna i Stadsparken i Lund og nød at mærke græsset mod sine bare ben og solens stråler i nakken. Hun faldt i snak med en ung mand med cowboyskjorte og en smidig, muskuløs krop. Han kom fra Algeriet og hed Walid. 

De talte om tilværelsens store mysterier, men ikke en eneste gang nævnte han ordet islam.

– Jeg kan ikke huske præcis, hvad han sagde, men følelsen glemmer jeg aldrig. Pludselig fyldtes jeg af en klarhed, et indre lys. Jeg strålede.

”Sådan har jeg aldrig følt det før … Hvad er det”, spurgte jeg.

”Det er Gud”, svarede Walid.

Anna beskriver i bogen, hvordan det føltes, som om himlen åbnede sig for hende, 

og hun blev så glad, at hun slog kolbøtter på parkens plæne. Hun havde fundet sandheden.

I dag ved Anna, at hun var naiv, godtroende og åben for hvad som helst, og Walid udnyttede det.

Læs hele historien om Anna og hendes 16 år som tildækket muslimsk kvinde i Ude og Hjemme nr 21, 2016