Skæbner

Annas mareridt: Flyskræk ødelagde mit liv i 20 år

23. januar 2017 af Therése Weber Cedergren. Dansk bearbejdelse: Carsten Holst
Foto: Helene Nordgren og private
I mere end to årtier styrede flyskræk Annas liv - også på landjorden. Alt sammen på grund af en enkelt oplevelse i et fly.
Flyskræk styrede Annas liv.

Flyskræk styrede Annas liv

Mareridtet begyndte i 1993 med en skrækindjagende flyrejse hjem fra London.

Et frygteligt uvejr gjorde, at flyet måtte mellemlande i Billund, og Anna pådrog sig akut flyskræk. Oplevelsen ændrede fuldstændig hendes liv, og i mere end to årtier styrede frygt og angst alt, hvad hun foretog sig.

Først da 46-årige Anna Wallin for to år siden kom i behandling hos en terapeut, slap hun ud af sit mareridt, og nu føler hun, at hun har spildt mange år af sit liv og er gået glip af spændende oplevelser sammen med sin familie.

Fly vendte om, så bedsteforældre kunne sige farvel til døende barnebarn

– Jeg lod min frygt begrænse min tilværelse på næsten alle måder. Havde jeg gjort noget ved min angst dengang, var min familie og jeg blevet sparet for mange lidelser.

Elskede at rejse

Tilsyneladende er Anna en kvinde med begge ben på jorden og styr på alt. Hun voksede op i en tryg og harmonisk kernefamilie i den sydsvenske by Lund og betegner sine forældre som ”vidunderlige, kærlige og omsorgsfulde”.

Derfor mener hun ikke, at der kan have ligget noget negativt eller ondt i underbevidstheden, som blev udløst under den skæbnesvangre rejse for snart 24 år siden.

Rørende gestus: Fremmed mand trøster grædende baby på fly

Som barn elskede Anna paradoksalt nok at rejse og flyve. Hendes første tur gik til Gran Canaria som 7-årig med forældre og to søskende. Dengang drømte hun om at rejse ud og opleve hele verden. Efter gymnasiet blev hun uddannet inden for pleje og omsorg og blev senere ansat som leder af hjemmeplejen i Lund.

Hele livet lå åbent for Anna, men flyrejsen fra England ændrede alle planer og drømme.

Et mareridt af en rejse

– Udrejsen gik godt, og der var ingen problemer. Men hjemrejsen blev et mareridt. Vi fløj ind i kraftig storm og turbulens og måtte mellemlande i Billund, husker Anna.

Da uvejret tog til, kiggede Anna på kabinepersonalet uden at blive beroliget. De var åbenlyst heller ikke trygge ved situationen. I de øjeblikke lovede Anna sig selv, at hvis hun slap levende fra rejsen, ville hun aldrig nogensinde igen sætte sig ind i et fly.

16-årig overlever mirakuløst flystyrt

Og det løfte holdt Anna i mange år, lige indtil hun mødte sin mand, Joakim. Han overtalte hende til at bryde løftet om ikke at flyve, og i 2002 sad Anna atter i en flykabine på vej mod Spanien, hvor parret skulle giftes.

– Rejsen var en katastrofe. Jeg gik i total panik og græd ukontrolleret under hele turen. Folk vendte sig om for at se, hvad der havde udløst min panik, men der var intet at se. Angsten kom indefra, siger Anna.

Gik ud over mand og børn

Rejsen til Spanien var tæt på at bringe parrets kommende ægteskab i fare. Joakim Wallin fortæller her senere, at han blev bekymret og tænkte: ”Er dette den virkelige Anna, jeg her oplever, og som jeg skal tilbringe resten af livet sammen med?”.

Men brylluppet blev gennemført, og parret havde nogle vidunderlige dage under sydens sol. Men hjemrejsen blev et sandt helvede. Og endnu en gang lovede hun sig selv, at hun aldrig igen ville sætte sig ind i et fly, så når hun, hendes mand og parrets sønner, Jakob, der i dag er 12, og David på 9 i de følgende mange år skulle på ferie, blev det altid en bilrejse til et vandland i Danmark.

Pilotens fantastiske besked til Eric: Du skal være far

– Jeg ønskede virkelig, at vi alle fire skulle rejse ud i verden og opleve noget sammen. Men jeg kunne ikke flyve, så derfor var afstandene begrænsede. Nogle gange følte jeg mig som en elendig mor, fordi jeg var en hindring for mange spændende familieoplevelser, fortæller Anna.

Udfordrede skæbnen

Da Anna og Joakim havde været gift i 10 år, besluttede hun endnu en gang at udfordre skæbnen. Hun accepterede at tage med mand og børn på to ugers ferie til Mallorca.

Rejsetiden var overskuelig, og hun fik beroligende medicin med. Hun tog en stor portion piller inden afrejsen, men det hjalp ikke. Rejsen blev igen en frygtelig oplevelse.

Heltepiloter styrtede ned

– Jeg opførte mig mærkeligt i kabinen og bankede flere gange hovedet ind i sædet foran mig. Mine børn kiggede undrende på mig. Jeg forklarede, at jeg havde i ondt i ryggen, og at medicinen gjorde, at jeg ikke kunne styre mig. Jeg gik helt i panik, og stewardesserne skiftedes til at være hos mig og trøste. Jeg troede, jeg skulle dø og havde mest af alt lyst til at springe ud af flyet, siger Anna.

Blev bange for alt

Ved landingen opfordrede besætningen Anna til at søge hjælp. Hun var til fare for sig selv, og hun skræmte sine medpassagerer. Hun var helt udmattet efter rejsen, og det tog hende flere dage at komme sig.

Og længe før turen hjem begyndte hun igen at få det dårligt, og rejsen hjem blev igen lige så frygtelig som udrejsen.

Anna fortæller, at hun ofte har været tæt på at gå i behandling for sin flyskræk, som på mange måder begrænsede hendes liv og væremåde. Men hun følte sig aldrig klar.

Sådan forebygger du blodpropper på flyrejsen

Til gengæld begyndte hun at blive bange for meget andet, f.eks. at køre bil. Hun oparbejdede også en angst for, at der skulle ske hendes børn noget, og hun havde svært ved at tackle modgang på jobbet. Alt sammen noget, som hun ikke vidste stammede fra hendes flyskræk.

Familien fik nok

Annas mand, Joakim, fløj alene til udlandet, blandt andet på jagtrejser til Sydafrika, fordi hustruen ikke ville med. Han synes, det er afslappende at flyve, og for det meste sover han.

Da Joakim fyldte 50 år, ville han invitere kone og børn til Rom. De tre ønskede at flyve, mens Anna insisterede på at foretage turen med bil. Da havde Joakim og drengene pludselig fået nok af, at Annas flyskræk altid skulle styre familiens gøren og laden, og de fastholdt, at rejsen skulle ske med fly.

Lavra og René blev gift i flyet

Samtidig krævede de, at Anna gjorde noget ved sin tiltagende angst. Anna tøvede og mente ikke, at terapi kunne hjælpe. Alligevel gik hun på internettet og fandt en terapeut, Mia Regner, der helt tilfældigt boede tæt på hendes hjem i Lund.

Mia Regners speciale er flyskræk, og de to kvinder klikkede sammen ved første møde. De talte ikke kun om flyskræk, men også om stress på jobbet, om frygten for at dø, og om den evige angst for, at der skulle ske børnene noget. Alt sammen noget, der kunne relateres til Annas flyskræk.

Den store test

Hun fik det bedre og bedre, og den store test skulle finde sted i maj 2015. Familien skulle flyve fra Kastrup på den planlagte ferie i Rom, og i lufthavnen havde Anna ondt i maven og angst for turen.

Men hun fokuserede på alt det, hun havde gennemgået og lært hos terapeuten. Blandt andet havde de visuelt gennemgået turen, så Anna følte, at Mia Regner var med hele vejen, og turen blev en god oplevelse.

Slip din tandlægeskræk - 8 tips

Ved ankomsten til Rom græd Anna af glæde og lettelse.

I dag har Anna helt overvundet sin frygt for at flyve. Livet er igen blevet vidunderligt, sådan som det var før flyrejsen fra London i 1993.

Glæder sig til drømmerejse

Anna føler, at hun er blevet et helt menneske, og at hun lever et harmonisk og trygt liv. Følelsen af, at hun ikke skal være bange for noget, beskriver hun som vidunderlig og dejlig.

Hun er taknemmelig for sin families tålmodighed og den stærke kærlighed og opbakning fra sin mand. Han gav aldrig op, selv om Anna gjorde tilværelsen svær og problematisk.

– Vi har fået et mere levende ægteskab, efter at jeg er sluppet af med min angst, siger Anna.

Sådan klarer du flyveturen: Jerk W. Langers 10 bedste råd

Snart går den næste rejse til Tenerife, og for første gang i mange år glæder Anna sig. Hun er allerede i gang med at planlægge en drømmerejse til USA, som familien i årevis har talt om, men som var udelukket på grund af Annas flyskræk. Hun vil fejre sin 50-års fødselsdag i New York, og hun glæder sig.

Annas flyskræk styrede alt

Sponsoreret indhold