Skæbner

Ayse blev forfulgt i 20 år

25. januar 2017 Morten Nøhr Mortensen
Første gang den ukendte mand ringede, var Ayse bare 19 år og netop blevet mor. Siden fulgte mange år med forfølgelse og sexchikane. Han stønnede i telefonen og sendte anonyme breve. 20 år senere blev den ukendte mand afsløret. Han boede ganske tæt på Ayse.

Ayse bor med sine to børn Martina på 20 og Adrian på 11 år i en hvidmalet trævilla i et lille landbrugsfællesskab uden for Norrköping i Sverige. Her flyttede hun til efter skilsmissen fra sin mand.

Tidligere boede familien i et andet hus i samme rolige kvarter. Det var her, at terroren fra den ukendte mand begyndte. 

Spurgte om sexlivet

- Martina var kun to uger gammel, da manden ringede første gang. Han påstod, at han var fra moderhjælpen. Han ville spørge, om vores sexliv var kommet i gang. Først tænkte jeg, at det nok var i orden at spørge om, men da han så spurgte, om jeg var stram i skeden, så lagde jeg røret på, fortæller Ayse. 

Anette og børnenes mareridt: Vi lever med dødstrusler

Ayse og hendes daværende mand havde nummervisning, så de forsøgte at finde ud af, hvor der blev ringet fra. Det viste sig, at det var fra et kontrolrum på deres store landbrugsfællesskab. Men hvem, der havde ringet derfra, vidste ingen. 

- Jeg troede, det var en engangsforeteelse. At nogen tog gas på mig, siger Ayse.

Anmeldte sagen

Men efter to uger ringede manden igen og påstod, at han var fra moderhjælpen. Ayse lod ham tale i et forsøg på at genkende hans stemme. Men da han begyndte at stønne, lagde hun på. Senere anmeldte hun sagen til politiet. Det skulle hun komme til at gøre mange gange.

Amanda Sisse fik skræmmende besked: Jeg følte mig forfulgt

De første to år ringede manden et par gange om ugen og talte sjofelt til hende. Det skete oftest, når Ayse var alene. Var det Ayses mand, som svarede, lagde han på. Hele tiden forsøgte Ayse at opspore manden. 

- Vi fik endda landbrugsfællesskabet til at sætte overvågningskamera op i det kontrolrum, han ringede fra. Man så ringede han bare fra andre steder, fortæller Ayse.

Begik en fejl

Siden begyndte han at sende anonyme breve. ”Hej liderlige Ayse”, skrev han. Han kunne også fortælle, at han havde stået bag hende i køen i dagligvarehandlen. I løbet af årene optrappede han chikanen og blev mere aggressiv og hadefuld.

Brevene og opringningerne fortsatte, og manden begyndte også at afpresse Ayse. En dag begik han dog en fejl.

Mor og datter lever i skjul

Han slikkede på et frimærke, og politiet fik hans dna. Han var ikke i noget register, men frimærket med dna skulle senere blive et vigtigt bevismateriale i retssagen mod ham. 

Læs hele historien i det nye Ude og Hjemme, der udkommer onsdag den 25. januar 2017.

Sponsoreret indhold