Bag facaden - del 4

Jeg er kommet ud af mit årelange misbrug og vil gøre alt for at holde mig clean. Jeg har jo min datter og børnebørn at være der for. Og ikke mindst min nye kærlighed, Knud. Og jeg håber at kunne inspirere andre misbrugere med min historie.

Kristina var blevet voksen, og jeg var meget lykkelig for, at hun gerne ville besøge mig, da jeg ringede til hende. Det blev et bevæget gensyn. Jeg var jo stadig hendes mor, og hun var min datter. Det var første gang at Kristina oplevede at have en fuldstændig ædru og nærværende mor, og hun var meget glad. Jeg var meget bevidst om, at jeg ikke skulle tabe det her på gulvet. Fra dette første møde genoptog vi en varm kontakt, og jeg fik endelig muligheden til at være mormor for Kristinas to børn.

Jeg blev boende tæt ved mit afvænningscenter, og kom hen ad vejen i kontakt med en af centerets naboer. Det var en pæn mand, der hed Knud. Han var et par år ældre end mig og ligesom jeg alene. Han var enkemand og havde hele fem børnebørn, som gerne kom på besøg hos ham i hans hyggelige hus. Knud havde intet med centeret at gøre, og han havde aldrig haft et misbrug, men han kunne ikke undgå at følge med i, hvad der foregik på området. Han havde set så mange blive helbredt og jeg var en af dem. Det begyndte forsigtigt mellem Knud og mig med en snak, når vi mødtes. Vores samtaler blev længere og længere, vi begyndte at mødes tit, og der opstod en gensidig sympati mellem os. Sympatien blev til kærlighed, og Knud accepterede mig som jeg var. Jeg havde en god kontakt til Kristina, og jeg var lykkelig for mine to dejlige børnebørn og også Knuds børnebørn kom til at stå mit hjerte nær.

Faren for et tilbagefald lå hele tiden og lurede. Jeg havde jo set det ske, men jeg ville kæmpe imod for enhver pris. Et tilbagefald ville ødelægge den nye tilværelse, jeg havde fået bygget op med Knud og min datter. For seks år siden gik det alligevel galt, da jeg pludselig blev syg. Jeg blev gul i huden og i øjnene, jeg led af kvalme og opkastninger og jeg havde ondt i led og muskler. Jeg fik diagnosen leverbetændelse. En leverbetændelse kan komme snigende efter mange års misbrug af alkohol, men min leverbetændelse skyldtes snarere min tidligere brug af urene kanyler. Jeg havde været syg af det tidligere, men dengang havde min situation været helt anderledes. Helt anderledes elendig. Nu gik alt ellers tilsyneladende så godt, og sygdomsudbruddet gav mig et tilbagefald, som heldigvis ikke varede så længe.

Et år senere blev jeg syg igen. Jeg havde fået leverkræft og det var en hård diagnose at få: 5 procent af de sygdomsramte er i live et år efter diagnosen, og kun 1 procent lever fem år senere. Det udløste et nyt tilbagefald for mig, selv om alkohol og medicinmisbrug er det rene gift for en syg lever. Også denne gang blev mit tilbagefald af kort varighed og jeg gik i gang med kemoterapi.

I dag er jeg helbredt for leverkræft, men jeg har stadig leverbetændelse, så jeg samler kræfter til at behandlingen skal starte. Jeg skal have en langvarig kur med virushæmmende medicin. Det vil vare adskillige måneder, og jeg ved ikke, om det vil hjælpe. Jeg vil gøre alt for at blive rask. Jeg har jo en masse at leve for. Knud er sådan en dejlig mand, og denne sommer var alle børnebørnene på ferie hos os. Jeg har også fået etableret et godt forhold til min eksmand Ebbe. Vi bor i hver sin ende af landet, men han og jeg og vores respektive nye familier er nu på så god fod, at vi holder ferie hos hinanden. Jeg tager stadig imod støtte fra centeret, og jeg gør alt det, jeg bliver rådet til. Jeg tager ud på skoler og politistationer og fortæller om mit liv som misbruger.

Hvis jeg bare kan redde én fra at gå i hundene, sådan som jeg gjorde, er det alting værd. Det er også i den ånd, jeg har fortalt min historie her. Er der blot en, som har fulgt min historie og føler sig ramt og inspireret af den, har jeg nået mit mål.

Se også: Bag facaden - del 1, Bag facaden - del 2 og Bag facaden - del 3