Skæbner

Bamse: Forladt af mor – elsket af folket

30. januar 2017 Anne Kristensen
Foto: AOP og Scanpix
Sin mors kærlighed mærkede han aldrig. Som spæd blev han nemlig afleveret på et børnehjem i Hadsten. Herefter gik det kun fremad. Flemming ”Bamse” Jørgensen blev adopteret, fandt sit livs kærlighed – og vandt det halve kongerige, både med Bamses Venner og som solist.
Flemming Bamse Jørgensen var en mand med et stort hjerte.

Følgende er skrevet af Jørgen de Mylius, som i en ny serie i Ude og Hjemme fortæller anekdoter om dansktoppens største stjerner: 

Jeg har et væld af gode oplevelser med Flemming ”Bamse”. Fra hele hans karriere. Han var ikke bare en formidabel sanger, både i sit band Bamses Venner og som solist. Han var også et sympatisk menneske med stor altfavnende interesse for sit fag.

Forældrene ville stoppe Keld og Hildas forhold

Det var et chok at vågne op nytårsdag 2011 til meddelelsen om Flemmings død. Denne glade sanger havde i en alder af 63 år fået hjertestop, mens han sov.

Der udbrød forståelig nok nærmest landesorg, og i min egen choktilstand tænkte jeg på, at han kort tid forinden havde siddet over for mig i radiostudiet og fortalt om sit nye 2010 soloalbum ”Tæt På”.

Sådan fik Bamse sit kælenavn

I sine drengeår spillede Flemming trompet og slog på trommer. Trommerne var i søværnets tamburkorps, og det var faktisk ved den lejlighed, han kærligt fik kælenavnet Bamse, fordi han var lidt mere korpulent end de andre.

Jodle Birge: Fra triumf til tragedie

Men han blev også grebet af den nye elektriske pigtrådsmusik, af Beatles-feberen og i det hele taget af 60’ernes magiske musikunivers.

Så da gode kammerater manglede en bassist, gjorde det ikke så meget, at det egentlig var trompet og trommer, han var god tid. Han kunne da lære at spille bas på en aften. 

Afvist som spæd

Flemming vidste ikke selv, hvorfra han havde sine musikalske gener. Han vidste bare, at han var afleveret på et børnehjem i Hadsten tre eller fire dage efter fødslen.

Kort efter blev han adopteret af ægteparret Jørgensen, som boede og havde virksomhed i Viby ved Århus. De blev hans forældre, selv om han aldrig slap fornemmelsen af at være kasseret i første omgang. Men han fik en tryg barndom, selv om han ikke kunne leve op til den boglige linje, hans adoptivforældre ønskede for ham.

Nina & Frederik: Fra verdensstjerner til svindel og mord

De gik så vidt, at de lånte ham penge til en guitar, hvis han bare også ville koncentrere sig lidt mere om sine lektier. Det blev vist alligevel ikke til så meget.

Vendepunktet 

Vendepunktet for den talentfulde unge multimusiker kom, da han besluttede at danne sit eget orkester. Det skete, fordi han var stand-in for sangeren i Lee Perkins-gruppen, da de havde fået job i den legendariske Hamburg-klub ”Top Ten”.

Sangeren kunne ikke tage med, så Flemming lovede at klare sagen.

Lis og Per: Postbuddet var min far

Det blev en succes, og grunden var lagt til lidt sjov i gaden med et nyt band, som han ville kalde Bamses Venner. Han kunne ikke vide, at han og vennerne i løbet af få år skulle blive en af de største institutioner i dansk popmusik.

Kendte venner hyldede Bamse

Den 7. februar 2011 – den dag, Flemming ville være fyldt 64 år – blev der afholdt en mindekoncert for Flemming ”Bamse” Jørgensen i Århus. Jeg var selv glad for at kunne sige tak for musikken og hyggelige stunder til Flemming som koncertens konferencier.

Gode kolleger som Kim Larsen, Lars Lilholt, Peter Belli, Lis Sørensen, Anders Blichfeldt, Lars H.U.G., Jakob Haugaard og Stig Rossen optrådte med deres udgaver af sange fra Bamse-kataloget, som de havde tilknytning til.

Hjemme hos Hansi Hinterseer: Her finder jeg ro

Alle gjorde vi det gratis, og overskuddet fra koncerten på en halv million kunne Flemmings enke, Käte Jørgensen, overrække til henholdsvis diabetesforeningen og til afdelingen for kræftramte børn på Skejby Sygehus.

Læs hele historien om Bamse i det nye Ude og Hjemme, som er på gaden onsdag den 1. februar 2017.

Her kan du se nogle billeder fra Flemming Bamse Jørgensens liv og karriere:

Flemming Bamse Jørgensen

Sponsoreret indhold