Skæbner

Barbara Zatler havde utryg opvækst: Børnehjemmet blev min redning

4. april 2019 Af Juliane Olsen. Foto: Gregers Overvad.
Hun har haft et liv i overhalingsbanen og levet af sit smukke ydre. Men Barbara Zatlers barndom bød på tæsk, ydmygelser og mobning, og i ungdomsårene dæmpede hun smerten indeni med ecstacy.

Opdatering: Den 26. juli 2019 skrev Barbara Zatlers familie på Facebook, at Barbara gik bort i starten af juli. Barbara blev bisat den 23. juli.

Slagene med cykelslangen regnede ned over hende. Lille Barbara havde igen sagt noget forkert og vakt sin fars vrede. Det var efterhånden svært at vide, hvordan hun kunne gøre ham tilpas. Hendes opvækst var ved at drukne i daglige tæsk og ydmygelser. Det gjorde ondt dybt inde.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

– Min barndom startede fra dag et med kæft, trit og retning. Min far kunne ikke tale om tingene. Han slog, siger den tidligere model Barbara Zatler om sin hårde opvækst, der ofte fik hende til at græde i afmagt.

Volden havde sin forklaring, for hendes far var maniodepressiv, og det gik både ud over Barbara og hendes slovenskfødte mor.

Engang gik det så galt, at parrets to døtre måtte bede naboerne tilkalde politiet, fordi moren fik tæv på køkkengulvet.

– Det gjorde mig angst, og jeg frygtede hele tiden at få tæsk. Han var vred, og det skulle ud, siger Barbara Zatler.

Tog stoffer

Skolen var heller ikke ligefrem et helle for Barbara, for her blev hun mobbet med sit fremmede ophav og følte sig altid udenfor.

– Jeg husker en episode, hvor nogle af mine klassekammerater dræbte en fugleunge for øjnene af mig og lagde den i min jakkelomme.

Da forældrene senere blev separeret, blev Barbaras søster boende hos moren, mens hun selv blev sendt på børnehjem. De nye rammer har været grunden til hendes overlevelse, mener den tidligere model i dag.

Men i teenageårene fik hun desværre en anden følgesvend, og det var de hårde stoffer, som en veninde introducerede hende for.

– Når jeg tog stoffer, følte jeg ikke smerten indeni. Alt var bare sjovt og fedt, når jeg tog ecstasy, siger Barbara Zatler.

Sådan tog den ene weekend den anden i en periode, men heldigvis var hun så fornuftig, at hun efterhånden fik nok af at føle rusen.

Nedturene imellem weekendernes udskejelser var en øjenåbner for Barbara Zatler, og derfor sagde hun stop, da hun var i begyndelsen af 20’erne. Siden har hun været stoffri og drikker sjældent alkohol.

På forsiden af Playboy

I stedet fangede hun interesse for modelarbejde, og det skulle vise sig at blive en særdeles succesrig vej at gå.

– Jeg blev kontaktet af en fotograf, der spurgte, om jeg ville lave nogle billeder, og jeg tænkte, at det kunne da være underholdende nok. Derefter satte jeg mig nogle mål og gjorde selv mit for at kontakte bladene, siger Barbara Zatler.

Den slanke kvinde med de flotte former må da også siges at have ramt rigtigt, for i 2009 brød hun lidt af en lydmur og blev den første dansker på forsiden af mandemagasinet Playboy i 25 år.

Det var den slovenske udgave af magasinet, der gerne ville have Barbara som forsidemodel, og billedserien gik senere sin sejrsgang i adskillige andre lande deriblandt hjemlandet USA.

– Det var hårdt, men fedt. Det var jo tidligt om morgenen, at vi begyndte at tage billeder, så det var hundekoldt, men fedt at prøve, siger modellen om fotoskydningen i sin mors hjemland.

Ulykken i USA

Senere tog hun til USA med en veninde for at prøve lykken derovre.

Som model for bladet fik hun da også hurtigt adgang til Playboy-kongen Hugh Hefners store palæ, hvor hun blev introduceret for alle de rigtige kontakter. De var imponerede over, at hun ikke alene var smuk, men også en kvinde med holdninger og noget på hjerte. Vejen til et lukrativt job som værtinde for Hugh Hefner blev ret hurtigt banet.

Desværre endte den spirende karriere som model i USA brat. En bilist kørte ind i siden på Barbara Zatlers bil under en køretur i Los Angeles, og hun pådrog sig en voldsom hjernerystelse, der vakte hendes hjemve.

– Jeg lå stille i tre uger og ville bare hjem. Jeg synes også, at det amerikanske system var røv og nøgler. Har du penge, kan du få, ellers må du gå. Så jeg tog tilbage til Danmark, siger Barbara Zatler.

Hun var efterhånden i slutningen af 20’erne og mistede langsomt lysten til det rodløse modelliv.

I de efterfølgende år fandt hun kærligheden i en mand, der længe havde haft et godt øje til hende, og hun blev gravid med datteren Samara, der i dag er knap 4 år.

Prioriteterne begyndte at rykke sig.

– Som model lever du jo i en kuffert. Jeg flyttede selv meget som barn og havde allerede boet en masse forskellige steder i løbet af de første år. Det ville jeg ikke byde min datter, siger hun.

Vil hjælpe kvinder

I dag ser tilværelsen noget anderledes ud for 38-årige Barbara Zatler, der nu har valgt at satse på en uddannelse som socialrådgiver. Når hun er færdiguddannet, vil hun hjælpe kvinder i krise og socialt udsatte børn.

Selv bor hun alene i Nivå, nord for København, for forholdet til datterens far holdt ikke.

Barbara Zatler har ikke travlt med at finde kærligheden igen, og hun helliger sig i stedet at sidde på sadlen af sin elskede mountainbikecykel og nyde naturen, når hun holder fri. Det lyse model-hår er farvet rødbrunt, og Playboy-tiden synes efterhånden langt væk.

– Det er vigtigt for mig nu, at min datter får en tryg opvækst. Samara skal ikke føle, hun er mindre værd, sådan som jeg gjorde, men at hun er værdsat. Hun skal heller ikke opføre sig arrogant. Hun skal være kærlig og hjælpsom, understreger Barbara Zatler.

Det er tydeligt, at hun er en kvinde med sine meningers mod. At datteren er i helt trygge hænder, understreges af et par kærlige barnearme rundt om den tidligere models hals, da hun kommer på uventet besøg i børnehaven.

– Jeg elsker dig, siger Samara tillidsfuldt.

Barbaras familielykke er intakt, og den onde cirkel af vold og ydmygelser er brudt.

Sponsoreret indhold