Skæbner

Bedrag: Datter fra helvede

3. september 2015 af Anne Mette Ahlgreen. Kilde: Toronto Life, Washington Post
Foto: York Politi
Jennifer Pan lignede på overfladen en mønsterelev og elitestuderende, men hun levede på en løgn af falske karakterer, studium og job. Da hendes bedrag blev afsløret, planlagde hun dobbeltdrab på sine krævende forældre. Andre unge asiater genkender forventningspresset, som fik det til at vælte for Jennifer.
Mønsterelev planlagde mord efter afsløring af bedrag

Bedrag: Jennifer Pans forældre så deres datter som den dygtige mønsterelev, de forventede, hun skulle være.

Det vietnamesiske par - der oprindeligt var kommet til Canada som flygtninge - arbejdede på en fabrik, der prodecerede autodele, så deres to børn kunne få en bedre fremtid, de selv havde haft.

Datteren fik topkarakterer i sin katolske skole. Hun fik legater og blev optaget på universitetet i en ung alder.

Som faren havde ønsket, tog hun University of Torontos prestigefyldte farmakologi-uddannelse og fik arbejde på børnehospitalet SickKids' blodprøvelaboratorium.

Forældrene, Bich Ha og Huei Hann Pan, var umådeligt stolte af deres datter. De var kommet til Canada som flygtninge fra Vietnam. Faren kom til landet i 1979, og hans kone sluttede sig til ham senere - og fik også asyl. De fik datteren Jennifer Pan i 1986.

12-talspige bedrog sine forældre

Læs også: Bedrag: Ung mor løj om dødelig sygdom

Datteren bestod ikke studentereksamen og fik ikke nogen eksamen fra University of Toronto, som hun ellers havde fortalt forældrene.

I januar 2015 stod hun anklaget for sammen med tre andre personer at planlægge drab på sine forældre. Hun blev dømt for mordplanerne og afsoner nu en lang straf.

Spandt et net af løgn og bedrag

Journalisten Karen Ho gik i gymnasiet med Jennifer Pan og har i en artikel i bladet Toronto Life skrevet om det net af bedrag, som klassekammeraten spandt, for, at hendes forældre ikke skulle opdage, at deres mønster-datter slet ikke levede op til forventningerne.

Ved at gennemgå retsakter og have samtaler med forskellige kilder har Karen Ho sammenstykket et billede af Jennifer Pans deroute fra begavet skolepige til storløgner.

Jennifer forfalskede karakterbøger, legatmeddelelser og udskrifter fra karakterprotokoller på universitetet – bare for at opretholde billedet af den perfekte datter.

I artiklen ”Jennifer Pans hævn: En insiderberetning om en 12-tals pige, de mordere, hun hyrede, og de forældre, hun ønskede død over,” fortæller klassekammeraten Karen Ho i Toronto Life

- Vores gymnasium - Mary Ward Catholic Secondary School i Scarborough - var et perfekt sted for en elev som Jennifer. Hun var meget socialt anlagt, havde let til høj latter og blandede sig med drenge og piger, asiater og hvide, sportsfanatikere, nørder og kunstinteresserede.

Men den venlige, tillidsvækkende personlighed var en facade.

- Bag den martredes hun af en følelse af utilstrækkelighed, manglende selvtillid og skyldfølelse. Blandt de signaler, som kun de færreste så, var, at hun snittede sig selv i underarmene, afslører Karen Ho.

- Jennifers forældre troede, at hun fik lutter topkarakterer. Sandheden var dog, at det var de næsthøjeste karakterer, hun mest fik - det er acceptabelt for de fleste børn og unge, men det var uacceptabelt i hendes strenge familie, fortæller den tidligere klassekammerat.

Den unge asiat forfalskede sine karakterer og fortsatte sit bedrag gennem hele gymnasietiden.

Dumpede et fag – universitetet smækkede døren i

Hun fik tilbud om at blive optaget på Ryerson University i Toronto, men dumpede så i matematik på sidste år og bestod ikke eksamen.

Så trak universitet sit optagelsestilbud tilbage.

Jen byggede falsk tilværelse op

- Jennifer var rædselsslagen ved tanken om, at forældrene skulle begynde at interessere sig for karaktererne i gymnasiet, så hun løj og sagde, at hun skulle begynde på Ryerson til efteråret. Hun sagde, at hendes plan var at læse naturvidenskab i to år og derefter fortsætte på University of Torontos farmakologiuddannelse, som faderen håbede. Han var begejstret og købte en computer til hende. Jennifer anskaffede sig brugte biologi-og fysikbøger og købte ting til studiet.

Da undervisningen gik i gang på universitetet, lod hun som om hun var deltog i rus-ugen. Hun forfalskede dokumenter, hvoraf fremgik, at hun fik et studielån, og hun overbeviste sin far om, at hun havde fået et legat på 15.000 kroner.

Ligesom det sker i nogle film, byggede Jennifer Pan en falsk tilværelse op og tog hver dag ind til byen med offentlig transport og sine skolebøger i tasken. Forældrene troede, at hun gik til undervisning.

I virkeligheden gik hun bare på biblioteket.

Løgnen blev tykkere og til sidst afsløret

Læs også: Bedrag: Marie troede, kæresten var flyttet

Da tiden var kommet til at dimittere fra University of Toronto, sagde Jennifer Pan til sine forældre, at der ikke var pladser nok, og at de ikke kunne overvære dimissionen.

Til sidst fattede hendes forældre dog mistanke. De begyndte at skygge hende og blev så klar over, hvad der var sket, skriver Karen Ho.

Da Jennifer Pan tilstod sit snyd, begyndte tilværelsen i familien Pan hurtigt at falde fra hinanden.

Forældrene havde opdraget Jennifer og broderen, Felix, til at tro på, at det betyder alt at klare sig godt fagligt. De begrænsede børnenes frihed for at sikre sig, at de fokuserede på det.

Forældrene strammede grebet

Jennifer Pan, der dyrkede kunstskøjteløb, klaver, kampsport og svømning efter skoletid og tilbragte lange aftener med lektielæsning, havde forbud mod at gå til fest og måtte ikke komme sammen med drenge.

Da forældrene blev klar over, at Jennifer havde snydt dem, strammede de grebet yderligere om deres voksne datter. Hun blev frataget sin mobiltelefon og computer, og de forhindrede hende i at se kæresten, Daniel Wong.

Selv om de gradvist slækkede på restriktionerne, blev hun ikke mildere stemt. Hun kunne ikke slippe tanken om, hvor meget bedre hendes liv ville have været uden forældrene.

Med kærestens hjælp planlagde hun at dræbe de to personer, der havde givet hende en følelse af at være i fodlænke.

Mere bedrag: Mord skulle ligne røveri

Sammen med tre lejemordere udtænkte Jennifer et mord på sine forældre, hvor hun selv skulle spille vidne til et røveri mod dem.

I november 2010 spillede Jennifer Pan hjælpeløst vidne under et planlagt mord, der skulle ligne et røveri, der var slået fejl, mens tre mænd, David Mylvaganam, Lenford Crawford og angiveligt Eric Carty, der var hyret til opgaven, skød moderen og sårede faderen alvorligt.

Datteren ringede til alarmcentralen for at gøre historien mere troværdig og lod som om, hun var dybt chokeret over overfaldet på hendes forældre.

Men i løbet af et par uger fik politiet under efterforskning af sagen færten af, at der var noget lusket ved sagen.

Løgnen - at et indvandrerægtepar blev skudt af tilfældige indbrudstyve og ikke med deres datters mellemkomst - skulle blive Jennifer Pans sidste.

I januar blev Jennifer Pan og hendes tre medtiltalte (Daniel Wong, Lenford Crawford og David Mylvaganam) kendt skyldige i overlagt mord og drabsforsøg. De fik alle livstidsdomme uden mulighed for prøveløsladelse i 25 år.

Eric Carty, der har nægtet sig skyldig, får sin sag prøvet separat.

Asiatiske børn genkender frygt for fiasko

Retssagen mod Jennifer Pan blev udførligt omtalt i pressen i Toronto, men det skulle vise sig, at den kun udgjorde en brøkdel af en langt mere speget sag, som den tidligere klassekammerat Karen Ho kunne give et dybere indblik i.

Siden er artiklen blevet delt på Facebook og har vakt genkendelse hos asiatiske indvandrerbørn i Canada og USA, der på de sociale medier har fortalt om en barndom præget af store forventninger og den lammende frygt, de følte over ikke at kunne leve op til dem.

Jennifer Pans historie er den ultimative historie om asiatiske indvandrerdrømme, der udviklede sig til et mareridt.

Den rammer lige ned i debatten om ”mønster-minoriteten” og om, hvorvidt asiatiske forældres opdragelse fører til dygtigere eleever og bedre resultater. Til den debat hører en diskussion om, hvornår et pres bliver for stort.

Et ekstremt tilfælde

Men Jennifer Pans historie er et ekstremt og enkeltstående tilfælde, mener professor i sociologi ved University of California i Irvine, Jennifer Lee, der har specialiseret sig i asiatisk-amerikaneres liv i USA.

Hun mener, det vil være forkert at generalisere og tilskrive Jennifer Pans adfærd en såkaldt "tigerforælder-opdragelse." Et udtryk, der sommetider bruges om asiatiske forældres opdragemetoder.

- Det er så nemt at give indvandrerforældre skylden. Risikoen ved at fremhæve tilfælde som Jennifers er, at de bidrager til en fejlopfattelse af, at alle asiatisk-amerikanske børn oplever dette voldsomme pres og er psykisk ustabile, siger Jennifer Lee, der er medforfatter til bogen "The Asian American Achievement Paradox".

- Jennifers forældre bidrog bestemt til at få hende til at føle sig fanget, men jeg tror, at der er behov for en bredere debat om de forventninger, som undervisere, jævnaldrende og institutioner har til personer som Jennifer om at leve op til det stereotype billede af den fantastiske asiatisk-amerikanske elev eller studerende, siger Jennifer Lee til The Washington Post.

- Det, der er sket, er forfærdeligt, men da så mange mennesker har haft en opvækst som Jennifers, står de ikke uforstående over for, at nogen bryder sammen, siger Karen Ho til avisen.

Drømmen om trofæ-børn

- De forventninger, som stilles til mange asiatisk-amerikanske børn, har en kolossal langtidsvirkning på evnen til at modstå nederlag, siger Karen Ho.

- Man vokser op kronisk bange. Ophobningen af løgne gjorde, at Jennifer følte, at hun ikke kunne kapere alternativet.

- Jo større kendskab jeg fik til Jennifers strenge opdragelse, jo bedre forstod jeg hende. Jeg voksede selv op med indvandrerforældre, der også kom næsten tomhændede til Canada fra Hongkong, og en far, der stillede store krav til mig.

- Min far forventede, at jeg skulle ligge i toppen af klassen, især i matematik og naturvidenskab. Jeg skulle altid høre efter og på alle måder være pletfri.

- Det var et trofælignende barn, han ville have - noget, han kunne prale med, skriver Karen Ho.

Ung asiat begik samme bedrag - men sadlede om

I debatten om Jennifer Pan på Reddit skriver en bruger annonymt:

- Historien gjorde et stort indtryk på mig, fordi min tilværelse engang var som hendes. Jeg kommer fra en asiatisk familie med masser af den der forældrementalitet, der tit er i indvandrerfamilier.

- Jeg lå i topen af klassen i gymnasiet, fik legat til at komme på universitetet og kunne vælge og vrage mellem uddannelsesstederne. Siden gik det ned ad bakke.

Personen bag kommentaren boede også hjemme og lod som om, han havde et rigtigt arbejde.

- Mine forældre gav mig alt, ofrede så meget, for at det skulle gå mig godt, og se så bare, hvad der kom ud af det, skriver brugeren, der dog valgte at acceptere sine forældres betingelser for at få sin tilværelse på ret køl igen.

- Jeg har ingen forståelse for Jennifer Pan, for jeg føler, at jeg var i samme situation som hende. Da hendes forældre fandt ud af, hvad der var sket, reagerede de ligesom mine.

- Jeg benyttede lejligheden til at få mit liv tilbage, mens hun benyttede lejligheden til at smadre sit, fremhæver han.

Læs også: Bedrag: Isabelle faldt for en storsvindler

Sponsoreret indhold