Skæbner

Bente trodser lægernes dødsdom: Jeg cykler til Paris

14. april 2016 af Maibrit Jürs. Foto: Alex Tran og privat
Bente Grønlund var ved at sadle op til at cykle til Paris. Men alle planer blev stoppet, da hun pludselig stod med en dødsdom: Udbredt og uhelbredelig kræft.

Hun havde trænet hele vinteren og nu nærmede tiden sig, hvor hun skulle køre København-Paris med Team Rynkebys 1.400 ryttere. Bente Grønlund var i god form og så frem til turen, men pludselig tog vejen et skarpt sving for den 59-årige kemiingeniør.

Det startede med lidt ondt i ryggen, men hurtigt blev det værre. Efter et par undersøgelser kendte hun grunden: En 10 gange 13 centimeter kræftsvulst i underlivet.

– Jeg var gået alene til lægen. Jeg troede jo ikke, det var noget særligt. Jeg gik hele vejen fra lægen og bed tænderne sammen. Da jeg kom hjem, ringede jeg til min mand, Michael, og så brød jeg sammen, fortæller Bente.

LÆS OGSÅ: Far til fire kæmper for sit liv

Hurtigt stod det klart, at kræften havde bredt sig til leveren og ryggen. Lægernes vurdering var, at der ikke var andet at gøre end at give hende livsforlængende kemoterapi.

På bare en uge var Bente gået fra at være toptrænet cykelentusiast til dødsdømt kræftpatient.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Støtter andre kræftramte

Bente Grønlund støtter andre kræftramte. Den 24. april deltager hun i Cycling Planets forårsløb, hvor der samles ind til Kræftens Bekæmpelses kampagne ”Trædtil”. Kampagnen er landsdækkende, men Bente skal køre 85 kilometer med start fra Bakken nord for København.

Tilmeld dig her

Har du også lyst til at køre med og støtte en god sag, så tilmeld dig HER.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Jeg vil leve!

Som kemiingeniør er Bente Grønlund optaget af, hvad hun fylder i sin krop. Hun har altid levet økologisk, ryger ikke og dyrker masser af motion. Derfor havde hun aldrig forestillet sig, at hun skulle blive alvorligt syg.

– Det føltes så unfair. Her havde jeg levet sundt hele mit liv, og så skulle jeg alligevel blive syg. Det værste var næsten, at lægerne ville fylde mig med gift, siger hun.

Bente havde altid sagt, at hun aldrig ville have kemoterapi. Men da hun fik de dystre fremtidsudsigter stukket i hovedet, sagde hun alligevel ja til behandlingen. For med en dødsdom hængende over hovedet var hun villig til at gøre alt i håbet om at slippe med livet i behold.

– Selv om lægerne ikke gav mig meget håb, insisterede jeg på, at jeg ville leve. Jeg ville have en operation, og så ville jeg fortsætte det liv, jeg er så glad for.

LÆS OGSÅ: Maya bliver hånet og ydmyget dagligt

 Da Bente skulle starte i kemoterapi, var hun godt klar over, at kuren ville blive hård for hendes immunforsvar. Derfor indledte hun en intensiv oprustning af sin krop, inden behandlingen gik i gang. Hun fik store mængder intravenøst c-vitamin på en privat klinik, spiste importerede kinesiske svampe, der styrker immunforsvaret, og cyklede alt, hvad hun kunne.

– Jeg satte alt ind for at holde mig stærk, og det virkede. På intet tidspunkt under min behandling var mit immunforvar for svagt. Derfor havde jeg det rimelig godt, mens jeg fik kemoterapi. Jeg fortsatte også med at cykle næsten hver dag. Ikke så hurtigt og ikke så langt, som jeg var vant til. Men jeg fortsatte.

Efter tre kemobehandlinger var svulsten, stik mod lægernes forventning, skrumpet så meget ind, at der var håb om helbredelse. Derfor fik Bente den ønskede operation. Efter endnu tre kemobehandlinger blev hun erklæret rask.

– Det var jo total mirakuløst. Jeg er ikke i tvivl om, at min egen indsats har gjort en forskel. Men jeg fik også en hurtig og effektiv behandling. Jeg havde en fantastisk læge, der besøgte mig hver dag på hospitalet og ringede hjem til mig, efter jeg var blevet udskrevet, for at høre, hvordan det gik. Jeg følte mig virkelig godt behandlet.

Masser af støtte fra Team Rynkeby Odense

Inden Bente blev syg, havde hun netop startet en indsamling til Børnecancerfonden. Folk kunne donere 10 kroner per kilometer, hun cyklede, så der skulle trædes i pedalerne for at få samlet nogle penge ind. Da hun fik diagnosen, fortsatte hun med at cykle, og det var vigtigt for hende at fortsætte.

– Jeg vidste, at hvis jeg gav op og troede på, at jeg skulle dø, ville det gå galt, siger hun.

Selv om tempoet faldt, og turene blev kortere, fik Bente i alt samlet 25.000 kroner ind til kræftramte børn, mens hun selv var ramt af sygdommen.

LÆS OGSÅ: Døde første dag i dagpleje

– Når livet pludselig tager sådan et sving, er det vigtigt at mærke, at man bliver støttet. Det gælder de kræftramte børn lige såvel, som det gjaldt mig.

Bente mærkede da også masser af støtte fra Team Rynkebys øvrige ryttere. De cyklede med hende, mens hun var syg. I hendes tempo og på hendes vilkår.

– Det var så fantastisk en opbakning, jeg fik.

Giv aldrig op!

Til sommer skal Bente Grønlund endelig på den tur, hun har måttet udskyde et år. Hun cykler til Paris med Team Rynkeby Odense og samler penge ind til børn med kræft. For hende er turen et bevis på, at det hjælper at kæmpe og tro.

– Jeg er ikke i tvivl om, at jeg er i live i dag, fordi jeg aldrig gav op, siger hun.

For selv om lægernes dom skræmte hende i starten, formåede hun at bevare troen på, at hun nok skulle klare den.

– Jeg har selvfølgelig fældet en tåre, og jeg har flere nætter holdt min egen begravelse, når jeg ikke kunne sove. Men jeg nåede aldrig for alvor at miste troen.

LÆS OGSÅ: Fly vendte om så bedsteforældre kunne sige farvel til døende barnebarn

Bentes råd til andre, der bliver alvorligt syge, er, at de skal gøre det, der føles rigtigt for dem.

– Jeg har fået mange velmenende råd, men det var ikke dem alle, jeg kunne bruge. Jeg tror, det er forskelligt, hvad der hjælper en. Jeg tror ikke på horoskoper og krystalhealing og den slags, men hvis det virker for andre, er det jo fint. For mig var det vigtigste at få styrket mit immunforsvar, at blive ved med at cykle og så at bevare troen. Min metode hjælper ikke nødvendigvis andre, men en ting er sikkert: Du skal kæmpe for dit liv!

(Artiklen fortsætter under billedet)

Støtter andre kræftramte

Bente Grønlund støtter andre kræftramte. Den 24. april deltager hun i Cycling Planets forårsløb, hvor der samles ind til Kræftens Bekæmpelses kampagne ”Trædtil”. Kampagnen er landsdækkende, men Bente skal køre 85 kilometer med start fra Bakken nord for København.

Tilmeld dig her

Har du også lyst til at køre med og støtte en god sag, så tilmeld dig HER.

Sponsoreret indhold