Skæbner

Blev falsk anmeldt for voldtægt: Jeg forstår stadig ikke hvorfor

2. maj 2018 af Vibeke C. Larsen, foto: Gregers Kirdorf
Markus oplevede enhver mands værste mareridt, da han sidste år blev anklaget for voldtægt. Politiet droppede hurtigt sagen, men selv om Markus blev renset, er det svært at vaske stemplet helt væk. Nu advarer han andre.

Markus var lige tjekket ind på et hotelværelse i København, da mobilen ringede. Det blev et af de opkald, som man aldrig glemmer. Et af de opkald, som ændrer ens liv.

En venlig mand præsenterede sig som politimand og sagde:

– Du skal vide, at du er sigtet for voldtægt, og i dette øjeblik er politiet ved at ransage din lejlighed.

– Der gik en klap ned. Først forstod jeg ikke, hvad han sagde. Det var som et mareridt, siger 19-årige Markus Kjeldsen, der er musiker og tjener.

Det var fredag den 11. august 2017. Aftenen før havde Markus mødtes med et par veninder på en bar i hjembyen Holstebro. En af dem havde haft en veninde med, som han faldt i snak med.

Helt almindelig sex

Da Markus efter et par øl sagde godnat, spurgte pigen, om de skulle dele en taxa.

– Jeg var ikke fuld, og det var ikke sent, fordi jeg skulle tidligt op. Hun var heller ikke beruset og virkede som en sød og fornuftig pige, husker Markus.

Da de nåede hans lejlighed, spurgte hun, om hun måtte komme med op og få et glas vand, hvilket Markus accepterede.

De drak vand og snakkede, og på et tidspunkt gik Markus på toilettet.

– Da jeg kom tilbage, lå hun nøgen i min seng og ville have sex. Jeg syntes, det var lidt underligt, men hun var en sød og tiltrækkende pige, så vi havde sex. Helt almindelig sex, ikke noget vildt.

LÆS OGSÅ: Cecilie troede voldtægt var hendes egen skyld

Gjorde hvad jeg kunne for at hjælpe

Efter akten gik Markus igen på toilettet, og da han vendte tilbage, virkede pigen meget beruset eller påvirket. Han kunne ikke få kontakt med hende, og efter at have prøvet at få fat på hendes veninder ringede han efter en ambulance.

– Jeg var chokeret og bange for, at der var sket hende noget. Jeg kunne ikke forstå, hvordan hun kunne få det så dårligt i det øjeblik, jeg var væk, men jeg gjorde, hvad jeg kunne, for at hjælpe hende, siger Markus.

På hospitalet fortalte den unge pige, at hun var blevet bedøvet af stoffer og voldtaget, og politiet blev tilkaldt.

Frygtede jeg ville komme i fængsel

Undersøgelser af pigens blod viste senere, at der ikke var spor af stoffer eller overdreven alkoholindtagelse.

– Jeg vidste jo, at jeg ikke havde voldtaget hende, og selv om jeg stolede på vores retssystem, frygtede jeg i sorte øjeblikke, at jeg ville komme seks år i fængsel for noget, jeg ikke havde gjort.

Han ringede til sin mor, som blev chokeret over anklagen.

– Hun spurgte mig direkte, om jeg havde gjort det, og i situationen føltes det enormt ubehageligt, at min mor ikke tror på mig, men det var jo bare en reaktion. Hun ville have bekræftet, at jeg ikke havde gjort det, siger Markus, der er blevet støttet af sin familie under hele forløbet.

Følte at folk kiggede

Hjemme i Holstebro følte Markus, at historien om den påstående voldtægt allerede florerede. Han lukkede sig inde i sin lejlighed og var ikke meget for at gå ud.

– Jeg havde ikke lyst til at være sammen med nogen, og når jeg gik på gågaden, følte jeg, at folk kiggede efter mig.

Efter en måned fortalte politiet Markus, at de ikke fandt grundlag for at sigte ham, og spurgte, om han vil anmelde pigen for de falske beskyldninger.

Markus takkede nej, da han gerne ville videre og lægge sagen bag sig.

Blev renset

Selv om Markus blev renset, sidder oplevelsen stadig dybt i ham, og han er skeptisk over for andre folks motiver.

– Under sagen ringede en veninde og spurgte, om jeg ville med i anlægget og drikke en øl, men jeg var bange for, at det bare var et påskud for at lokke mig ud, så de kunne slå mig ned, fortæller Markus.

Han tog dog mod til sig og tog med, og veninderne ville bare drikke en øl og bakkede ham i øvrigt op.

Mental lussing

Men han er flere gange blevet konfronteret med sagen, når ham har været i byen.

– Der var en pige, der kom hen til mig og sagde: ”Fuck, du er et klamt svin.” Det var virkelig en mental lussing, og jeg følte mig stemplet som en voldtægtsforbryder, siger han.

Markus fik dog talt sig til rette med den frembrusende pige, der endte med at undskylde sin opførsel. Han er også blevet mere forsigtig med at involvere sig med ukendte piger.

– Jeg mødte en rigtig sød pige i byen, som spurgte mig, om hun måtte sove hos mig, da hun boede i en anden by. Jeg sagde simpelthen nej, fordi jeg ikke turde. Frygten for, at jeg igen bliver beskyldt for noget, jeg ikke har gjort, er for stor. Så hellere gemme sin indre hulemand lidt væk, siger Markus bestemt.

Pause fra hurtige scoringer

Han har ikke afskrevet kvinder for altid, men han tager en pause fra hurtige scoringer i nattelivet, for historien om den falske anklage ligger stadig i baghovedet.

– Jeg er rigtig ked af den sag, og jeg kan slet ikke forstå, hvorfor hun fandt på den historie. Var det planlagt eller tilfældigt, at det lige gik ud over mig? Jeg håber, andre kan bruge min historie til at tænke sig om, for når det kan ske for mig, kan det ske for alle, påpeger Markus.

Sponsoreret indhold