Skæbner

Blev født uden blod

10. september 2012 af Louise Søgaard
Olivia er et lille mirakel. Hun var hvid som sne, da hun blev født, men er på mirakuløs vis en sund og rask pige i dag.
Foto: Polfoto
Foto: Polfoto

Fin som en porcelænsdukke sidder seks måneder gamle Olivia hos sin mor, 31-årige Louise Bearman fra Essex i England. Hun ser måske en smule bleg ud, men det er ingenting i forhold til, hvordan hun så ud, da hun kom til verden.

- Olivia er mit første barn, så jeg anede ikke, hvordan sådan en lille en ser ud, når de bliver født. Men jeg fik et chok. Olivia var helt hvid, og det var bestemt ikke den farve, som jeg havde forventet, fortæller Louise.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Også lægerne og sygeplejersken blev chokerede. Aldrig før havde de set så bleg en baby. Olivia blev født fem uger før tid, fordi hendes mor ikke længere kunne mærke liv i maven. Tre dage efter at Olivia stoppede med at bevæge sig, besluttede lægerne på Broomfield Hospital at foretage et akut kejsersnit, selv om der ikke umiddelbart var noget galt med barnet i Louises mave.

Først da Olivia kom ud, kunne alle tydeligt se, at Olivia ikke var normal. Hun lignede et lille hvidt spøgelse, og hun havde svært ved at trække vejret. Det viste sig, at hun havde så lavt et hæmoglobinindhold i blodet, at det slet ikke kunne kaldes blod.

Læs også om Astrid, der vandt over en livsfarlig sygdom efter to år

Olivia havde stort set ingen røde blodlegemer i blodet. Det er de røde blodlegemer, som giver blodet dets farve, og som transporterer ilt rundt i kroppen. Uden dem var hendes hud mælkehvid.

- Et raskt barn har et hæmoglobintal på 18, og Olivias var nede på bare 3. Jeg har aldrig hørt om nogen med så lavt et tal, fortæller lægen Sharon Pilgrim.

Reddet i sidste øjeblik
Tilstanden, som hedder fetomaternal haemorrhage, optræder i én ud af 5000 graviditeter og kan være dødelig, hvis det ikke opdages i tide. Lægerne kender ikke årsagen, men noget får babyens blod til at strømme tilbage i moderens krop enten før eller under fødslen. Det kan ske spontant, eller fordi babyen er i trauma.

- Jeg kan kun opfordre gravide til at stole på deres moderlige intuition og tage på hospitalet, hvis de mistænker, at noget er galt, siger den nybagte mor. Havde Louise og hendes mand, 36-årige Paul Norton, ikke opsøgt lægerne, da de ikke længere kunne mærke Olivias spark, havde deres datter lidt en langsom død i maven.

Lægerne kalder lille Olivia for deres mirakelbaby, fordi hun overlevede imod alle odds. Tilstanden er så sjælden, at Olivias tilfælde nu er skrevet ind i de medicinske lærebøger. Hun havde højst haft et par timer at leve i, hvis ikke hun havde fået blod med det samme.

- Det var utroligt at se, hvordan hendes hud langsomt fik en smuk lyserød farve, efterhånden som blodet løb ind i hendes lille krop, fortæller den stolte mor, som kan takke sig selv for, at hendes datter overlevede.

Læs om Emma, der fødte sin datter, mens hun var i koma

Sponsoreret indhold