Skæbner

Blev svindlet af sin kæreste

21. maj 2021 Af Nina Sommer. Foto: Alex Tran
Camilla faldt for hans charme og søde ord. Men da de blev kærester, ændrede han sig. Han løj for hende, kunne være psykisk voldelig, og en dag fik hun en rykker for ting, hun aldrig havde købt.

Knuden i maven føles som en stor, hård klump. Hun prøver at grine på de rigtige tidspunkter, når veninderne omkring hende siger noget sjovt, men tankerne er et helt andet sted.

I den seneste tid har hun godtaget så mange løgne fra sin kæreste. Hun har været bange for at gå fra ham, når han har truet med selvmord, og når han har råbt og skreget ad hende, er hun endt med at sige undskyld. Mens veninderne sidder inde i stuen, kan hun mærke, at kroppen begynder at ryste. Hjertet hamrer derudad, og følelsen af, at hun ikke kan trække vejret, får gråden til at bryde ud. Alligevel kan hun ikke lade være med at tænke, at det hele er hendes skyld.

– Den dag var han ikke kommet hjem. Han havde fortalt mig, at han skulle til København, men da jeg ikke kunne få fat på ham, skrev jeg til en af hans venner, der skulle være med. Han kendte intet til den tur. Så den aften var det, som om bægeret flød over, fortæller 24-årige Camilla Rasmussen fra Odense.

LÆS OGSÅ: De fødte kærester

Hun har indvilliget i at fortælle om den tid, der begyndte som en af de lykkeligste i hendes liv, men endte med at forårsage dybe ar i hendes sind.

Camilla havde altid haft let til smil og været den udadvendte type, der elskede at møde nye mennesker. Hygge med familien og byture med veninderne var en stor del af hendes hverdag ved siden af gymnasiet, og livet tegnede sig fra den lyse og ubekymrede side.

Så da hun en aften i 2015 var i byen med en gruppe veninder, blev hun hurtigt smigret af en fyr, der med et charmerende ydre og søde ord sagde de rigtige ting. Den festlige aften blev til flere møder, og de blev hurtigt tætte. Han åbnede op om sin problematiske barndom, og den spirende kærlighed fik dem til at flytte sammen hjemme hos Camillas forældre.

Skyldte penge væk

– Mine forældre elskede ham, og han var rigtig god med mine mindre søskende. De vidste godt, at han havde haft det svært, og derfor blev han taget imod med åbne arme, fortæller Camilla.

Efter et år begyndte kæresten at lufte idéen om at flytte sammen. Valget faldt på en lejlighed i Odense. På grund af nogle dokumenter i forbindelse med flytningen kunne hun se, at han var registreret i RKI. Men da de havde aftalt at have hver sin økonomi, bekymrede det ikke Camilla.

LÆS OGSÅ: Camilla fik job trods handicap

Hun arbejdede efter gymnasiet, og de havde aftalt, at hun betalte regningerne, og at han overførte halvdelen af beløbet til hendes konto. Men som tiden gik, kunne Camilla se, at det aftalte beløb ikke blev overført. Han undskyldte det med, at hans løn var forsinket, og ofte fik Camilla pengene i midten af måneden.

Samtidig begyndte hans opførsel at forandre sig. Fra at være sød og charmerende kunne han ofte blive væk i lang tid uden at give besked. Ofte var Camilla bekymret, men når han igen var hjemme, blev han irriteret over, at hun spurgte ind til det.

– Der kom altid en mærkelig forklaring, som ikke gav nogen mening. Samtidig blev han ofte enormt vred, og tit endte det med, at han smækkede med døren og forsvandt, forklarer Camilla.

Hun fandt kærestens opførsel bekymrende og begyndte at lufte tanken om, at de skulle bo hver for sig.

– Hvis jeg nævnte det, blev han enormt nedladende. Han sagde ofte, at jeg ikke kunne fungere uden ham. Andre gange truede han med selvmord, hvilket gjorde mig bange, så jeg fortsatte og håbede, at det blev bedre.

Blev nedbrudt

Konflikterne tærede på Camilla. Fra at være pigen med det store smil og overskud blev hun en skygge af sig selv. Når hun ringede til sine veninder eller forældre, var det som en trist og modløs pige.

– Jeg ville så gerne hjælpe ham, men når jeg ser tilbage, kan jeg godt se, at jeg blev mere og mere nedbrudt i forsøget på det, forklarer Camilla, der en dag oplevede endnu et svigt, da hun skulle tømme postkassen.

Et brev fra Telia fik hende til at undre sig, og da hun åbnede det, fik hun et chok. Der stod, at hun havde købt en telefon og en Macbook på afbetaling, og de snart ville have deres penge.

– Jeg forstod ingenting, men da jeg i første omgang ringede, kunne de bekræfte, at det var mit navn, forklarer Camilla, der begyndte at få en knude i mave.

Da hendes kæreste kom hjem, konfronterede hun ham med brevet. I starten benægtede han alt og mente, det måtte være en fejl. Men da hun efterfølgende så underskriften på lånedokumentet, kunne hun se, at det var hans håndskrift.

Ville hjælpe

Herefter gik han til bekendelse. Han græd, undskyldte og lovede, at han nok skulle betale pengene tilbage til trods for, at Camilla gjorde forholdet forbi.

Camillas familie kontaktede en advokat. Men selv om svigtet var stort, tilbød Camilla og hendes familie at hjælpe ham med psykolog og et nyt sted at bo.

– Jeg havde så dårlig samvittighed, for jeg vidste, at han ikke havde andre end os. Så selv om vi ikke skulle være sammen, ville jeg gerne hjælpe ham, forklarer Camilla.En dag var hun på vej til København sammen med sin veninde, hun trængte til at glemme det hele og hygge sig. Mens hun sad i toget, og Sjælland susede forbi, ville hun tjekke sin konto. Endnu en gang fik hun et chok, da hun kunne se, at der var trukket store beløb fra hendes konto. Det viste sig, at Camillas kæreste havde fundet hendes nye kreditkort i postkassen og aktiveret det, efter at hun havde spærret det gamle.

Følte sig svigtet

– Jeg var grædefærdig og kunne slet ikke forstå, at han kunne blive ved med at gøre det. Den dag følte jeg mig så svigtet og dum, forklarer Camilla.

Sammen med sin familie og en advokat fik hun skabt et overblik over bedrageriet. De meldte ham til politiet, og sideløbende var der flere kreditorer, der gerne ville have penge. Beløbet løb op i 200.000 kroner, og flere gange måtte Camilla i fogedretten og civilretten for at forklare, at hendes kæreste havde brugt hendes kontooplysninger.

– Jeg har altid haft styr på min økonomi og haft en opsparing. Pludselig blev jeg anklaget for noget, som jeg ikke var skyld i. Så oveni at jeg havde mistet min kæreste, blev jeg mistænkeliggjort.

Kæresten endte med at blive idømt ni måneders betinget fængsel samt 150 timers samfundstjeneste. Derudover skulle han betale kreditorerne pengene tilbage.

Ved at finde mig selv

I dag kan Camilla endelig se lyset igen. Hun har fået en ny kæreste og er i gang med en uddannelse. Men følelsen af skyld og skam forfulgte hende i lang tid.

– Han sagde tit, at jeg ikke kunne klare mig uden ham. Til sidst begyndte jeg at tro på det. Jeg mistede mit selvværd, som jeg har brugt lang tid på at bygge op. Havde det ikke været for familie og veninder, ved jeg ikke, hvad jeg skulle have gjort, forklarer Camilla, der håber, at hendes historie kan hjælpe andre.

LÆS OGSÅ: Midt i sorgen fandt jeg kærligheden igen

For følelsen af svigt, skyld og skam har været værre end de mistede penge.

– I starten sagde jeg ikke noget, men da jeg begyndte at åbne op, fandt jeg ud af, at det ikke var mig, der var noget galt med. Andre så det jo i et helt andet lys, for jeg var jo spundet ind i følelser og løgne, forklarer Camilla.

Hun insisterer dog på, at hun ikke vil miste troen på andre menneskers godhed.

– I hele det her opslidende forløb savnede jeg mit gamle jeg. Hende, der mødte mennesker med åbne arme, og jeg kan mærke, at jeg er ved at være tilbage. For selv om det har været voldsomt, ved jeg, at de fleste mennesker er ordentlige. Det vælger jeg i hvert fald stadig at tro på, smiler hun.

Sponsoreret indhold