Skæbner

Bodil Jørgensen svævede mellem liv og død: Jeg følte gud i mørket

4. juli 2019 Af Juliane Olsen. Foto: Søren Jul Lamberth og privat
Den populære skuespiller Bodil Jørgensen er troende, og det hjalp hende, da hun for fem år siden var ude for en voldsom ulykke.
Bodil Jørgensen står og kigger i naturen

Hun har trodset døden mere end én gang, elsket to mænd og undfanget et barn, da hun var tæt på 50 år. Hun er allestedsnærværende i film, teater, tv – senest i ”Badehotellet” . Hun er hædret med en Robert, fire Bodil’er og er kåret som Ridder af Dannebrog. 57 år gammel er Bodil Jørgensen så efterspurgt som altid. Helt aktuelt har hun indledt optagelserne til filmen ”De forbandede år” om anden verdenskrig af Anders Refn, hvor Bodil Jørgensen har hovedrollen.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

– Jeg har en travl kalender, men jeg skal ikke klage. Det er jo et levende fag, og man skal være i gang. Det skal holdes ved lige, for det er jo et håndværk og et slags instrument.

Voldsom traktorulykke

For fem år siden var håndværket lige ved at tage livet af Bodil Jørgensen, da hun var involveret i en voldsom traktorulykke under optagelserne til ”Far til fires vilde ferie”.
Her satte hun sig bag på grabben til en rød veterantraktor i et par lette sommersko, der hørte til rollen som den ældre fru Sejersen med kollegaen Kurt Ravn bag rattet. Kursen blev herefter sat op over et af de utallige Mandø-diger, men tyngdekraften tog overhånd, og Bodil Jørgensen havde svært ved at stå fast i sit lette fodtøj. Hun faldt til jorden og fik traktoren over sig.
I samme øjeblik blev skuespillerens skamben samt begge kraveben knust, og lungerne klappede sammen. Bodil Jørgensen blev efterfølgende bragt til Esbjerg Sygehus, hvor hun svævede mellem liv og død.

– Jeg havde mange tanker, da jeg lå i respiratoren. Det var voldsomt og dystert, men jeg fandt ud af, at Gud var i mørket. Det blev trøsten, da jeg fik den erkendelse, siger Bodil Jørgensen.

Læs også: Fra kriminalefterforsker til kriminalforfatter: Stress ændrede mit liv

Derfor frygtede hun heller ikke at gå bort, men hun var naturligt nok bange på sin yngste datter Rigmors vegne.

– Det ville ikke have været så godt. Hun var kun 6 år, erkender Bodil.

Man skal lige i gang

Heldigvis er den nu 57-årige skuespiller i dag kommet sig helt over sin ulykke. Bækkenet er sat sammen med skruer og fungerer så godt igen, at hun endda kan komme ud i gakkede stillinger, når hun optræder i satireshowet ”Rytteriet”.

– Jeg har det godt i kroppen. Cykler og går tur med hunden. Så er det jo sådan, at der kommer noget med alderen. Der er jo næsten noget nyt og spændende i, at det nogle gange gør ondt at stå ud af sengen. “Man skal lige i gang”, som min mor altid sagde, smiler hun.

Og familien har fået deres Bodil tilbage igen.

Ægtemanden Morten mødte hun under filmoptagelser til ”Fruen på Hamre” lige inden årtusindskiftet.

Igennem ”sådan en her”, siger Bodil Jørgensen og krummer hænderne sammen til to kighuller oven på hinanden. Morten var en passioneret filmfotograf på jagt efter det gode billede. Og Bodil blev hans livs motiv.

En ny kærlighed

Det kunne ikke være anderledes, selv om Bodil Jørgensen på det tidspunkt var gift og mor til en lille søn.

– Der var ingen vej uden om det, siger hun.

– Er Morten dit livs kærlighed?

– Min første mand var også mit livs kærlighed. Dengang. Man kan sige, at Morten blev mit livs duelighed, for vi skulle jo også være en familie. Og det kunne Morten og jeg, siger Bodil Jørgensen, der senere fik sønnen Østen sammen med Morten.
Eksmanden Henrik Sartou døde få år senere af en kræftsygdom i en alder af blot 40 år og efterlod deres fælles søn Johannes faderløs.

Læs også: X Factor-Ginas store offer: Jeg måtte forlade min baby

– Og man kan sige, at for Johannes var det godt, at der så har været en familie for ham efter det, siger Bodil Jørgensen.

– Skændes din mand og du aldrig?

– Altså, Morten tror altid, det er mig, der forlægger ting. Så han er der straks, hvis nøglerne er væk. Eller han kan spørge mig, hvad jeg har lavet med havedøren, hvis den ikke vil lukke. Det er altid mig, der har lavet noget. Engang glemte jeg også at låse cyklen. Den blev så heldigvis ikke taget, men der var han der straks: “Hvad fanden laver du?” Børnene griner heldigvis af det, siger Bodil og griner med af sin klodsethed.

Hun erkender også, at hun er sen til at komme ud ad døren.

Rosinen i pølseenden

Som en stor bonus kom datteren Rigmor eller ”Rimse” til som rosinen i pølseenden i familien for 11 år siden.

I stedet for overgangsalderens hedeture begyndte et nyt liv pludseligt at vokse på helt naturlig vis i skuespilleren, da hun var 46 år. Og det var så velkomment for Bodil, der havde to sønner i forvejen, og som gerne ville have et tredje barn, men bestemt havde regnet med, at det var for meget at håbe på i hendes alder.

– Hun kom den 28. april. Det var forår, træerne blomstrede, og alt var lyserødt. Og så var det bare det at få en pige. I livet får man jo lov at være barn, og så får man selv børn og oplever det hele en gang til igennem dem. Det holder en ung, siger Bodil Jørgensen, der i dag forsøger så godt, hun kan at følge med på Forældreintra.

Se også: Mor til to skalperet i gokart ulykke

Troen fylder

At blive mor har hun tidligere kaldt sit livs rolle, og det gentager hun gerne igen.

– Man vil jo slippe, hvad man har i hænderne for dem. Man kan sagtens leve et rigt liv uden børn, men livet forstørres alligevel ud igennem dem. Og Morten og jeg talte da også om den anden dag, at vi glæder os til at blive farmor og farfar, men ting kommer, når det sker, siger hun med tankerne på sønnerne, der i dag er 22 og 18 år.

Vi starter med liv og slutter med døden. Sådan er det også i dag, hvor Bodil Jørgensen, der som altid er klædt i genbrugstøj fra top til tå, efter vores samtale gladeligt stiller op til fotografi i forårssolen på den nærliggende kirkegård. Troen har nemlig alle dage fyldt for hende, og hun er en regelmæssig kirkegænger.

Sponsoreret indhold