Branden var en gave

I maj måned 2019 mistede Gitte Frydensbjerg alt, hvad hun ejede under en voldsom brand. I dag er hun nået til en erkendelse: At branden har hjulpet hende til en vigtig erkendelse.

Aabenraa. Flammerne lister sig ind på Gitte Frydensbjerg og de øvrige beboere i ejendommen Vennelyst om aftenen den 6. maj 2019. Omkring klokken 22 sidder hun i sin stue og taler i telefon med en veninde, da hun ser de første flammetunger slikke op ad det ene vindue, og det slår hende, at der skal handles hurtigt.

Hun afslutter samtalen, kalder på sin søn, ringer 112, slår alarm hos naboen og overboen og må herefter blot stå og se til, mens flammerne bliver til et frådende ildhav, der æder løs af hendes og de andre beboeres inventar.

Læs også: Reddet af kæresten

Nogle dage senere får hun det sort på hvidt: Hendes nyistandsatte lejlighed er 95 procent totalskadet. Årsagen til branden er efter al sandsynlighed den varme aske fra ejendommens træpillefyr, som nogle timer forinden er blevet læsset over på en trillebør og parkeret neden for Gittes store træveranda, hvorefter brændende gnister fra asken må være blevet blæst over på træværket.

– Alle beboere stod udenfor og så deres ejendele blive slugt af flammerne, selv om brandfolkene gjorde deres bedste for at få bugt med ilden. Det gik hårdest ud over vores lejlighed. Jeg undrede mig hele tiden over, at jeg var så fattet, men jeg tænkte, at chokket nok ville indfinde sig om et par dage, fortæller 51-årige Gitte Frydensbjerg.

Endnu samme nat – Gitte og hendes 15-årige søn, Andreas, er i mellemtiden blevet indlogeret hos familien – vender hun tilbage til lejligheden, som hun næsten kun lige er flyttet ind i.

Da hun træder ind ad hoveddøren, bliver hun mødt af et uvirkeligt syn. I hendes sodsværtede lejlighed lyser noget blåt hende i møde. På gulvet, ikke langt fra hvor hun står, ligger en opslået bog, som hun har lagt fra sig på køkkenbordet aftenen forinden. På de to coversider er afbildet en halv sommerfugl, tilsammen danner siderne en hel sommerfugl af arten Blå Morpho.

Læs også: 22-årig datter døde i en brand: Emelie gav fire unge nyt liv

Et vigtigt budskab

Indsatslederne fra politi og brandværn, som følger i hælene på hende, får også øje på bogen og spørger undrende: Hvad i alverden er det? Ingen kan finde en naturlig forklaring på, hvordan bogen er havnet på køkkengulvet. Og hvordan kan det være gået til, at flammerne har ædt sig uden om lige netop denne bog, der bærer titlen ”Gudernes føde“?

Gitte, der er clairvoyant og til daglig arbejder som pædagog, bliver jævnligt opsøgt af mennesker, der befinder sig midt i en livskrise og har brug for støtte og vejledning. Som det spirituelle menneske, hun er, ved hun, at sommerfuglen er et symbol på renselse og transformation. Derfor er hun ikke et øjeblik i tvivl om, at sommerfuglen på bogcoveret er bærer af et budskab. Hun beholder det dog for sig selv, for ville politi- og brandfolkene omkring hende forstå, at hun midt i sine bristede drømme har modtaget et budskab, der peger i retning af en ny begyndelse?

Der går et par uger. Gitte og Andreas har fået sig installeret i et sommerhus og har brug for en pause for at komme sig oven på den voldsomme hændelse, der har berøvet dem stort set alt, hvad de ejede. Men i stedet for at betragte branden som en ulykke vokser der langsomt en erkendelse frem hos Gitte.

– Inden branden havde jeg i et stykke tid stået i en indre konflikt med mig selv. Det, at man er klarsynet, betyder ikke, at man ikke også kan have mange udfordringer at kæmpe med. Jeg følte, at jeg var nået til et punkt i mit liv, hvor jeg var lidt fastlåst og ikke rigtig kunne komme videre, men jeg vidste ikke, hvordan jeg skulle komme ud af det igen. Det eneste, jeg vidste, var, at der muligvis skulle noget drastisk til.

Og drastisk – det må man sige, at det blev.

– Jeg følte, at de materielle ting havde fået for stor betydning i mit liv. Egentlig er jeg mest til den minimalistiske stil, og min personlige lykke afhænger heller ikke af, hvor meget jeg ejer. Jeg var blevet utro mod mig selv. Alt det materielle, det føltes så konstrueret. For mig var det store spørgsmål så, hvordan jeg alene ved tankens kraft kunne bevæge mig derhen, hvor jeg i virkeligheden ønskede at være.

Alting forandres den aften i maj 2019, da Vennelyst går op i flammer. På én gang er intet, eller kun forsvindende lidt, som det var engang. Gittes boligdrøm er gået op i røg, tilbage står de sodsværtede vægge. Kun bogen med sommerfuglen slipper for at blive ædt af flammerne, da den bliver løftet op fra køkkenbordet og lander på det flisebelagte køkkengulv.

Taknemmelig

– Hvis sommerfuglen ikke havde været der, eller hvis nogen af beboerne var kommet til skade under branden, havde situationen været en helt anden. Men heldigvis slap alle beboere uskadt, og sommerfuglen var der jo, alle så den. Jeg vidste bare med det samme, at det her, det er et tegn.

Stik imod Gittes egen forventning udebliver chokket over det skete også i dagene og ugerne efter branden. Mens hendes venner og familie er rystede og har svært ved at finde trøstende ord, er Gitte ret hurtigt afklaret omkring sin situation. Og midt i afklaringsprocessen kommer en helt uventet følelse op til overfladen, som normalt ikke hører hjemme i et ”Jeg-har-lige-mistet-alt-hvad-jeg-ejede“-scenarie – en følelse af taknemmelighed.

– Det kan godt være, at det lyder helt ude i hampen, men ja – når jeg ser tilbage nu, kan jeg sige, at jeg ser det som en kæmpe gave, det, der er sket. Tavlen er visket ren. Jeg oplever, at godt nok har jeg mistet alt, men jeg har også fået alt, blandt andet en indre frihed, der føles som en enorm befrielse. Jeg var begyndt at fortabe mig for meget i de materielle ting, selv om jeg godt vidste, at det i virkeligheden slet ikke er mig. Nu skal jeg finde mine ben i denne kolossale frihed, og det kan godt til tider føles overvældende, når der er frit valg på alle hylder. Men branden har givet mig nogle dybe erkendelser, som mit liv fremover skal bygges på. Det kommer til at handle om sande værdier og om at hvile i sit autentiske jeg frem for at følge mainstream i et og alt. Branden har også på eftertrykkelig vis mindet mig om, at materielle ting i bund og grund er uden betydning. De kan erstattes. Det kan vores egen unikke personlighed og vores måde at være i verden og over for andre mennesker på ikke.

Læs også: Tina mistede begge sine forældre i brand

Når Gitte skal videre på sin jordiske rejse, bliver det efter eget udsagn derfor med langt færre ting. I sit professionelle liv vil hun fremover lægge hovedvægten på at være formidler, katalysator og frem for alt inspirator, uden at tage et for stort ansvar for andre folks byrder og livsprocesser.

– Det handler i bund og grund om at give folk ansvaret for deres eget liv tilbage. Det, jeg kan sige ud fra min egen erfaring, er, at uanset hvor håbløs en situation kan tage sig ud, så er der altid en udvej. Du må aldrig give op. En situation er aldrig statisk, og det kan føles som en åbenbaring at få præsenteret andre måder at anskue tingene på. En ulykke kan være en gave, ja. Det kan være kimen til et nyt liv, som man har længtes efter. Det kan være brikken, der manglede for at få tingene til at falde på plads. Hvis jeg kan være en inspiration for folk til, hvordan man kommer videre i sit liv og måske ovenikøbet kommer til at stå stærkere i sig selv efter en voldsom eller tragisk begivenhed, så kan jeg i virkeligheden ikke ønske mig mere.

På Vennelyst i Aabenraa minder de svedne ydermure, de smadrede vinduer og det forkullede bjælkeværk stadig om de dramatiske begivenheder hin majaften for et par år siden – og om en drøm, der helt bogstaveligt blev lagt i aske. I Gittes nye hjem i Amstrup har Fugl Fønix dog for længst rejst sig igen, mere afklaret og klar på livet end nogen sinde.

Læs også: Her omkom min datter