Skæbner

Cannabis hjalp Noah til at overleve

8. august 2017 Morten Nøhr Mortensen
Morten Nøhr Mortensen
Linda Parsley fandt sit livs kærlighed i Noah. Da han blev ramt af kræft, besluttede de at hjælpe ham med medicinsk cannabis. Det blev starten på et vildt erhvervseventyr, hvor parret åbnede nogle af de første cannabis-apoteker i Californien.
Linda og Noah har prøvet lidt af hvert. En livstruende kræftsygdom og et vildt erhverseventyr med medicinsk cannabis. 
Linda og Noah har prøvet lidt af hvert. En livstruende kræftsygdom og et vildt erhverseventyr med medicinsk cannabis. 

Det var sent om aftenen, da Linda og Noah Parsley endelig kunne lukke døren bag sig. De var kommet til deres hyggelige villa i bydelen Reseda i San Fernando Valley i Los Angeles. Noah tømte posen med dagens omsætning på spisebordet, og sammen begyndte de at samle pengesedlerne i pæne, velordnede stakke. Over 10.000 dollars lå der til sidst – 70.000 kroner. 

Det er i dag over ti år siden, at Linda og Noah som nogle af de første i Los Angeles kunne åbne hele to cannabis-apoteker. Dengang var der kun 14 af slagsen i LA. I dag er der omkring 1400. Medicinsk cannabis er blevet en milliard-industri med cannabisfarme, laboratorier og forskning. Et kæmpe industrielt maskineri med markedsføringsvirksomheder spredt over hele landet.

Pengene væltede ind

Linda og Noah var med fra starten, dengang guldgraver-stemningen sitrede i LA.

- Det var ekstremt. Pengene væltede ind. Vi havde et dispensary (cannabis-apotek, red) i Malibu og et her i San Fernando Valley. Den første dag tjente vi 1.200 dollars. Den næste 3.000 dollars. Så 5.000 og efter en uge tjente vi 10.000 om dagen, lyder fra Linda. 

En dag kunne hun ikke dy sig. Da hun sad i sengen og talte penge sammen med Noah, gjorde hun, hvad mange drømmer om. Hun kastede bunken af sedler op i luften og lod dem dale ned omkring hende.

- Jeg kunne ikke lade være. Hvor tit får man lige mulighed for det, griner hun

LÆS OGSÅ: Søs Egelind: Pot hjalp mig gennem kræften

Hun sidder i villaen i Reseda og fortæller om den vilde periode i sit liv. Ude og Hjemmes reporter er på besøg for at høre den enestående historie, der har givet Linda og Noah både lettjente penge - men også dyrekøbte erfaringer.  Senere skulle problemerne hobe sig op. 

Linda kommer oprindeligt fra Birkerød. Bag sig havde hun et chefjob på TV3, hvor hun i over et år fungerede som konstitueret programchef. Det varede indtil den senere skandaleramte og nu afdøde Jørgen Steen Nielsen kom til som ny chef. Jørgen Steen Nielsen blev i 2004 dømt for omfattende misbrug af licensmidler, som han spillede væk på kasinoer. Men inden det kom så vidt, nåede den ellers visionære tv-mand at presse Linda ud af TV3.

- Han tilbød mig et job som natreceptionist. Altså, jeg havde i et år stået i spidsen for hele butikken, og nu skulle jeg så være natreceptionist! Han forsøgte virkelig at ydmyge mig. Det var klart, at jeg ikke kunne være der længere. Heldigvis fik jeg et gyldent håndtryk, så jeg kunne realisere min drøm om at flytte til USA, fortæller Linda. 

Fandt kærligheden

Tilværelsen i Los Angeles startede med en række forskellige jobs, et par kærester og en master på UCLA i film og tv-produktion. Efter fem år skete der noget, der indirekte skulle trække Linda ind i den medicinske cannabis-branche. 

Hun mødte Noah på en blind date.

- Det klikkede bare. Vi snakkede og snakkede, og det endte faktisk med, at vi flyttede sammen allerede den første dag. Jeg har virkelig fundet en livsledsager. Vi er så gode sammen, fortæller Linda. 

Noah griber sin guitar og spiller en strofe, der får os til at smile. Oftest fyrer han dog jokes af. Noah har været standup-komiker i flere år, så det falder ham let at få folk til at grine. Linda var forelsket og sjældent har hun moret sig så meget. De blev gift, men allerede efter et års lykke drev mørke skygger ind over deres tilværelse. Noah fik mavesmerter, og det viste sig at være alvorligt. En lægeundersøgelse afslørede det værst tænkelige. Han havde fået kræft.

LÆS OGSÅ: Skal jeg dø nu, mor?

- Noah blev syg på vores et års bryllupsdag den 2. august 2004. Det var forfærdeligt. Lægerne sagde direkte til os, at Noah ikke skulle regne med at være her til Halloween. Det var under tre måneder senere. Vi var i chok, fortæller Linda. 

Da det så værst ud, formåede Linda med en kraftanstrengelse at få håbet til at spire. Noah var kommet i hård kemobehandling og kastede op konstant. Han var kun en skygge af sig selv. Ingen jokes – og så dog. Nogen gange slog hans galgenhumor igennem, og det var i et af de øjeblikket, at Linda samlede deres fælles styrke.  

- Vi kikkede hinanden dybt i øjnene og blev enige om, at døden ikke var en mulighed. Jeg kunne ikke bære tanken. Jeg var overbevist om, at jeg også skulle herfra, hvis Noah skulle. Vi var så tæt forbundne, at det faktisk gav mig en trøst, at vi skulle herfra sammen – hvis det kom dertil, fortæller Linda. 

Noah blev svækket

Noah blev behandlet med hårde kemokure, men kræftcellerne var svære at få bugt med. Samtidig svandt Noah ind. Han kastede op bare ved lugten af mad. Kvalmen var altoverskyggende, og den svækkede Noah blev stadig mere syg.

Det er her cannabis kommer ind i historien. For midt i mørket besluttede Noah og Linda at gå nye veje. De købte medicinsk cannabis. De havde hørt, at det kunne hjælpe mod den uudholdelige kvalme.  

- Jeg røg det. Jeg kunne ikke spise noget uden at kaste op, så min eneste mulighed var at ryge det, fortæller Noah. 

Allerede efter det første sug, mærkede Noah en befriende fornemmelse brede sig i kroppen. 

- Kvalmen forsvandt næsten øjeblikkeligt. Og det ændrer alt. Noah kunne spise og drikke normalt. Han begyndte at tage på igen. Han genvandt sin styrke, og vi begyndte langsomt at tro på, at kræften alligevel kunne bekæmpes, fortæller Linda.

- Og se! Jeg er her endnu, lyder det fra Noah med et grin.

LÆS OGSÅ: 7-årige Valentin får ulovlig medicin

Noah har nu været fri for kræft i 13 år, og parret er overbevist om, at han blev reddet af kemokuren. Men også at den medicinske cannabis var afgørende for, at Noah kom igennem sin sygdom relativt uskadt. Bl.a. betød det, at han kunne droppe meget af den medicin, der gav ham alvorlige bivirkninger.   

Noahs mirakuløse sygdomsforløb fik imidlertid også andre konsekvenser. Sammen besluttede de at arbejde professionelt med medicinsk cannabis. De ville starte et cannabis-apotek. 

- Vi gik ind i det her på grund af vores historie. Noah blev hjulpet, fordi han fik medicinsk cannabis, og vi ville gerne give noget tilbage til andre syge. Det virkede som det helt rigtige at gøre, fortæller Linda. 

I dag har Linda og Noah dog solgt deres cannabis-apoteker. Den ellers lukrative forretning var ikke holdbar i længden. Mærkelig nok blev pengene et stort problem. Andre ville have deres del. Både kriminelle og folk fra myndighederne – og de var ikke altid til at skelne fra hinanden.

- Når man tjener så meget, så er der altid nogen, der vil have dine penge. Og da der kun handles kontant, så er man nødt til at have ret mange penge liggende derhjemme. Det er risikabelt. Faktisk er der en stor risiko for at blive udsat for indbrud eller afpresning. Ja i værste tilfælde at blive dræbt. Her i USA er der altså mange kyniske kriminelle og desperate fattige, fortæller Linda. 

Linda måtte flygte

Selvom Linda og Noah forsøgte at være diskrete med deres succes, så gik rygterne om de mange penge. Måske var det sluppet ud, at de nu donerede pænt store beløb til aids- og kræftramte børn. En aften hørte Linda en person snige sig rundt i haven.  

- Vi havde et forsøg på indbrud. Noah var ikke hjemme, så jeg flygtede over til naboen. Jeg var rædselsslagen. Efter den hændelse byggede vi vores hus om til et andet Fort Knox med alarmer og to pitbulls til at holde vagt, fortæller Linda. 

Et hul i loftet fortæller også en anden historie om risikoen ved at gå ind i branchen. Noah så ikke anden udvej end at købe et haglgevær, så han kunne forsvare sin kone, sit hjem og sine værdier. Uheldigvis for Noah gik hans shotgun af ved et uheld. Ingen blev ramt, men hullet i loftet er der endnu.   

Ikke kun de kriminelle var en vedvarende trussel. Myndighederne stod også klar med stribevis af krav, der hele tiden kunne ødelægge deres forretning. Der blev stillet krav om vagter 24 timer i døgnet. Og omfattende overvågning. Hele tiden kostede det. Pengene forsvandt efterhånden ligeså hurtigt, som de kom ind. Mystiske regninger og krav dukkede hele tiden op. En dag blev det ekstremt. En embedsmand fra momstilsynet troppede op på adressen i Reseda. Med i hånden havde et dokument.

LÆS OGSÅ: Forlader hospice efter behandling med cannabis

- Vi skulle lægge to millioner dollars inden 14 dage. Ellers kunne vi ikke drive vores forretning. Det var fuldstændig umuligt. Jeg sagde til ham, at vi muligvis kunne skaffe ham 10.000 dollar, fortæller Noah med et grin. 

Embedsmanden fik hverken penge – eller lukket forretningen, da hans krav var i strid med loven. Senere - efter fem år i branchen, havde Linda og Noah fået nok. Det startede som en både gylden og vigtig næringsvej, men var nu blevet et morads, hvor de var omgivet af grådige og farlige folk. De solgte deres cannabis-apoteker og indtil 2015 drev de udelukkende et pot-bageri fra deres eget hjem.

 

Sponsoreret indhold