Skæbner

Carina fra Nyskilt: Jeg har aldrig følt skyld

12. juni 2015 Nina Sommer
Jacob Ljørring
Raserianfald, savn og søvnløse nætter. Det var ikke nemt for børnene, da Carina og hendes mand valgte at blive skilt. Men selv om hendes børn var ulykkelige, har Carina aldrig haft dårlig samvittighed. I stedet mener hun, at skilsmissen har lært børnene at prioritere kærligheden.

Nej, nej. Det passer ikke! skriger Carinas 8-årige datter, Elva.

Sammen med sin mand Martin sidder Carina ved Damhussøen i København. De har taget deres datter, Elva, med på tur. Men turen handler ikke om at fodre ænder som en lykkelig familie. For dér på bænken ved den idylliske sø fortæller Carina og hendes mand deres pige, at de ikke skal være sammen mere.

Elva hopper ned fra Carinas skød og løber. Det samme gør tårerne ned ad hendes kinder. Føst da hun igen er tilbage i Carinas favn, begynder det langsomt at gå op for den lille pige, at hun ikke længere skal have mor og far under samme tag.

– Det var rigtig hårdt at se hende reagere på den måde. For jeg vidste jo, at det var min skyld, at hun sad der og var så ulykkelig. Samtidig vidste jeg, at uanset hvor ulykkelig hun var, så var det den rigtige beslutning. Ikke kun for mig, men også for hende og min 4-årige søn Carlo, fortæller 34-årige Carina Holm Hansen, der medvirker i programmet Nyskilt på Kanal 4.

Som 19-årig mødte Carina den mand, hun endte med at gifte sig med. De levede det gode liv med et stort hus, masser af penge og to børn. Men langsomt kunne Carina mærke, at der var noget galt.

– Jeg fik åndenød og følte mig lidt som en løve i et bur – uden at jeg kunne sætte en finger på, hvad der var galt. Det skete, når jeg var hjemme, når jeg kørte på arbejde, og sågar når jeg skulle slappe af i weekenden. Men jeg havde jo alle de ting, jeg ønskede mig. Alligevel blev det værre og værre, og en dag brød jeg fuldstændig sammen, da jeg sad i bilen med min mand, fortæller Carina, der blev sygemeldt med stress, og begyndte gennem psykoterapi at finde frem til, hvorfor hun reagerede så voldsomt.

LÆS OGSÅ: Gift med 38 års forsinkelse

Børnene græd

Det blev hurtigt klart for hende, at hun levede et liv, der byggede på nogle værdier, som egentlig ikke var hendes egne. Det var forestillingen om, hvordan hun troede, at det gode liv skulle se ud. I takt med den nye erkendelse stod det også mere og mere klart for hende, at det liv, hun havde lyst til at leve fremover, ikke kunne forenes med hendes mands interesser.

– Jeg troede jo, at hvis jeg havde et stort hus, masser af penge og var den smilende mor, der arrangerede alt muligt for børnene hele tiden, så var jeg lykkelig. Det var jeg måske også på et tidspunkt. Men man forandrer sig hele tiden, og til sidst var det meget tydeligt for min mand og jeg, at vores interesser og livsmål ikke kunne forenes, forklarer Carina, der sammen med sin mand var igennem parterapi, parforholdskurser og mange lange samtaler, før valget om skilsmisse blev en realitet.

Mens Carina var afklaret med sit valg, blev hendes børn kastet ud i en krise. Ofte havde Carina sine børn i favnen. De græd og udtrykte ønske om, at far og mor skulle være sammen, og for Carina var det vigtigt at møde børnenes sorg i øjenhøjde.

– Jeg sagde til dem, at det var dem, det var allermest synd for lige nu, og så forklarede jeg dem i et sprog, de kunne forstå, hvorfor far og jeg ikke kunne være sammen. Forklarede de forskelligheder vi havde, og så kunne især Elva godt forstå det. Men det kommer jo i bølger, og selv om det er blevet meget bedre, reagerer de stadig på det. Men jeg har aldrig haft skyldfølelse over for mine børn, for jeg har hele tiden holdt fast i, at det på den lange bane også er bedst for dem.

LÆS OGSÅ: Opereret for fedme to gange

 

Trives bedre nu

Det store hus er nu byttet ud med en lejlighed, og selv om der står færre penge på kontoen, trives både Carina og hendes børn bedre, end de har gjort i lang tid.

– Jeg tror på, at børns trivsel er et barometer for, hvordan familien har det. Har man nogle børn, der er kede af det og ryger i konflikt, så er det vigtigt at kigge på sig selv og overveje, hvilken rolle man som forældre spiller i deres trivsel, fortæller Carina, der ved, at de sidste år før skilsmissen bød på mange skænderier, sure miner og manglende overskud, som børnene reagerede på.

– Hvis jeg var blevet i forholdet, havde jeg jo også indirekte vist mine børn, at det er okay at leve i disharmoni. Det havde jeg ikke lyst til. Jeg vil meget hellere lære dem, at livet og kærligheden er dyrebar, men hvis man har gjort alt, hvad man kan, og stadig ikke er glad, så skal man finde på noget andet – og det "andet" kan vise sig at blive rigtig godt, forklarer Carina.

Hun er ikke selv på jagt efter kærligheden i øjeblikket. I stedet prioriterer hun at lave ting med sine børn i et roligere tempo, uden at det nødvendigvis skal være store, planlagte ture.

– I weekenden fortalte Elva mig begejstret noget, der gjorde mig så glad. Hun sagde: "Far svinger sin nye kæreste rundt i luften, som han gjorde med dig, da I havde det godt." For nogen kan det måske være et stik i hjertet, men for mig er det netop det, jeg gerne vil vise mine børn; At kærligheden lever videre. Den er vigtig at holde fast i, når livet i perioder gør rigtig ondt, siger Carina.

Sponsoreret indhold