Caroline er skizofren: Jeg er først og fremmest menneske

- Mange vil nok blive overaskede over, hvor kedeligt det ofte er. Der er altså ikke hele tiden nogen, der skriger eller banker hovedet ind i væggen. Det bare mennesker som dig og mig, der sidder i sofaen og ser ”Masterchef”, spiser spegepølsemadder og snakker om livet, siger Caroline om den lukkede psykiatriske afdeling, hvor hun har været indlagt ni gange i alt – senest for to år siden.
Caroline Livingstone, 29, læser film - og medievidenskab på Københavns Universitet og bor sammen med sin kæreste på Østerbro.
Tidligere på året udgav hun bogen "Nat i april", der handler om, hvordan det er at leve med en psykisk sygdom.
Savner åbenhed om psykiske lidelser
Caroline er diagnosticeret med en skizoaffektiv sindslidelse, som er en form for skizofreni, hvor man også har maniske eller depressive symptomer.
Du kan også læse Mettes historie: Min datter blev psykisk syg
I bogen fortæller hun åbent om, hvordan det er at være indlagt, at være i psykose og have et sårbart sind.
Hun håber, at hun kan være med til at skabe mere åbenhed om at være psykisk syg, for manglen på åbenhed omkring det havde nær taget livet af hende.
Ville hellere dø
I mange år holdt Caroline for sig selv, hvordan hun havde det. Hun var bange for at blive fanget i systemet, som hun intet kendte til, og hun ville ikke ødelægge det billede, andre havde af hende.
Hun vidste, at hun ikke kunne forsætte på den måde, men hun ville hellere dø end at åbne op.
Aktiv dødshjælp til sund 24-årig pga. psykiske problemer
Så kort før sin afgangseksamen på hf chokerede hun alle omkring sig, da hun forsøgte at tage sit liv.
Havde selv fordomme
Efter selvmordsforsøget skete det hun havde frygtet. Hun blev indlagt på psykiatrisk afdeling.
Men det hun mødte, da hun bevægede sig ind i den psykiatriske verden, var langt fra hendes egne forestillinger og fordomme.
Hun gik før i tiden selv over på den anden side af gaden, når hun gik forbi psykiatrisk afdeling på vej til skole, for de var jo farlige, dem der var derinde.
Bider de?
- Jeg kan huske, at første gang jeg var indlagt, ville mine gæster ikke ud i fællestuen. ”Ej, vi skal ikke ud til de sindssyge”. Og sådan havde jeg det jo også. Jeg troede, det var som en fremmed jungle, hvor man ikke vidste, hvilke dyr der ville bide, men jeg indså jo hurtigt, at vi alle havde vores grund til at være der, og at de kunne tænke det samme om mig, siger Caroline.
Vibekes råb om hjælp: Min søn er psykisk syg
Indlæggelsen blev et vendepunkt for Caroline, og starten på at åbne døren ind til det lukkede rum.
- Pigen, der hellere ville dø end at åbne op omkring sin egen uperfekthed, blev virkelig begravet med den her udgivelse, fortæller Caroline.
Vil ruske i folk
Hun håber, at hun kan være med til at ruske lidt i folks forestillinger.
- Der er ofte de her forskruede, ekstreme forestillinger, som jeg også selv var skræmt af. Jeg stod og fremlagde om skizofreni i folkeskolen uden overhovedet at genkende alle de symptomer, som jeg selv havde, fortæller Caroline.
Et slag i hovedet kan gøre dig psykisk syg
Bevar morskaben
Folk, der læser Carolines bog, vil opleve, at den også er sjov, og det er vigtigt at holde fast i morskaben, selv om livet nogen gange gør lidt ondt, mener Caroline og fortæller, at humoren ofte har været med til at få hende igennem de svære perioder.
- Må jeg godt grine?, spørger folk. Selvfølgelig! Det behøver ikke være så alvorligt alt sammen. Det er jo mit liv. Det er menneskeligt, nuanceret og levende, og nogen gange er det jo uudholdeligt, men det er jo ikke udelukkende mørkt, siger Caroline.
Her kan du købe Carolines bog >>
Du kan læse hele artiklen om Caroline i det nye Ude og Hjemme, der er på gaden onsdag d. 16. november 2016.
