Skæbner

Chanettes store sorg: Jeg har to børn i himlen

23. august 2017 Louise Soegaard
Morten Mejnecke
Da Chanette ventede sit første barn, blev hun og kæresten påkørt bagfra i deres bil. Melina døde under fødslen få dage efter, og lægerne mente, at det var trafikuheldets skyld. Men da Chanette også mistede sønnen Oliver sent i graviditeten, fandt man endelig ud af, hvad Chanette fejlede.

Tragisk trafikulykke fik skylden

 

Alle troede, at trafikulykken var skyld i, at Chanette gik i fødsel før tid og mistede sit barn. Derfor blev hverken lille Melina, der døde under fødslen eller hendes mor undersøgt nærmere.

 

Melina var fuldt udviklet og manglede kun at vokse, men hun var desværre ikke stærk nok til at klare sin fødsel i uge 24. 

 

- Vi holdt stille i et kryds, og den unge mand i bilen bagi så os ikke. Han bankede op i os bagfra med 100 km i timen, og vi røg ud i krydset. Jeg blev indlagt på Herlev. Der var jeg 22 uger henne, og først virkede alt fint. Men jeg blev ved med at være øm i maven, og de beholdt mig til observation.

 

Melina kunne ikke klare fødslen

 

Efter et toiletbesøg gik Chanettes vand pludselig. Lægerne scannede hende, og lille Melina levede, men der var ikke mere vand. Hvis Melina skulle overleve, skulle der dannes nyt vand. 

 

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

 

- Jeg skulle være sengeliggende, og der var ikke store chancer for at min pige ville overleve. I uge 24 fik jeg forhøjet infektionstal og lægerne var derfor nød til at sætte fødslen i gang. Melina var for spinkel til at klare fødslen. Hun blev født med fødderne og navlestrengen rundt om dem, og hun døde under fødslen.

 

Turde først ikke at holde sit døde barn

 

- Jeg havde lige mærket hende sparke i maven. Først ville jeg ikke have hende op til mig, men så stillede jordemoderen sig helt oppe ved siden af mig med hende i armene, og så ombestemte jeg mig. Det var dejligt at sidde med hende og få sagt ordentligt farvel. Selv om hun ikke var planlagt, havde jeg glædet mig sindsygt meget til at blive mor, fortæller 30’årige Chanette Christiansen, der arbejder som forretningschef hos Shell i Frederiksværk. Hun var bare 21 år, da hun mistede Melina. 

 

Gav fartbillisten skylden

 

Den unge mand, som havde påkørt dem, havde skrevet flere gange via sms, men da Chanette skrev, at hun havde født før tid, og barnet var dødsfødt, hørte hun ikke mere fra ham. Hun var både fuld af sorg og vrede.

 

Han havde taget noget fra hende. Hendes liv blev aldrig det samme, fordi han kørte for hurtigt. Og han havde lige generhvervet sit kørekort efter en dom for at køre for hurtigt. Alt var den unge mands skyld, tænkte hun. 

 

Svært at nyde anden graviditet

 

Også lægerne gav trafikuheldet skylden for Melinas tragiske død. Derfor blev Chanette heller ikke undersøgt nærmere, da hun atter blev gravid et år efter. Mens barnet voksede, havde Chanette svært ved at glæde sig. Hun var bange for at miste igen.

 

Men alle sagde, at den slags ikke kunne ske to gange. Hun blev scannet mange gange på grund af sin nervøsitet, og alt gik, som det skulle. Også til misdannelsesscanningen så alt fint ud, sagde lægerne.

 

Nu vidste Chanette og børnenes far, at det ville blive en dreng. Men allerede dagen efter scanningen, var noget helt galt.

 

Atter gik vandet alt for tidligt

 

- Jeg følte, at der sev vand ud af mig, så jeg ringede til fødegangen, som først prøvede at berolige mig da jeg jo lige havde set at alt var som det skule være. Modvilligt bad jordmoderen mig komme ind til en scanning på hospitalet. Der kunne de se, at jeg havde åbnet mig. De opdagede, at min livmoderhals var for kort, og at det højst sandsynligt også var derfor, jeg var gået i fødsel i uge 24 med Melina. En læge syede min livmoderhals sammen, som når man lukker en vadsæk. Jeg var i uge 22, og jeg skulle atter være sengeliggende.

 

Louises vand gik i uge 17, men tvillingerne overlevede mirakuløst til uge 

 

- Jeg lå med fødderne let opad og hovedet ned for at lettet presset på min livmoder. Man håbede, at jeg kunne holde på ham, men igen fik jeg for høje infektionstal, og da lægerne til sidst stod med maske og handsker på under udsugning for at give mig trekomponent penicilin direkte i blodårene, bad jeg om at blive sat i gang. Jeg havde ligget med hovedet nedad i en uge. Det gav mig hovedpine, og alt den medicin virkede ikke sundt, forklarer Chanette. 

 

Oliver levede i 3 timer efter fødslen

 

Oliver var mere end 100 gram større end Melina var. Han havde fået lungemodner, og han kunne overleve, hvis han viste sig at være stærk nok. Det var han desværre ikke.

 

Oliver levede kun i tre timer, og Chanette nåede kun at holde ham ganske kort. Hun skulle scannes akut af et helt hold læger på fødestuen efter fødslen, fordi hun havde uforklarlige stærke smerter i maven.

 

Man var bange for, at hun blødte i bughulen. Allerede under fødslen havde Chanette forestillet sig, hvordan hendes søns begravelse skulle være.

 

Lukkede helt ned for følelserne

 

- Alle mulige tanker for gennem hovedet. Jeg vidste jo godt, at det var lige så alvorligt som med Melina. Og da han kom ud, sagde lægerne, at han ville dø. Han kom op i mine arme, men jeg måtte give ham videre til min kæreste. Så lå han hos sin far og gispede efter vejret, indtil han åndede ud ganske fredeligt. Jeg var ikke lige så chokeret som første gang, fordi jeg jo havde prøvet det før. Jeg vidste, hvad der skulle ske. Det lyder kynisk, men jeg tror, at jeg lukkede af for mine følelser, fordi det var for svært, forklarer Chanette.

 

En præst var stor trøst 

 

Hun fik hjælp til at tackle sit tab af hospitalspræsten fra Herlev Sygehus, som også havde været en stor hjælp, da Melina døde. 

 

Oliver nåede at blive nøddøbt på fødestuen af jordmoderen, og lillebror ligger sammen med sin storesøster på skovvejens kirkegård i Ballerup hvor Chanettes Mormor også ligger begravet, men på et særligt afsnit kun for børn. 

 

Hanne mistede sine to børn: Min vej ud af helvede

 

Chanette vidste, at hun var nødt til at få endnu et barn. Hun var jo allerede mor. Hun havde født to gange, men hver gang var hun og børnenes far taget tomhændet hjem fra hospitalet. 

 

Fik lukket sin livmoderhals

 

Tredie graviditet var derfor planlagt, og lægerne havde sørget for at lukke Chanettes livmoder så effektivt, at Mie skulle tages med kejsersnit.

 

Alligevel gik Chanette i fødsel 7 uger før tid, og da Mie kort til efter fødslen blev lidt blå og knirkende, skulle hun have ilt og indlægges på Neonatal afdelingen.

 

Chanette var sikker på, at nu skulle hun igennem det hele endnu engang, og atter måtte hun lukke ned for sine følelser.  

 

Troede at det ville gå galt for 3. gang

 

- Mie kunne ikke selv ilte sit blod, fordi hendes ene hjerteklap stod åben. Den ville have lukket sig under en normal fødsel. Hun skulle lige have lidt ilt igennem næsen i et par timer, mente lægerne. Men timerne blev til dage, og selv om jeg havde tillid til lægerne og masser af håb, var jeg bange.

 

Natasha mistede 25 liter blod under fødslen

 

Alle andre mødre taler om denne her altoverskyggende kærlighed, som de føler til deres børn. Men jeg turde ikke at føle noget. Mie lå på en 6-børns stue, og stemningen var trykket.

 

Der var andre bekymrede forældre, og forældre som mistede deres børn. Det bimlede og bamlede fra alle alarmerne, og jeg følte, at jeg havde min datter på lånt tid.

 

Turde ikke elske sin datter

 

- En aften kaldte sygeplejerskerne mig tilbage til hendes afdeling, efter jeg var gået op på min egen stue for at sove. Mies tal var meget svingende, og hun virkede ked af det, sagde de. Så snart jeg fik hende i armene, blev hun tryg og stabil. Det fik mig til at føle, at jeg alligevel godt kunne være mor. Min lille pige havde hårdt brug for mig, og fra den dag turde jeg håbe og elske. Men det var først efter 23 dage på neonatalafdelingen, da lægerne begyndte at tale om at operere Mie, at hun pludselig selv begyndte at ilte sit blod, og vi kunne komme hjem, husker Chanette.

 

Endelig lykkedes det. Alt det hun skulle igennem for at blive mor, fik ikke længere lov til at styre hendes tanker og humør.

 

Nu var der en lille rask pige, som havde brug for sin mor, og da Mie var bare to år gammel, blev Chanette atter gravid. 

 

Gravid igen og atter bange

 

- Marcus var ikke planlagt og jeg var meget bekymret for, om jeg så kunne være der for Mie. Men samtidig kunne jeg jo ikke drømme om at få en abort. Min mor flyttede ind hos os, så hun kunne tage sig af Mie, og jeg kunne tage den med ro, fortæller Chanette. 

 

Lillebror Marcus blev født en novemberdag for fire år siden. Også han kom til verden alt for tidligt som alle sine søskende.

 

Men Marcus var stærk og sund, og Chanette turde godt at tro på, at han kunne leve som sin søster Mie.

 

Må ikke blive gravid igen ifølge lægerne

 

Lægerne anbefalede, at hun ikke blev gravid igen, fordi hun havde fået to kejsersnit og en operation, da hun blev syet sammen.

 

Hendes krop ville ikke kunne tåle at blive skåret i en fjerde gang.

 

Så Chanette bad om at blive steriliseret efter Marcus fødsel. Nu har hun to sprællevende og glade børn og to englebørn, som hun bærer i sit hjerte.

 

Chanette og hendes børn taler tit om deres søskende.

 

Især Mie er meget interesseret i at tale om sin storesøster, og da hun i skolen blev bedt om at tegne sin familie, var Melina med på tegningen ved siden af mor og far og Marcus.  

 

Chanette er ikke længere sammen med sine 4 børns far, men de har et godt samarbejde, og Chanette har mødt en ny mand, som tilbringer meget tid hos hende og børnene.

 

Hun håber, at hendes historie kan give andre forældre til englebørn håb om, at det kan lade sig gøre at rejse sig og leve et dejligt liv, selv om man altid vil bære sorgen med sig.

 

Og så håber hun, at andre kan lære af hendes historie, så andre kvinder der mister et barn af uforklarlige årsager ikke behøver at miste to gange, før lægerne kan konstatere tilstanden: Cervixinsufficiens. 

 

Bliv undersøgt for svag livmoderhals

 

Chanette opfordrer derfor alle til at kræve at blive undersøgt for svag livmoderhals, hvis de oplever at føde i 2. trimester.

 

Lægerne havde forklaret hende, at hun ikke skulle være ked af, at Melinas dødsårsag ikke blev opdaget i tide, for der skal to sene aborter til, før lægerne finder kan konstatere Cervix insufficiens som årsagen.

 

Det burde ikke være sådan, synes Chanette. At miste et barn er hårdt nok. Den eneste grund til, at hun har overlevet at begrave sine to første børn er de to, som nu løber rundt i rækkehuset i Frederikssund og har brug for deres mor.

 

Fakta om Cervix insufficiens

Tilstanden cervix insufficien

 

s er en svag livmoderhals (cervix), som kan være årsag til 2. trimester aborter eller meget for tidlige fødsler. 

Tilstanden ses i ca. 1 % af alle graviditeter og forårsager 16-25 % af alle graviditetstab i 2. trimester. 

Se de skønne billeder af Chanette med hendes børn

Chanette

  

 

Sponsoreret indhold