Skæbner

Christina faldt død om 2 gange - Mine skønne børn gør mig lykkelig.

15. november 2015 Foto: Steen Wrem - Af Kristian Bo Eriksen
Første gang, Christina døde, var den 17. januar 2014. Hele 10 minutter var hun fuldstændig livløs, inden hun blev genoplivet ved hjælp af en hjertestarter. 28. februar skete katastrofen så igen. Christina faldt om. Var død for anden gang i sit liv. Heldigvis blev hun igen reddet.

-Hvis jeg dør igen i morgen, vil jeg dø lykkelig, siger en eftertænksom Christian Søe Langholm, 42.

-For jeg har to dejlige børn, en sød mand og i det hele taget et godt liv. Jeg har opnået mange ting, siger hun, der bor sammen med sin mand, Anders, 41, og sine to børn, Daniel, 9, og Gloria, 6, i Høje Taastrup.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

To gange har Christina været uhyggeligt tæt på at miste det hele. To gange er Christinas hjerte standset med at slå. Begge gange blev hun reddet af en hjertestarter, og de uhyggelige oplevelser har gjort hende endnu mere besluttet på, at livet skal leves så lykkeligt som muligt.

LÆS OGSÅ: Mor er et mirakel

Christina vil have det maximale ud af sit liv. Hun er fast besluttet på at leve i nuet, forstået på den måde, at hvis der er noget, Christina er utilfreds med, bliver det lavet om. Og også forstået på den måde, at hverdagens små problemer ikke betyder alverden for hende.

Vil hellere en tur i svømmehallen med børnene

-Tidligere kunne jeg for eksempel gå meget op i, at der var rent og pænt herhjemme. Det må der selvfølgelig gerne stadig være, men rengøring er ikke det vigtigste. Det tager jeg helt roligt. Men til gengæld er det vigtigt for mig, at der bliver tid og plads til familien. Jeg vil hellere med ungerne en tur i svømmehallen, end jeg vil knokle løs for at have et skinnende rent hjem. Det er trods alt mine børn, der gør mig lykkelig, siger Christina og dem begge et kærligt knus.

17. januar 2014 klokken 8 om morgenen ankom Christina en anelse forsinket til BRFkredits hovedkontor i Lyngby. Kort efter var hun i fuld gang med at massere den første af dagens klienter. Christina arbejder som massør og har blandt anden en aftale med BRF om at tilbyde deres ansatte massage.

-Jeg var lidt presset for tid. Det var dårligt vejr, og jeg hader at komme for sent. Så jeg løb fra parkeringspladsen og ind i bygningen, hvor Malene stod klar.

-Jeg kunne godt mærke, at min puls var lidt høj. Men jeg tænkte bare, at jeg nok var presset på grund af travlheden. Men så blev jeg rigtig svimmel og måtte afbryde massagen, fordi jeg ville have hovedet ned mellem benene for prøve at undgå, at jeg skulle besvime. Men jeg fik det bare endnu dårligere.

LÆS OGSÅ: Blev gravid i 6. klasse: Folk tror vi er søskende

-Det næste, jeg husker, er, at jeg vågner i totalt mørke uden at kunne hverken se eller høre. Men jeg havde en fornemmelse af, at en person stod og hoppede på mit bryst. Så jeg begyndte at slå ud med arme og ben for at stoppe ham.

Og det lykkedes. For godt nok stod der ingen mand og hoppede på Christina. Men en af de ansatte på BRF, Bent, havde i 10 minutter arbejdet hårdt for at få liv i Christina. Både med hjertemassage, mund-til-mund og med en hjertestarter, der heldigvis var i nærheden.

Og Bent stoppede med massagen, da Christina igen var levende.

Samtidig ankom ambulancen, og Christina blev i alt hast kørt til Gentofte Hospital. .

Hendes hjerte blev undersøgt på kryds og tværs. Lægerne kom efter en scanning frem til, at Christina havde noget arvæv i hjertet, men de mente, at de kunne klare problemet ved at indoperere en pacemaker, der skulle give små stød til hjertet, hvis der igen opstod problemer.

Og det gjorde der. 6 uger efter det første hjertestop, 28. februar, var Christina i den lokale Netto for at handle. På vej ud af butikken, og lige før hun skulle lægge sine indkøb i bilen, kunne Christina mærke, at hendes pacemaker begyndte at støde. En helt ukendt dame, kunne se, at der var noget galt, og spurgte Christina, om hun kunne hjælpe.

Christina mærkede yderligere et par kraftige stød og bad den ukendte dame om at ringe efter en ambulance. I det samme kom en af Christinas veninder forbi, og veninden hjalp Christina ned at ligge, mens hun støttede hende i sine arme.

-Jeg når at dø i min venindes arme, før ambulancen ankom, siger Christina.

Jeg døde lykkelig

For hendes pacemaker var sådan indrettet, at den højst kunne give 6 stød, så standsede den. Og lige præcis det skete, uden at pacemakeren havde fået Cristinas hjerte i gang igen. Først da redderne i ambulancen ankom, fik deres hjertestarter lidt liv i Christina, men de havde svært ved at få rigtig gang i Christinas hjerte. I lang tid – også efter de var nået frem til sygehuset – var rytmen sådan, at Christina fik et stød, så døde hun, fik et stød, døde, fik et stød. I alt 26 stød blev det til, før hjertet selv begyndte at slå.

-17 timer efter, jeg døde uden for Netto, vågnede jeg på Rigshospitalet, siger Christina. For at skåne hendes hjerte havde hun været lagt i koma i nogle timer, og lægerne beholdt hende på intensiv i to døgn.

Denne gang besluttede lægerne, at de ville fjerne arvævet i hjertet ved en operation. Christina blev overflyttet til Gentofte, og efter en syv timer lang operation den 12. marts var arene væk.

LÆS OGSÅ: Malene frygtede, de ville tage hendes barn

I dag har Christina fået en stærkere pacemaker. Hun har ikke oplevet stød fra den siden sin operation, og er så rask, som man overhovedet kan forvente efter sådan en omgang.

Lige efter mit andet hjertestop led jeg meget af angst. Hver gang, jeg kunne mærke det mindste, var jeg sikker på, at jeg var ved at falde død om.

-Men i dag er jeg ikke bange. Jeg løber måske ikke mere, men jeg er begyndt at styrketræne, og så går jeg nogle gode ture, for at blive stærkere, siger Christina.

Men allermest tid, bruger hun på sin familie og på de børn, der for alvor giver livet indhold. Hun og Anders har dannet par i ti år, har været gift i 7 og er sammen om børnene, Daniel og Gloria.

-Jeg vil da gerne blive 100 år, og det kan da også ske, men ellers prøver jeg at leve fuldt ud hver eneste dag. Drømme kan da være svære at opnå, men så gælder det om ikke at sætte sig urealistiske mål, siger Christina, der er begyndt at holde foredrag for interesserede. Foredraget hedder: Jeg Døde Lykkelig – Vil Du?

LÆS HELE INTERVIEWET MED CHRISTINA I DENNE UGES UDE OG HJEMME

Sponsoreret indhold