Skæbner

Dansestjerne invalid efter HPV-vaccine

19. juli 2016 af Carsten Holst. Foto: Jørgen Ploug
15 år gammel fik Astrid HPV-vaccinen, der skulle beskytte hende mod blandt andet livmoderhalskræft. Det fik fatale følger, og i dag er Astrid invalid.

For få år siden var Astrid Bækgaard én af Danmarks bedste hip-hop-dansere. Hun vandt danmarksmesterskabet og deltog i VM. Men det er alt sammen fortid. I juni 2011 dansede Astrid sin sidste dans, og hun vender sandsynligvis aldrig tilbage til et nomalt liv. En HPV-vaccination fik i Astrids tilfælde fatale følger, og nu er den 22-årige tidligere elitedanser invalidepensionist.

HPV-vaccinen gjorde mig syg

Syg af HPV-vaccinen

I marts 2009 fik Astrid som 15-årig den vaccination, der har ødelagt hende liv. Få dage efter vaccinationen blev hun syg og træt, og langsomt fik hun det kun værre og værre. Til sidst kunne hun ikke passe sin skole, og mange dage orker hun ikke engang at stå ud af sengen. I perioder har Astrids forældre været så bekymret for datteren, at de frygtede hun ville dø. Det var en frygtelig tid for alle.

- Min kone og jeg talte i en periode om, at døden måske ville være en lettelse og befrielse både for Astrid og os. Det er frygteligt at tænke på, men det var realiteten, siger Astrids far, Karsten Bækgaard.

I denne uge fortæller Astrid i Ude og Hjemme om sin barske skæbne. Det sker uden vrede og bitterhed, men derimod med optimisme og livsglæde. Astrid bruger ikke tid på at ærgre sig over, at drømmen om en international dansekarriere i USA ikke blev til noget.

Rebecca blev invalid af HPV-vaccinen

Hun har dagligt brug af sin kørestol, men Astrid satser på, at der en dag ikke længere er brug for den. Det vil være et stort fremskridt og en stor sejr for den viljestærke vestjyde. Inden vaccinationen brugte Astrid al sin fritid og mere til på dans, og hun var et stort talent. Efter indsprøjtningen blev hun træt og uoplagt, og det kun værre og værre. Hun kunne ikke sove om natten for smerter og hovedpine, og ingen læger var i stand til at hjælpe hende.

HPV-vaccine: Her i landet er tilslutningen lavest

Om kort tid skal Astrid været én af hovedkræfterne i en teaterforestilling i Holstebro. Hun blev anbefalet til rollen af Holstebro Balletskoles forstander, og i øjeblikket træner Astrid tre gange om ugen med teatertruppen. Det er ikke ligeså sjovt, som at vinde danmarksmesterskaber eller deltage i VM i Las Vegas i hip-hop, men Astrid beklager sig ikke.

I Ude og Hjemme, der er på gaden onsdag den 20. juli 2016, kan du læse hele historien om Astrids smertefulde rejse fra elitedanser til invalidepensionist.

Sponsoreret indhold