Dansk barnebrud forarger

En barnebrud på 13 år giver sin 30-årige kæreste et kram, mens hendes far er i chok. Det er scenen i Børnefondens nyeste kampagnevideo, som allerede er set af mere end en million danskere.

Barnebrud i Danmark chokerer forældre

Den nyeste kampagne for Børnefonden spørger danskere, hvor gammel man skal være, før man bliver gift.

I mange afrikanske og arabiske lande bliver piger giftet bort, før de fylder 15 år. I Mali har mange forældre ikke andet valg end at gifte deres piger væk, når de er bare 13 år eller yngre. Den nyeste videokampagne fra Børnefonden viser, hvordan sådan et scenarie ville se ud, hvis det samme skete i Danmark.

Fædre reagerer ikke ens

En skuespiller ringer på døren hos flere forskellige fædre og udgiver sig for at være deres datters kæreste. Skuespilleren er tydeligvis betydelig ældre end datteren, som i alle tilfælde er 13 år. Både datter og mor i husene er instrueret i at lade som om, de kender skuespilleren. Kun faren er uvidende om, at det hele er arangeret for at se hans reaktion.

Hun var ikke barnebrud, men bare ung. Par lykkeligt gift i 82 år. Her er opskriften

En far spørger skuespilleren, hvor gammel han er. En anden far giver skuespilleren et valg mellem at faren enten ringer til politiet, eller at skuespilleren siger, det ikke passer. 

Se de chokerede fædre og de søde døtre, som spiller med i kampagnen i videoen 

eller på børnefondens facebookside her

Tænk om det skete i Danmark

Det er ikke spor svært at forestille sig, hvor frygteligt det må være at gifte sin 13-årige datter væk til en voksen mand.

Men i Mali er det virkelighed. Derfor stiller Børnefonden spørgsmålet: Hvor gammel synes du, man skal være? og de opfordrer til at man støtter deres projekt i Mali. 

BØRNEfonden har samtidigt undersøgt, hvornår danskerne rent faktisk mener, at man tidligst er giftemoden. Det er man først som 22-årig, men faktisk foretrækker danske forældre, at deres børn venter med giftermålet helt indtil, de har rundet deres 25. fødselsdag.

Resultaterne stammer fra en undersøgelse om børn og barndommen blandt danske børnefamilier med hjemmeboende børn under 18 år. Undersøgelsen er gennemført på vegne af BØRNEfonden i perioden 5. til 16. november 2016.

Amerikansk far tvang sin 14-årige datter til at gifte sig med voksen mand, der voldtog hende

”Vores undersøgelse bekræfter, at der er afgørende forskel på danskernes opfattelse af, hvornår man er gifteklar sammenlignet med den alder, hvor mange børn i store dele af verden rent faktisk bliver gift. I Mali bliver 15% af pigerne gift før deres 15 års fødselsdag, fordi deres familie ikke har andet valg,” forklarer Bolette Christensen, CEO i BØRNEfonden, og fortsætter:

”Piger på 15 år er på ingen måde klare til at blive gift, og forældre er heller ikke klare til at give slip. Det gælder i Danmark som i Mali. Men i Mali bliver familierne tvunget ud i det, fordi de ikke har noget alternativ. Årsagerne er primært fattigdom, manglende uddannelse og tradition. Netop denne problematik har vi stillet skarpt på i vores nye kampagne. Vi vil skabe en debat om emnet herhjemme og bringe det helt tæt på danskernes egen hverdag, så danskerne går med ind i kampen mod børneægteskaber”.

Danskerne har taget godt imod en ny kampagne fra BØRNEfonden, der bringer problematikken omkring børneægteskaber hjem i de danske stuer. 

Filmen blev lanceret i tirsdags og har allerede nu fået over 1 million visninger, 11 tusind likes, 4.400 delinger og over 869 kommentarer på Facebook.

Psykolog: Børneægteskaber er umenneskelige

Så længe vi taler om voksne, er spørgsmålet om, hvornår man er klar til at blive gift, individuelt. Med børn er det en helt anden sag, forklarer Nina Maria Lyngbak, klinisk psykolog i Wattar Gruppen – Kognitivt Psykologcenter.

”Børn er slet ikke parate til at blive gift hverken mentalt eller følelsesmæssigt. Deres hjerner er ikke færdigudviklet, og de gennemgår utallige udviklingsprocesser i denne periode af deres liv. Derfor kan det få en række alvorlige konsekvenser, at børn bliver gift. De kan udvikle psykiske lidelser, der kan blive ødelæggende for deres liv. Som voksne kan de opleve traumer og forstyrrelser, som følge af de forpligtelser og forventninger, de har været udsat for i en al for tidlig alder”, siger Nina Maria Lyngbak, og uddyber:

”Som mennesker udvikler vi os følelsesmæssigt forskelligt og på forskellige tidspunkter i vores liv, men det er umenneskeligt, at børn skal være ægtefælle til en voksen person, der har nogle helt andre behov end barnet”.

BØRNEfonden vil bytte brudekjoler ud med skoleuniformer

Med kampagnen opfordrer BØRNEfonden danskerne til at blive sponsor for et barn og dermed være med til at forebygge børneægteskaber og sikre en værdig fremtid for maliske piger og deres familier.

BØRNEfonden og deres sponsorer giver børn mulighed for at komme i skole, adgang til sundhedstjek og rent vand. Forældrene får støtte til at skabe sig en indkomst, og lokalsamfundet får støtte til bl.a. at bygge skoler, børnehaver og sundhedsklinikker.

Min 17-årige datter giftede sig med muslimsk mand

I Mali har BØRNEfonden en ledende rolle i initiativet ’Girls Not Brides’, der er et globalt partnerskab blandt civilsamfundsorganisationer, som forebygger børneægteskaber.

Hvad kan du gøre?

Gennem et sponsorat i BØRNEfonden får et barn i et af verdens fattigste lande mulighed for en mere værdig barndom gennem bl.a. uddannelse, forebyggelse af sygdomme, støtte til familien og udvikling af lokalsamfundet, så barnet kan slippe fri af fattigdom som voksen.

BØRNEfonden har i mere end 40 år arbejdet i nogle af verdens allerfattigste lande, og i dag er BØRNEfonden en af Danmarks største privatfinansierede udviklingsorganisationer. I samarbejde med lokalsamfund og lande arbejder BØRNEfonden med langsigtede løsninger i 15-20 år i hvert lokalområde for at sikre en bæredygtig fremtid for børn, unge og familier. Flere end 50.000 sponsorer er allerede med til at hjælpe børn via et sponsorat til 225 kr. om måneden i BØRNEfonden.

Du kan støtte her