Skæbner

Danske børn og unge med OCD får det værre under coronakrisen

12. november 2020 af Mette Mølgaard, Videnskab.dk Foto: Panthermedia
Pandemien har været en "trigger-faktor" for yngre OCD-patienter, der reagerer ekstra voldsomt.

En stor del af børn og unge med tvangstanker og tvangshandlinger oplever, at deres OCD, angst og depressive symptomer forværres under coronakrisen.

Det viser et nyt studie, som et forskerhold fra Aarhus Universitet og Børne- og Ungdomspsykiatrisk Afdeling i Region Midtjylland står bag, skriver Videnskab.dk.

Med den massive opmærksomhed på håndvask, afstand og smitsom sygdom var det forventet, at børn og unge med OCD ville blive påvirket af den nye hverdag.

Læs mere på Videnskab.dk: Psykologer: Corona risikerer at afføde en angst-epidemi

Alligevel er resultatet vigtigt, for coronakrisen er endnu ikke ovre, og det belyser, hvordan trigger-faktorer som coronakrisen kan udløse OCD, mener forskerholdets leder, Per Hove Thomsen.

– Det gør os ekstra opmærksomme på, at når vi har katastrofer i samfundet, så er der børn med OCD, der reagerer ekstra voldsomt, og dem skal vi være særligt opmærksomme på, siger Per Hove Thomsen, professor i Børne- og Ungdomspsykiatri ved Aarhus Universitet, til Videnskab.dk.

102 danske OCD-patienter i alderen syv til 21 år svarede i foråret 2020 på et spørgeskema om udviklingen i deres symptomer.

Læs mere på Videnskab.dk: 7 forskningsbaserede strategier: Sådan tackler du corona-frygten

En del af patienterne havde fået diagnosticeret OCD for flere år siden, og denne gruppe patienter oplevede den største forværring.

73 procent af dem oplevede, at de havde fået det dårligere. Lidt over halvdelen havde forværret angst, og 43 procent svarede, at deres depressive symptomer var blevet værre.

Ifølge Poul Videbech, professor i psykiatri ved Københavns Universitet, er det vigtigt, at vi nu også i Danmark ser studier af, hvordan coronakrisen påvirker børn og unge.

– Det styrker bare, at man skal tage sig ordentligt af dem med symptomer, og at behandlere og praktiserende læger skal være opmærksomme på, at man kan se den her forværring, for at hjælpe børn og unge med OCD, siger Poul Videbech til Videnskab.dk.

Andre artikler på Videnskab.dk

Tvangstanker: Hvor går grænsen mellem en stærk vane og OCD?

Coronavirus: Alt om de nyeste tal, symptomer og behandling

Luftrensere reducerer risikoen for coronasmitte ifølge lille forsøg

Sponsoreret indhold