Skæbner

Dansktop-stjerne: Min mor blev myrdet

4. april 2017 Anne Kristensen
Foto: AOP og Polfoto
James Rasmussens barndom kunne næppe være mere ond. Far forsvandt. Mor blev myrdet. Lillebror druknede. Musikken blev James’ udvej – den førte ham både til tops og til bunds, inden han fandt sit sande jeg: Som spillemand.

Følgende er skrevet af Jørgen de Mylius, som i en ny serie i Ude og Hjemme fortæller anekdoter om Dansktoppens største stjerner:

James Rasmussen er også kendt som den hvide indianer fra Brønshøj, sangeren med den flotte og evige hestehale, den fine stemme og det suveræne gehør.

Det hele passede ind i Four Jacks-harmonierne, da Otto Brandenburg skulle have en afløser. Efter Four Jacks-tiden blev James bidt af tanken om at gøre karriere i drømmenes by Los Angeles, og det blev til små 15 år, inden han kom alkoholiseret hjem til Danmark og kæmpede sig frem til en karriere, som det, han altid har været: En spillemand.

Susanne Lana: Et liv med vold, svigt og tragedie

Den dag i dag underholder James det danske folk med både nye kompositioner og en evig turné med sine populære Four Jacks-sange.

Trist barndom

Men hvor fik James energien fra? Efter en trist og dramatisk barndom, hvor en ond stedfar slog hans elskede mor ihjel, og hvor hans lillebror druknede året efter?

James er vokset op i Brønshøj i København, hvor han også bor i dag. Sin rigtige far mødte han aldrig. Familien havde af en eller anden grund en uvilje mod ham. En rigtig levemand, damernes ven, og klaverbokser på Frederiksbergs knejper og restauranter.

Flemming 'Bamse' Jørgensen: Forladt af mor - elsket af folket

Kun en enkelt gang var James lige ved at få set ham. Da Four Jacks spillede med i ABC Teatrets udgave af ”Sommer i Tyrol”, tog James en lur mellem de to søndagsforestillinger, mens de tre andre gik på en nærliggende restaurant. Lige præcis den dag var James’ far samme sted.

Four Jacks-vennerne kendte historien, faderen gav sig til kende, og de kom tilbage til teatret med en frisk hilsen. Siden blev James aldrig igen opsøgt af sin far.

Og det blev en anden mand, hans mor giftede sig med. Det skulle hun aldrig have gjort. Det eneste formildende for James var, at han fik en lillebror, Arne, som blev hans bedste ven i den tidlige barndom.

Lis og Per: Postbuddet var min far

Hans stedfar var ondskabsfuld over for James, som blev kostet af sted i hvert ledige øjeblik for at skovle koks eller bedt om bare at forsvinde.

Mor blev myrdet

Hans mor og moster fik arrangeret feriekoloni til James og Arne hver eneste sommer, for at brødrene sammen kunne holde en rolig ferie. Da James var 12 år, benyttede hans mor lejligheden til at søge skilsmisse. Og chokket fik James midt i ferieidyllen.

Koloniens kærlige lærer Rasmussen kaldte en dag på brødrene, tog dem begge om skuldrene, holdt dem ind til sig og fortalte den værste nyhed, et barn kan få. Deres mor var død. James' stedfar havde slået hans mor ihjel.

Nina & Frederik: Fra verdensstjerner til svindel og mord

Stedfaderen fik livsvarigt fængsel, som betød maksimalt 16 år. Og da retssagen var slut, blev det på mærkværdigste vis besluttet at skille brødrene ad, så Arne skulle være hos sin fars familie, mens James skulle bo hos sin moster og onkel.

Lillebror druknede

Et år efter mødtes brødrene ved deres mors grav. Arne skulle på ferie i Solrød, han selv skulle på ferie i Sønderjylland. På ferien læste James i avisen, at en lille dreng ved navn Arne var druknet i Køge Bugt. Det viste sig at være James’ elskede lillebror.

For James blev musikken og hans trofaste guitar livet igennem hans redning, når livet bød på vanskeligheder. Og det må man sige, at livet har gjort for James.

Jodle Birge: Fra triumf til tragedie

Musikken førte ham både til tops og til bunds, inden han fandt sit sande jeg: Som spillemand.

Læs hele Jørgen de Mylius' fortælling om James Rasmussen i det nye Ude og Hjemme, som er på gaden onsdag den 5. april 2017.

Her kan du se billeder fra James Rasmussens lange karriere:

James Rasmussens karriere

Sponsoreret indhold