Skæbner

Datteren havde sjælden svulst: Vi nægtede at give op

11. august 2019 Af Bjørn Haakon Nilsen. Dansk bearbejdelse: Marianne Knudsen. Foto: Morten Eik og private
Den ”uskyldige” omgangssyge viste sig at være en svulst i hovedet på den 3-årige Madelen. Chancen for at overleve var blot 10 procent, men hendes forældre nægtede at give op.
Mor og far og datter ligger sammen på gulvet

– Vi troede bare, at det var almindelig omgangssyge fra børnehaven, husker 31-årige Ina Marie Guersrang fra Nøtterøy i Vestfold i det sydvestlige Norge.

Det skulle dog vise sig at være langt mere alvorligt, da Ina Maries dengang 3-årige datter Madelen gentagne gange var ramt af feber, kvalme og opkast.
For da Madelen over en periode blev ved med at kaste op hver morgen, uden at resten af familien var syge, vakte det til sidst bekymring hos familiens læge, der spekulerede over, hvorvidt Madelen kunne være blevet bidt af en flåt eller have fået hjernehindebetændelse.
Det var derfor nødvendigt at scanne den lille pige, og resultatet havde familien slet ikke forventet. For lægerne opdagede en svulst i Madelens lille baghoved.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

– Vi blev vildt chokerede over at få det at vide, fortæller Madelens far, 38-årige Trond Janshaug.

Læs også: Melissas fødsel afslørede fars kræft

Sjælden kræftform

Datteren blev med det samme indlagt på hospitalet, hvor lægerne ville forsøge at operere svulsten væk. Af frygt for at skade hendes nervesystem vurderede de dog, at det var for risikabelt at fjerne det hele, og derfor skulle et kemoterapiforløb tage det sidste.
Inden da ville lægerne søge hjælp i Tyskland, fordi de var usikre på, hvilken slags tumor Madelen havde. Svaret, der kom retur, var nedslående.
Hun havde nemlig en meget sjælden og aggressiv kræftform, der hedder AT/RT, og som forekommer mest i hovedet eller det centrale nervesystem på børn under 3 år. Sløvhed og opkast er nogle af symptomerne.

– Jeg spurgte, hvor store chancer Madelen havde for at overleve, og svaret var forfærdeligt. Kun 10 procent chance, sagde de, fortæller Trond.

Uanede kræfter

Det tog hårdt på forældrene at få at vide, at deres datter ikke alene var ramt af kræft, men at der også var tale om en af de værst tænkelige former.

– Vi besluttede os ret hurtigt for, at Madelen skulle være en del af den statistik, der overlever. Det lyder måske naivt, men Ina Marie og jeg var så fast besluttet på det. Jeg tror, at forældre med syge børn kender til den følelse af uanede kræfter, man ikke troede, man havde. Vi følte det i hvert fald og ville kæmpe hele vejen, siger Trond.

Læs også: 10-årige Inger er et ægte mirakel

Parret besluttede sig derfor for, at de ikke ville ”nøjes” med operation og kemoterapiforløbet, så længe der ikke var garanti for, at Madelen ville overleve.
I stedet blev familien henvist til University of Florida Health Proton Therapy Institute i USA, hvor læger kunne tilbyde Madelen proton-stråling. Det vil sige en stråledosis, der kun påvirker kræftcellerne og dermed ikke beskadiger kroppens sunde væv.

Nu er det væk

I løbet af syv uger fik Madelen behandlinger fem dage om ugen. Efter 28 strålebehandlinger var der opløftende gode resultater, og da hun fik den sidste dosis, var kræften væk. Hun har ikke haft symptomer på kræft siden.

– Vi vælger at fortælle vores historie for at hjælpe andre, der kommer i samme situation. Det er så nemt at tænke det værste, når man får så frygtelig en besked af lægerne. Men vi valgte at tro på det og fokusere på, at Madelen havde en chance for at overleve, selv om der kun var 10 procent chance for det, siger Ida Marie og tilføjer, at det også har været en hjælp, at Madelen har tacklet det så fint.

– Hun var positiv og blid hele vejen. Hun er bare noget særligt, og vi er dybt taknemmelige for, at vi fik lov at beholde hende.

Læs også: Jeg har udsat min død

Sponsoreret indhold