Skæbner

De ville tvangsfjerne Tennas børn: Vores første familieferie

29. juli 2020 af Joan Andersen. Foto: Søren Jul Lamberth/Aller Foto & Video og privat.
Det sidste år har været det hårdeste i Tennas liv. Nu er de tunge skyer lettet, og sommerferien med Dansk Folkehjælp markerer begyndelsen på en ny og bedre tid for den sydjyske familie.

- Mor, det er den bedste ferie i vores liv!

Børnelatter, sol på stranden og nysgerrige børnefingre, der forsøger at ae en krabbe på flugt fra plastikspanden.

Danlands feriecenter i Bønnerup Strand danner rammen om Tennas perfekte ferie med børnene Nicolas på otte år, Minna på fem år og 4-årige Lucas. Det er deres første ferie sammen som familie.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

– Det her har vi aldrig prøvet før, siger 29-årige Tenna Pedersen fra Bække i Sydjylland, mens hun prøver at finde børnenes sandaler og tøj i sandet på stranden.

Ren afslapning

Lucas fanger begejstret endnu en krabbe, Nicolas forsøger at grave et stort hul, og Minna plager om at komme tilbage til feriecenteret og den indendørs pool, som byder på varmere vand end bølgerne på Norddjursland.

– Det er så dejligt her. Vi skal ikke nå noget, og vi har ingen planer. Vi kan bare slappe af og være sammen som familie, siger Tenna med et stort smil.

Alle andre kan se, at hun har hænderne fulde af børn, der løber i hver sin retning, og pligter, som selv ikke en sommerferie sætter på pause, men for Tenna er det ren afslapning og hygge, og hun navigerer hjemmevant i virvaret af børn med forskellige ønsker og interesser.

Kampen om sine børn

Kommunen var længe i tvivl om Tennas evner som mor. Hendes førstefødte søn på nu ni år blev anbragt hos en plejefamilie som spæd. Dengang var Tenna kun 20 år.

– Så er man i systemet, siger Tenna og sukker dybt.

Hun har ikke set sin ældste søn i tre år.

Læs også: Mille mistede sin mor til stoffer som 10-årig: Mor ville være stolt af mig

– Der har været så mange ting, og jeg ville ikke drage ham ind i det, fortæller hun.

For to år siden blev hun alene med de tre andre børn, og ikke længe efter begyndte kommunen at ånde hende i nakken igen. De ville tvangsfjerne børnene. Tenna strittede imod, men angsten havde et solidt greb om hendes hjerte.

– Børnene har været vidner til mange ting. Familierådgivere kom i vores hjem, de har været til børnesamtaler, og selvfølgelig har de været vidner til min angst. Selv om jeg har forsøgt at skjule det, kan børn mærke sådan noget, siger Tenna, som også var igennem en forældreevneundersøgelse.

Vandt kampen

Med sin viljestyrke vandt hun kampen om sine børn.

– Jeg vandt i børne- og ungeudvalget. Nu er der lagt låg på, siger hun med et smil.

Sejren i børne- og ungeudvalget var en enorm lettelse, for nu ved kommunen fra deres egne undersøgelser, at hun er en god mor. Med den nyvundne ro på hjemmefronten har hun planer om igen at spille en rolle i sin ældste søns liv.

– Jeg skal se ham igen snart.

Fik hjælp

Mens Tenna kæmpede, fik hun julehjælp fra Dansk Folkehjælp. Hun er alene med tre børn, og i flere år har hun enten fået SU eller kontanthjælp. Derfor sørgede Dansk Folkehjælp også for at informere hende om, at hun kunne søge om feriehjælp hos dem.

– Jeg fik en mail om feriehjælp og søgte det, men jeg havde slet ikke regnet med, at vi blev udvalgt. Jeg blev så rørt, da de ringede, fortæller Tenna, som planlægger at uddanne sig til sosu-assistent.

–Vi plejer at holde ferie hjemme med små endagsture. Det er jo ikke det samme som en rigtig familieferie, siger hun.

Læs også: Min mor anmeldte mig

Nicolas på otte år var lige inden deres ferie på Stjernelejr med Røde Kors, men denne ferie er deres første sammen som familie.

– Det her er en fantastisk ferie. Vi kan bare slappe af og nyde hinanden, siger hun og tilføjer:

Skaber et netværk

– Det er mere end bare en ferie. De sørger også for at ryste folk sammen. Her er folk fra Vejen, Kolding, Vejle og Lunderskov, men jeg er vist den eneste fra Bække.

Tenna er flyttet til Bække for at være tættere på sin far og bonusmor.

– De har hjulpet mig meget. Det er vigtigt med et netværk. Vi er også flyttet til et meget børnevenligt kvarter, hvor børnene har fået rigtig mange legekammerater, siger hun.

Læs også: Mathilde er blevet mobbet hele sit liv

15 enlige forældre er sammen i feriecenteret, denne gang udelukkende mødre. Samtidig er der også familier fra andre byer på de andre feriecentre i landet.

– Som enlig har jeg ikke et særlig stort netværk. Det her er med til at skabe det netværk, jeg har brug for, siger hun og fortæller, at familieafdelingen i kommunen også har inviteret hende og børnene på bondegårdsferie i Højer om et par uger.

Denne sommer er virkelig den bedste nogensinde.

Frivillige hjælper

Ude og Hjemme møder familierne på stranden, hvor de frivillige og forældrene hjælper børnene med at fange krabber og bygge sandslotte. Dagen før var der aktiviteter på boldbanen, og de følgende dage skal de alle til Djurs Sommerland og Kattegatcenteret. Når de har lyst, kan de lege på legepladsen eller i legerummet indendørs, i spillehallen eller poolen.

– Hver dags højdepunkt er poolen, siger Christa Pedersen, som har været frivillig i Dansk Folkehjælp i 50 år.

De frivillige arrangerer det praktiske og sørger for at hjælpe, hvor de kan. Måske hjælper de med nogle konkrete arbejdsopgaver, mens mor er sammen med børnene, måske lytter de blot, når en forælder har brug for at lette sit hjerte.

Læs også: Irenes sorg: Jeg mistede to børn

– Brug os. Vi er her for dig. Jeg henter rugbrød, så er du sammen med børnene, siger Christa til Tenna, som lige skal vænne sig til, at nogen hjælper hende.

Rundt om Tenna plager børnene om endnu en tur i poolen, men de skal lige have et stykke rugbrød først, insisterer Tenna. Lidt efter har Minna lokket sin mor til at spille sten, saks, papir og vinder retten til at få franskbrød før rugbrød. Man har vel ferie – og nu skal der skabes gode minder.

Dansk Folkehjælp

Dansk Folkehjælp er en frivillig humanitær organisation, som støtter udsatte mennesker både i Danmark og i udlandet. De hjælper på tre måder: Forebyggelse og førstehjælp, frivilligt socialt arbejde og internationalt med katastrofe- og nødhjælp samt udviklingsprojekter. De hjælper bl.a. med nødboliger i katastrofeområder, men de hjælper også med netværk til ensomme ældre og hjælp til fattige familier til jul, konfirmation og ferier og meget, meget mere.

Sponsoreret indhold