Det gode liv

14-årige Katrine og en dukke redder hendes bedstefars liv

3. august 2013 af Carsten Holst. Foto Lars Horn
Katrine syntes, at det var noget pjat, da hendes lærer gav hende en dukke med hjem til at træne førstehjælp. Men kort tid efter reddede øvelsen hendes bedstefars liv.
14-årige Katrine Tygesen med sin bedstefar, Frede Gregersen, 74.
14-årige Katrine Tygesen med sin bedstefar, Frede Gregersen, 74.

Frede Gregersen kan takke sin Gud og skaber for, at hans 14-årige barnebarn, Katrine Tygesen, en dag i april besluttede at få sit hår farvet rødt hos sin mormor, Karen-Margrethe Gregersen.
Hvis ikke det var sket, havde Frede med stor sandsynlighed ikke været i live i dag.

Mens Katrine sad i frisørstolen, sank hendes bedstefar død om på toilettet med et hjertestop. Men heldigvis har Katrine netop lært førstehjælp i skolen. Hun gav bedstefaderen hjertemassage indtil ambulancefolkene nåede frem, og reddede dermed Fredes liv.

- Jeg husker intet fra episoden. Men jeg véd, at uden Katrines indsats havde jeg ikke overlevet. Jeg har seks børnebørn, og jeg holder lige meget af dem alle. Men Katrine vil altid have en speciel plads i mit hjerte, fortæller Frede Gregersen.

LÆS OGSÅ: Carole fødte tre børn for veninden

Katrine syntes, at det var noget pjat, da hendes lærer gav hende en dukke med hjem fra skole, så hun kunne træne førstehjælp. Men det viste sig at være en særdeles god ide. Teenageren vidste præcis, hvad hun skulle gøre, og hvordan hun skulle redde sin bedstefars liv, da han sank død om.

Hun arbejdede så hårdt med den 74-årige livløse mand, at hun brækkede hans brystben. Men det hjalp. Fredes hjerte begyndte igen at slå, og i ambulancen kom han atter til bevidsthed.
Da bedstefaderen sank død om på toilettet, fik Katrine sammen med sin mormor slæbt ham ind i stuen.

Katrines mor ringede til alarmcentralen, og fik over telefonen gode råd til, hvilken behandling Frede skulle have.
Katrine udførte dem til punkt og prikke, og undervisningen i førstehjælp i skolen sad på rygraden.

Den gamle smed fra skibsværftet i Frederikshavn var livløs, askegrå i ansigtet, iskold og læberne var blå. Munden var låst, så Katrine ikke kunne give mund-til-mund-hjælp. Hun måtte nøjes med hjertemassage, og det viste sig at være nok.

- Da jeg lærte førstehjælp i skolen havde jeg selvfølgelig ingen anelse om, at jeg skulle få brug for det på bedstefar. Jeg syntes, at det var fjollet med den dukke, som jeg fik med hjem. Men det hele sad på rygraden, og da bedstefar kom til live igen, ringede jeg til min lærer og takkede ham, siger Katrine.

LÆS OGSÅ: Maria reddede et hittebarn fra døden

Den dygtige og tapre piges mor, Susanne Tygesen, er naturligvis stolt af sin datter.
- Katrine er en meget selvstændig og kvik pige. Jeg er utrolig stolt af det, hun gjorde for bedstefar. Uden Katrine havde vi helt sikkert ikke haft ham hos os i dag, siger Susanne.

Halvanden måned efter dramaet i hjemmet i nordjyske Præstbro fejrede Frede og Karen-Margrethe guldbryllup. De 45 gæster var ikke i tvivl om, at hvis Katrine ikke havde lært førstehjælp i skolen, ville festen være aflyst på en tragisk baggrund.

Sponsoreret indhold