Det gode liv

3-årig er født med Downs syndrom: Verdenskendt gymnast

4. januar 2016 af Nina Sommer. Foto: Polfoto
3-årige Sam med Downs syndrom er det yngste barn, der har repræsenteret England ved det internationale stævne ”Great Britain of the World”. Hans mor tog ham med gymnastik få måneder efter fødslen.

Med koncentration og præcision bevæger den kun 3-årige Sam sig hen over den smalle barre til gymnastikkonkurrencen ”Great Britain of the World”, der blev holdt i Helsinki i juli i år. Den lille fyr er dermed den yngste gymnast, der nogensinde har repræsenteret England til et internationalt stævne.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Tidligere har han altid haft sin mor, Dawn, i hånden, men nu kan han helt selv. Ganske imponerende, når man tager hans unge alder i betragtning – nå, ja, og så også lige dét, at han er født med Downs syndrom, hvilket gav ham en hård start på livet.

LÆS OGSÅ: Smuk to-årig med Downs syndrom er model

Sam elsker at være i gymnastiksalen. Han træner sammen med andre, der som han er født med Downs syndrom.

Glæden i øjnene

Marc og Dawn Rozzel-Howens fra Chester i England havde længe drømt om et barn, men efter flere forgæves forsøg på at blive gravid, valgte de til sidst reagensglasmetoden. Det lykkedes, men før lille Sam kom til verden, vidste hans forældre, at risikoen, for at deres lille dreng havde Downs syndrom, var stor.

Som om det ikke skulle være nok, blev den lille gut opereret for to huller i hjertet, allerede da han var cirka 5 måneder. En risikabel operation, som heldigvis endte lykkeligt.

– Så han har været et mirakel lige fra starten. Først var hans diagnose et chok for os, men vi havde vores mirakeldreng, og det var det vigtigste for os, fortæller Dawn, der selv er tidligere elitegymnast.

Som tiden gik udviklede Sam sig heldigvis positivt. Kort efter fødslen vendte Dawn tilbage til gymnastiksalen, og hun tog sin lille søn med. Når hun trænede på trampolinen, tog hun ham nogle gange med op, så han kunne mærke det gyngende underlag.

Sam begyndte hurtigt at efterabe sin mor, og hun kunne straks se glæden i hans øjne, når han kom ind i gymnastiksalen.

LÆS OGSÅ: Jeg er smuk – jeg har Downs syndrom

3-årige Sam har trænet sammen med sin mor, siden han var få måneder. Forældreparret Dawn og Marc fik Sam ved hjælp af reagensglasmetoden.

Talent trods Downs syndrom

– Der er en helt ny verden, der åbner sig for dig, når du har et barn med et handicap. Men Sam viste sig at have et talent, forklarer hans mor.

Hun arbejder i dag som træner i gymnastikklubben, hvor medlemmernes alder spænder fra 3 til 44 år, og hvor der er hold, der næsten udelukkende består af folk med Downs syndrom.

Gymnastikken, der praktisk talt er kommet ind med modermælken, har nu bragt 3-årige Sam helt til tops, og han bliver hyldet for sine evner trods sit handicap.

– Folk har sagt til mig, at det var skæbnen, fordi børn som Sam bliver født af de bedste forældre, siger Dawn glad.

Sponsoreret indhold