Det gode liv

3-årige Elliot er en stjerne på nettet

29. september 2019 Af Maria Zaitzewsky Rundgren. Dansk bearbejdelse: Karin Heurlin. Foto: Jennifer Glans
3-årige Elliot er født med Crouzon syndrom og ser anderledes ud end andre. Men det er ikke det, der får folks hjerter til at smelte, når de ser hans bagevideoer fra familiens køkken.
3-årige Elliot er en stjerne på nettet

Det er svært ikke at blive både lækkersulten og rørt, når man ser de små bagevideoer med 3-årige Elliot på Instagram.

Uanset om den svenske dreng med stor begejstring styrer en håndmikser, eller om han stående på køkkenbordet med en finger smager på kagedejen, så går han lige i hjertet.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Læs også: Marianne fra "Den store bagedyst" brød tabuet: Min søn har adhd

80.000 følgere

Der er ikke noget at sige til, at Elliot efterhånden har mere end 80.000 følgere. For hver mandag, når hans far lægger en ny bagevideo op, spreder den glæde, når folk ser den på deres mobiltelefon midt i en travl hverdag.

Hjemme i familien var det bestemt ikke en nøje tilrettelagt plan at gøre deres søn til Instagram-stjerne. Men livet tager en gang imellem nogle uventede sving.

Det ved Elliots forældre, Hanna Maxstad og Oscar Tannlund, alt om.

Læs også: Tvillinger bliver fulgt af tusinder: Leia og Lauren hitter vildt på nettet

Et anderledes udseende

Da Elliot kom til verden, kunne forældrene straks se, at noget var anderledes ved deres søns udseende.

– Hans øjne var udstående og næsen trykket, og jeg spurgte jordemoderen, om alt virkelig var okay. Men hun skubbede vores bekymring væk og sagde, at han havde ligget klemt i maven, og at det ville rette sig, fortæller 34-årige Hanna, som dog ikke lod sig overbevise.

Hun er fotograf og har set masser af babyer gennem sin linse. Derfor var hun ikke i tvivl om, at noget var galt med Elliot, og hun kontaktede en specialist.

En lettelse

Efter flere måneders undersøgelser kom diagnosen. Forældrene havde haft ret i deres fornemmelse. Der var noget galt med deres søn. Elliot havde Crouzon syndrom. En meget sjælden lidelse, hvor barnet har forskellige grader af sammenvoksning af kranieplader og ansigtsknogler.

– Alt kollapsede bare, da vi fik beskeden, og tårerne begyndte at løbe, siger Hanna, som dog hurtigt mærkede en lettelse, da først oplysningen var sunket ind.

– Nu vidste vi, hvad det var, og hvad vi skulle gøre for at få Elliot til at føle sig så godt tilpas som muligt. Jeg fandt ud af alt om syndromet og fik at vide, at det er meget usædvanligt, og at symptomerne er individuelle. Nogle behøver aldrig at blive opereret, andre skal gennemgå mange operationer. Nogle har problemer med synet, hørelsen og deres tænder, og der er en øget risiko for neuropsykiatriske diagnoser. Men jeg er meget taknemmelig for, at Elliot er normalt begavet.

Læs også: Tvillinger født 17 uger for tidligt: De vejede 953 gram tilsammen

Glad og frisk dreng

Begge forældre er også dybt taknemmelige for, at deres søn trives så godt.

Selv om han har været igennem flere operationer, er han i dag en glad og frisk dreng med et godt sprog, hvilket man tydeligt kan se og høre i de fine bagevideoer. Han er også en stolt storebror til lille Oliver.

Da Hanna blev gravid igen, vidste forældreparret, at der var en øget risiko for, at den lille ny også ville blive født med Crouzon syndrom. De fik derfor tilbudt en test for at få svar. Men parret tog ikke imod det tilbud.

– Vi tænkte, at hvis vi fik et andet Crouzon-barn, så var det okay. Vi vidste jo, hvad det betød, siger Hanna, som for knap et år siden fødte Oliver. Og han bar ikke sygdommen.

Charmerende bagedreng

Som sagt ved man aldrig, hvad livet bringer.

At Elliot blev Instagram-stjerne, var også lidt af en tilfældighed, som opstod en mandag morgen i november for knap to år siden.

Oscar havde filmet en sekvens, hvor Elliot hjalp med at lave pandekager. Da han sendte videoen til Hanna, syntes hun, den var så sød, at hun foreslog, at han lagde den på Instagram.

Og det var ikke kun Hanna, der ikke kunne stå for den charmerende bagedreng.

Læs også: Sådan vandt Emil "Den store bagedyst": Bagte 19 timer i træk

Han er så cool

Han vakte stor lykke på det sociale medie. Derfor begyndte Oscar at lægge en ny bagevideo med Elliot op hver mandag. Det er der nu næsten 80.000 følgere, der glæder sig til hver uge.

Familien har også et klart budskab, hver gang de udgiver en ny video.

– Vi vil gerne have folk til at se andet end hans ydre. De skal se, hvor cool han er. Og vi vil åbne folks øjne for, at der er plads til alle, siger Oscar, der med et smil på læben læser alle de positive kommentarer, der strømmer ind.

Selvtillid

For Elliot har den enorme opbakning også givet selvtillid.

– Folk skriver, at han er meget sød og dygtig. Og det bedste af alt er, at mange bare ser en charmerende lille dreng, der bager, og ikke et barn med et afvigende udseende. Det var præcis, hvad jeg ville opnå, da jeg begyndte at udsende filmene. Jeg ville gøre det normalt at skille sig ud for at gøre tingene lettere for ham og andre med et anderledes udseende, siger Oscar.

Flest fordele

Undervejs har han dog drøftet med Hanna, om filmene kunne være en krænkelse af privatlivets fred for Elliot. Altså om han selv ville deles på Instagram.

– Det er svært at vide, fordi han er så lille og uvidende om sit syndrom. Men vi tror, at der er flest fordele lige nu. Filmene er gode for vores familie, og det er sjovt at se, hvordan folk stiller

bagespørgsmål. Så det handler ikke primært om Elliots udseende, men om, hvad han gør. Men filmene skal selvfølgelig også rejse diskussioner om, hvad der er et ”normalt” look.

Læs også: Min sindssygt sunde familie: Vores livs bedste valg

Sponsoreret indhold