Det gode liv

Adelina med Downs er Instagram-stjerne: Lærer hele verden tegnsprog

25. august 2016 af Mats Å. Johansson. Bearbejdelse: Marianne Knudsen
Foto: Leif Boström
Svenske Adelina er knap 2 år, men er allerede en stjerne på Instagram. Den lille pige har Downs syndrom og bruger tegnsprog til at kommunikere med sin familie. Det er der rigtig mange, som følger med i på det sociale medie. Lige nu har den charmerende, lille pige flere end 10.000 følgere.

Det begyndte som en idé, der blot skulle give Adelinas mormor og morfar mulighed for at tale med deres barnebarn via Instagram.

Den lille pige på knap 2 år er født med Downs syndrom og uden sprog. Men hendes mor, Linda Wenthe, begyndte at lære hende tegnsprog og lavede samtidig små videoer af det, så bedsteforældrene, der ikke bor i nærheden, kunne følge med.

Stjerne på Instagram

Det viste sig hurtigt, at bedsteforældrene ikke var de eneste, der fulgte interesseret med i Adelinas liv.

3-årige Sam har Downs - og er en verdenskendt gymnast

En hel masse andre Instagram-brugere faldt pladask for den charmerende, svenske pige og begyndte at følge hendes profil på det sociale medie.

I dag er Adelina gået hen og blevet en rigtig Instagram-stjerne med flere end 10.000 følgere.

– Det er fuldstændig fantastisk. Jeg havde aldrig drømt om, at andre ville følge hende. I begyndelsen lagde jeg bare tegninger med tegn op, så min mor kunne lære det, men så snart det var et videoklip med Adelina, der viste tegnet, var der masser af visninger, fortæller Linda, 38.

Måtte vælge mellem søn med Downs eller sin kone

Takkede nej til fostervandprøven

Linda mødte sin mand Niclas for syv år siden via Face-book. Niclas faldt for Lindas profilbillede og sendte hende en besked. De mødtes, blev forelskede og enige om at give forholdet en chance. Da Niclas allerede havde døtrene Louise, som nu er 14 år, og Bea, som nu er 11, var det Linda, der flyttede. Hun fik et nyt arbejde på et bosted for handicappede.

Parret giftede sig, og tre måneder efter brylluppet var Linda gravid. Fordi hun var over 35 år, fik hun tilbudt en ekstra scanning, men fostervandsprøven valgte parret at takke nej til. På grund af sit arbejde vidste Linda, at hun ikke ville afbryde sin graviditet, uanset hvad fostervandsprøven ville afsløre. Barnet var velkommen under alle om stændigheder.

Født på bryllupsdag

Lille Adelina kom til verden på sine forældres bryllupsdag på slaget 12. Linda havde under gravditeten haft på fornemmelsen, at Adelina måske havde Downs syndrom, så hun var på en eller anden måde mentalt forberedt på det, da lægerne gav hende og Niclas den hårde besked. Desværre kunne lægerne også fortælle, at Adelina, ligesom mange andre børn med Downs syn- drom, var svært hjertesyg. Hun havde to huller i sit lille hjerte og var meget svag.

Heldigvis kom den lille pige sig hurtigt, og allerede da hun var 5 måneder, var begge huller vokset sammen af sig selv. I dag siger lægerne, at Adelinas hjerte ikke fejler noget længere.

Tegnsprog en succes

Bevidste om at børn med Downs syndrom ofte udvikler et talesprog langt senere end andre børn, besluttede Linda og Adelinas far, Niclas, sig hurtigt for at tage på et kursus i tegnsprog.

Straks kastede de sig ud i at bruge det over for deres næsten nyfødte datter – selv om det i begyndelsen føltes underligt at lave tegnene foran en lille baby på bare to måneder.

Madeleine med Downs går model på catwalken i New York

Allerede inden Adelinas 1-års fødselsdag viste det sig, at forældrenes fagter i hendes første leveår havde båret frugt. Adelina satte sin hånd op til hovedet og slog ud med sine små fingre som et fyrværkeri, hvilket er tegnet for ”dygtig”.

– Vi grinede meget af det og var lykkelige over, at Adelina havde taget vores tegnsprog til sig. Jeg tror, at der er en enorm efterspørgsel efter alternative former for kommunikation med børn uden sprog. Det havde vi selv, før vi fandt på at bruge tegnsprog med Adelina, og det viser hendes popularitet på Instagram jo også tydeligt, lyder det fra Linda.

Tegnsprog i vuggestuen

Børnehaver og andre forældre til børn med Downs syndrom har også kontaktet Linda direkte for at takke hende for at vise dem muligheden for at tale med børnene på et tidligere tidspunkt.

– Vi laver tegnene for de vigtigste ord i en sætning samtidig med, at vi siger ordene højt og tydeligt. Hvis Adelina skal hente en bolle, så viser vi tegnene for at ”hente” og ”bolle”, forklarer Linda Wenthe.

I dag har Adelina et ordforråd på næsten 100 tegn, selv om hun ikke er ret gammel. Hun kunne f.eks. tegnet for lampe, før hun lærte at sige selve ordet. Det kom først et stykke tid senere.Sådan er det faktisk også for børn, der ikke har nogen funktionsnedsættelse - de kender ordet, før de lærer at sige det.

I Adelinas vuggestue har pædagogerne valgt at bruge tegnsprog til alle børnene, også dem uden nogen diagnose. Det giver de små børn en fælles måde at kommunikere med hinanden på, ligesom det er meget forskelligt fra barn til barn, med og uden diagnose, hvornår de begynder at tale.

– Vi var lidt i tvivl om, hvorvidt Adelina skulle i en almindelig vuggestue, fordi personalet ikke anvendte tegnsprog. Men da vi drøftede vores overvejelser, viste det sig, at pædagogerne var meget ivrige efter at lære det – og det samme var de andre børn. Det glæder os utrolig meget, siger Linda taknemmeligt.

Sponsoreret indhold