Det gode liv

Ægte kærlighedsgave: Gav en nyre til sin syge mand

24. november 2018 Af Per-Ola Ohlsson. Bearbejdelse: Carsten Holst. Foto: Kai Rehn.
Linda var ikke i tvivl, da hendes mand for anden gang fik brug for en ny nyre: Joel skulle have en af hendes. Han protesterede mod beslutningen, fordi parrets to døtre kan få brug for nye nyrer i fremtiden. Men Linda holdt fast, og nu har hendes mand igen et godt liv.

For Linda Isaksson var det ikke et tomt og ligegyldigt løfte, da hun ved brylluppet lovede Joel at følge ham i med- og modgang. Det beviste den 29-årige kvinde kort før jul i 2017, da hun gav sin mand og faderen til parrets to børn en smuk kærlighedsgave. Joel fik nemlig den ene af sin hustrus to nyrer. Derved sikrede Linda på smukkeste vis, at familieidyllen stadig er intakt.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

– Der var aldrig tvivl i mit sind om beslutningen. Inden transplantationen sagde lægerne flere gange, at jeg kunne nå at fortryde. Men det føltes helt rigtigt, og jeg er lykkelig for mit valg. Joel og jeg har lovet at være der for hinanden i lyst og nød. Derfor kunne det ikke være anderledes, siger Linda.

Joel smiler, da parrets 2-årige datter Filippa vender tilbage fra køkkenet med en is, som hun selv har fundet i fryseren. Sådanne små, positive hverdagsoplevelser i hjemmet i den svenske by Småland Hok syd for Jönköbing lægger man mærke til, når man har været alvorligt syg og som Joel har haft god tid til at tænke over livet.

– Jeg har det fantastisk. Min tilværelse er lige så dejlig nu, som før jeg blev syg. Lindas nyre er den bedste julegave, jeg nogensinde har fået, siger Joel.

Efter et langt forløb kan Joel og Linda endelig nyde familielivet i fulde drag sammen med Filippa og hendes 4-årige storesøster Linnea.

Arvelig sygdom

For et år siden så alt anderledes ud, og fremtiden var uvis. Linda stryger kærligt sin mand på ryggen, mens hun fortæller om beslutningen, der ikke var vanskelig for hende, nemlig at give Joel sin ene nyre.

Da Joel fik transplanteret Lindas nyre, var det anden gang, at han måtte turen igennem. Han lider af den arvelige nyresygdom Alports syndrom, der indebærer nyresvigt fra fødslen. Joels mor, faster, onkel, fætter og den ene af hans brødre har samme sygdom. Hans bedstemor døde af den, og indtil nu er ni i familien blevet nyretransplanteret. Til sommer er det Joels lillebrors tur, når han modtager en nyre fra brødrenes raske storebror.

Også Linda og Joels to døtre har Alports syndrom. Men først når de er 11-12 år, kan de medicineres. Er de heldige, undgår de måske at skulle have en ny nyre.

Da Joel var først i 20’erne, begyndte hans nyrer at svigte, og han begyndte på dialyse. Et halvt år senere mødte han Linda, så hun har helt fra begyndelsen af deres forhold kendt til Joels helbredsmæssige problemer. Det oplevede hun på tætteste hold, da hun kørte med ham på en lastbiltur til Helsingborg. Joel blev akut syg, men det lykkedes parret at komme hjem. Han blev indlagt, og lægerne besluttede at sætte Joel på en liste med folk med behov for en nyre.

Efter blot et par måneder blev han transplanteret, og i ni år fungerede den ny nyre perfekt. Parret blev gift og fik to døtre. I den periode overtog han sammen med en bror forældrenes familiefirma, og længe havde Joel det godt.

Ville redde familien

Men under en ferie til Tenerife i foråret 2017 blev han syg. Han fik halsbetændelse, og infektionen satte sig på nyrerne. Hans tilstand blev værre og værre, og store mængder væske, som hans nyrer ikke kunne udskille, ophobede sig i kroppen. I august blev Joel indlagt for at få blodet renset. Han kæmpede en brav kamp for at passe sit arbejde, mens han var i dialyse tre gange om ugen fem timer ad gangen.

– Joels forværrede tilstand tog meget på børnene. Jeg havde dem med på hospitalet hver lørdag, så de kunne opleve deres far i dialyse. Men det var en svær tid, husker Linda. I efteråret stod det klart, at en ny nyretransplantation var eneste mulighed. Linda sagde, at hun selvfølgelig var parat til at donere, men det ville Joel i første omgang ikke være med til. Han mente, at hustruen skulle beholde sine nyrer i tilfælde af, at døtrene engang skulle få brug for en af dem.

Men en læge forklarede, at der kunne gå 30 år, inden pigerne eventuelt fik behov for det, og til den tid var Linda måske for gammel til at kunne bruges som donor.

Linda skulle gennemgå en lang række undersøgelser for at klarlægge, om hun kunne bruges som donor. Gennem 12 uger blev hendes nyrer, lever- og blodværdier fulgt, og alt var perfekt. Flere gange blev Linda spurgt, om hun ville springe fra. Men hun fastholdt sin beslutning.

– Jeg gjorde det selvfølgelig for Joels skyld, men også for at redde familien. Jeg ville, at vores døtre skulle beholde deres far, siger Linda.

Blodbånd

Den 7. december 2017 fik de besked fra Sahlgrenska Hospital i Gøteborg om, at transplantationen kunne finde sted inden for de næste par uger. Ægteparret blev spurgt, om de ville vente til efter jul, men Joel og Linda ville have det overstået hurtigst muligt.

På Lindas fødselsdag den 19. december kørte de til Gøteborg, og dagen efter fandt transplantationen sted.

Nogle timer efter mødtes ægteparret på opvågningsstuen, og da var rollerne byttet om. Nu havde Linda mavesmerter, fordi hun ikke kunne tåle medicinen, mens Joel var frisk som en havørn. Det syntes Linda var en smule uretfærdigt.

Efter et par dage forlod hun sygehuset for at fejre en speciel jul sammen med døtrene. På grund af risikoen for infektion måtte Joel blive i isolation på hospitalet. Men det gik i den rigtige retning for den unge familiefar, og i løbet af foråret 2018 vendte hans energi tilbage. I dag har Joel det lige så godt som før transplantationen, og han elsker at kunne lege og være sammen med de to døtre.

– Vi har været igennem utroligt meget de seneste 10 år. Vi er blevet gift, har fået to børn, og Joel har fået to nyrer. Vi har købt og renoveret et hus, og vi har overtaget familiefirmaet. Det er en stor mundfuld, siger Linda.

Joel supplerer ved at sige, at der nu eksisterer et ægte blodbånd mellem ham og hustruen. Den smukke kærlighedsgave har betydet alt for Joel, og det gælder både små og stor ting. F.eks. elsker han nu sure karameller, hvilket han ikke gjorde før, han fik Lindas nyre.

Sponsoreret indhold