Det gode liv

Anne blev mor efter 10 spontane aborter

17. august 2016 Louise Soegaard
Foto: Alex Tran
Anne aborterede hele 10 gange, og lægerne kunne ikke forklare hvorfor. Til sidst fandt Anne selv en forklaring: en sygdom, som hun ikke vidste, at hun havde. Heldigvis er sygdommen let at kurere, og se Anne nu!

Annes lille pige er bare en uge, og hun er alt, hvad Anne og hendes mand, John, kunne drømme om. Deres håb var ellers næsten helt knust, efter at de 10 gange havde oplevet at miste deres kommende baby. 

– For hver gang, jeg tabte barnet, røg der et lille stykke af mit hjerte. Hvor meget kan et menneske klare? Til sidst var jeg ikke engang glad, når der var to streger på graviditetstesten, fortæller 35-årige Anne Hansen fra Haderslev. 

Mistede håbet

Sådan havde hun det også den 11. gang, testen var positiv.

Pas på hovedpinepiller, hvis du vil være gravid

Anne, der er elev som sosu-hjælper, har let ved at blive gravid. Alligevel var hun og John, der er projektleder, startet i fertilitetsbehandling for at se, om det kunne hjælpe. Anne havde taget hormoner igennem en måned, havde taget 12 kilo på, og var da også blevet gravid – men igen var det endt i en spontan abort.

Anne var udmattet og havde lukket af for sine følelser. Nu tænkte hun kun på at tabe de 12 kilo hurtigt igen. Men sådan skulle det ikke gå. Hun nåede ikke at tabe sig, og hun nåede ikke at tage hormoner igen. Så dukkede de to streger frem på testen.

Tabte 10 børn tidligt i graviditeten

Anne og Johns prøvelser startede for tre år siden, da de efter to år sammen besluttede at forsøge at blive forældre. Da havde Anne allerede været gravid fire gange, selv om hun brugte p-ring. Fire gange havde hun blødt voldsomt efter få uger. Hun skulle ikke udskrabes, og da hun ikke havde planlagt graviditeterne, blev hun ikke sønderknust over at miste dem. 

Din alder bestemmer: Sådan er dine graviditetschancer

Men nu skulle det være. Anne havde et brændende ønske om at blive mor, og John var den helt rigtige far, mente hun. Der gik kun en måned, før Anne var gravid – for femte gang. Denne gang var det planlagt, og både Anne og John glædede sig. Men endnu en gang endte det med en spontan abort. 

– Jeg var så ked af det. Det føles så uretfærdigt, især når man hører om andre, som får frivillige aborter. Jeg gik til lægen og bad om hjælp. Hun sendte mig til en gynækolog, som tog nogle prøver og undersøgte mig. Alt så fint ud, og der var heller ikke noget galt med Johns blodprøver, så hun kunne ikke sige, hvorfor jeg aborterede, fortæller Anne.

Disse navne har størst sandsynlighed for at blive gravide i 2016

Hun gik derfor selv i gang med at lede efter svar på nettet, og her stødte hun på Enheden for gentagne graviditetstab på Rigshospitalet. Det er en klinik for par og enlige, der har haft flere end tre spontane aborter.

Men heller ikke her kunne lægerne finde svaret. Mens undersøgelserne stod på, måtte Anne og John igennem flere aborter.

13 tidlige tegn på graviditet

– Til sidst følte jeg, at de ikke troede på mig, når jeg sagde, at jeg havde været gravid igen. Jeg følte mig mindre og mindre som kvinde, fordi jeg ikke kunne holde på mit barn. Jo flere gange du mister, desto mere mister du troen på dig selv, fortæller Anne.

Ukendt sygdom var skyld i aborterne

Mens hun var tilknyttet Rigshospitalet, talte Anne med sin veninde Line om sin kamp for at blive gravid. Line havde også oplevet at abortere flere gange, så hun vidste præcis, hvordan Anne havde det. Og endnu bedre: Line havde også en mulig forklaring på de mange aborter. 

På nettet havde hun fundet ud af, at en almindelig og ellers ufarlig kønssygdom kaldet ureaplasma kan føre til tidlig abort hos gravide. Line havde ladet sig teste, og det viste sig, at hun var positiv. Efter en 10-dages antibiotika-behandling var hun og hendes mand kureret – hvorefter Line var blevet mor uden problemer. 

Læs artiklen om Line, der på trods af sygdommen blev ægdonor 

– Jeg ville også testes for sygdommen, men da jeg talte med min læge om det, henviste hun mig til Rigshospitalet. Der var jeg allerede tilknyttet, og de kendte ikke sygdommen, så de henviste mig tilbage til min egen læge. Til sidst måtte jeg banke i bordet og kræve en test. Det fik jeg. Efter en uge havde jeg resultatet. Jeg blev testet positiv for ureaplasma, forklarer Anne.

Hun og John blev behandlet, og kort tid efter var Anne altså gravid for 11. gang.

11. gang blev lykkens gang

Alex Tran

- Jeg kunne ikke glæde mig. De første mange uger gik jeg bare og ventede på at tabe barnet. Men den ene uge tog den anden, og i uge 14 købte vi en tidlig kønsscanning. Så begyndte glæden at komme. Jeg havde købt en dopler, så vi kunne høre hendes hjertelyd fra uge 11. Hver gang, jeg blev urolig, tog jeg det frem og fandt hendes lyd. Det var en fantastisk lyd. Som små hurtige trommer, og så var der ro på igen, fortæller Anne.

Styrk din fertilitet - 10 gode råd

Hun led af kvalme og opkast gennem hele graviditeten, men i uge 30 blev det hele lidt nemmere. Da begyndte lillepigen at sparke for alvor. Hun sparkede helt op til hendes mors knuste hjerte, og alle de skår, der var røget af, blev langsomt sparket på plads igen. 

– Desværre var fødslen den værste oplevelse i mit liv. Jeg var bange for smerterne, og lægen kom til at lægge epiduralblokaden forkert, så den kun bedøvede min venstre side. Det endte med, at hun blev taget i et akut kejsersnit efter 22 timers veer. Jeg var så træt, at jeg knap nok kan huske noget. Men jeg husker, da jeg så et glimt af min datter, da lægerne løftede hende. Det fik mig til at tude. Bagefter kom hun op på Johns bryst, og så tudede vi begge, fortæller Anne.

Nyfødt død efter forfærdelig fejl: Glemte at tænde respirator

Trods den vanskelige fødsel er hun dog ikke i tvivl:

– Om jeg ville gå igennem det hele igen? For hende, JA!

Historien om Anne og Johnn og deres lille pige er i denne uges Ude og Hjemme, som udkommer onsdag d. 17. august 2016

Her kan du se et skønt galleri med søde billeder af familien:

Anne blev mor efter 10 spontane aborter

Hvad er en spontan abort? Hvad er tegnene? Og hvad øger risikoen? Få svar på de mest almindelige spørgsmål om spontan abort her >>

Sponsoreret indhold