Det gode liv

Anne-Mettes datter har Downs: Vi valgte Caroline til

5. april 2017 af Marianne Knudsen. Foto: Søren Lamberth
Allerede under graviditeten vidste Anne-Mette Kristensen, at barnet i hendes mave havde Downs syndrom, men hun var ikke på noget tidspunkt i tvivl om, at hun ønskede sig barnet.

Hver gang, døren til scanningslokalet åbnede, kom der et lykkeligt kommende forældrepar ud. Anne-Mette lagde mærke til dem, og hun følte samme glæde indeni.

Det var hendes tredje barn. Hun har i forvejen Sebastian (nu 12 år) og Josefine (nu 3½), og nu sad hun og hendes mand og ventede på, at det blev deres tur til at få et glimt af den nye baby i hendes mave.

3-årig født med Downs: Verdenskendt gymnast

Med en klat gelé på maven begyndte jordemoderen at bevæge scannerhovedet rundt, mens hun uden at sige noget holdt blikket på monitoren. Tavsheden bekymrede ikke Anne-Mette.

I højrisiko for Downs

Det var først efter scanningen, da jordemoderen bad dem om sætte sig ved hendes skrivebord, at hun fornemmede, at noget måske ikke helt var, som det skulle være.

Barnet, som Anne-Mette bar, var i højrisiko for at have Downs syndrom, fik de at vide. En fostervandsprøve kunne fastslå det mere præcist, og bekræftede den det, kunne sygehuset tilbyde Anne-Mette en abort allerede to dage senere, beroligede jordemoderen.

Vores barn skal have Downs

De vordende forældre sad som forstenede, de sagde ikke noget til hinanden, men prøvede bare at fordøje alle de informationer, som jordemoderen lige pludselig bad dem forholde sig til.

Ville beholde Caroline uanset hvad

Det var først, da de kom ud af scanningslokalet, at de sagde noget til hinanden.

– Jeg ved ikke, hvad du vil. Men jeg har tænkt mig at beholde barnet uanset hvad. Og derfor ønsker jeg heller ikke nogen fostervandsprøve, der kan risikere, at jeg aborterer, sagde Anne-Mette.

Isabella med Downs: Tal pænt

Hendes mand, Jimmi, tøvede heller ikke, da han svarede, at han havde det på samme måde.

– Jeg kunne bare mærke, da vi kom ud derfra, at det her barn skulle blive der. Jeg følte en enorm beskyttertrang og tænkte, at jeg skulle nok give det barn et godt liv. Men jeg var da også usikker, for jeg vidste ikke ret meget om Downs syndrom, så jeg googlede løs, da jeg kom hjem, fortæller Anne-Mette Kristensen, 42.

Familiens charmetrold

Knap tre år efter åbner hun døren til familiens lyse villa i et parcelhuskvarter i Bredballe uden for Vejle. På gulvet kravler Caroline rundt og hilser glad, inden hun kryber op på sit mors skød.

11-årig storebror hylder søster med Downs

Hun er barnet, der lå i Anne-Mettes mave og fik lov til at leve. 2½ år og hele familiens charmetrold.

– Caroline er altid så glad, og jeg kan godt forstå, at folk kigger efter hende, når vi er ude. Men det gør mig ikke noget, for hun ser jo anderledes ud, og hun er da så sød, når hun smiler ud over det hele, siger Anne-Mette.

Læs hele den livsbekræftende historie i det nye Ude og Hjemme, som er på gaden onsdag den 5. april 2017.

Her kan du se nogle skønne billeder af Caroline og hendes familie:

Vi valgte Caroline til

Sponsoreret indhold