Det gode liv

Caroline overraskede alle

15. november 2013 af Marianne Knudsen Foto: Morten Mejnecke
Maria Hjorthøj fra Ballerup anede ikke, hun var gravid. Det gik op for hende, da hun var seks måneder henne. Fire dage senere fødte hun lille Caroline – 11 uger for tidligt. Efter en lidt hård start på livet har den lille pige det godt i dag.

Den 17. november er det et år siden, at Maria Hjorthøj fra Ballerup stod med den mest uventede gave. En lillebitte pige på bare 1.238 gram og 37 cm. Født 11 uger for tidligt og blot opdaget fire dage før fødslen gik i gang. Igennem seks måneder havde 32-årige Maria ingen anelse haft om, at hun bar på et lille barn i sin mave.

Læs også: Tabte sig og blev gravid

Altid været kraftig

Hun havde ikke en fast kæreste, var på p-piller og havde forinden tilmed fået konstateret PCO, der er en hormonel forstyrrelse, der gør det svært at blive gravid. Derfor strejfede tanken hende slet ikke, selv om hendes menstruation var udeblevet i månedsvis.

Det havde den gjort så mange gange før, og da hun var en kraftig pige i forvejen, forandrede hendes krop sig heller ikke synderligt meget. Hverken Maria, venner eller familie lagde mærke til noget - kun en bekendt spurgte en dag, om hun ventede sig.

- Jeg tænkte, at nu må jeg da vist hellere i gang med at tabe mig, når folk ligefrem tror, at jeg er gravid, fortæller Maria med et smil.

Frygtede sygdom

For det var da hun opsøgte en alternativ behandler for at få hjælp til at tabe de overflødige kilo, at hun fandt ud af, at hun skulle være mor.

Maria lå på briksen, mens behandleren trykkede forskellige steder på hendes krop. Da han nåede til maven, stoppede han pludselig op og så alvorligt på hende.

Læs også: Forladt da jeg blev gravid

- Åh nej, der er noget galt. Nu skal jeg dø, husker Maria at hun tænkte. Det var da også som om, hendes hjerte stoppede med at slå, da behandleren sagde, at han var ret sikker på, at hun var gravid.

- Det kan bare ikke passe, fastslog Maria hårdnakket, men indvilligede i at tage en graviditetstest med det samme på toilettet.

Dårligt tidspunkt

Da hun så de to streger på testen, blev hun ret chokeret. For ikke alene var hun gravid. Hun var også så langt henne i graviditeten, at en abort var udelukket, sagde behandleren. Maria følte sig på ingen måde parat til at skulle være mor. Hun havde lige startet sit eget firma som fodplejer, og økonomien hang i laser.

- Jeg syntes, det passede utrolig dårligt at få et barn på det tidspunkt, fortæller Maria ærligt.

Men allerede på cykelturen hjem besluttede hun sig alligevel for at beholde barnet. Hun var 31 år og havde PCO. Det var ikke sikkert, at hun ville få chancen igen for at blive mor.

Ordentlig druktur

En veninde fortalte, at det var muligt at betale sig til en scanning på en privatklinik, og Maria fik en tid med det samme. Her vurderede jordmoderen, at hun var mere end seks måneder henne.

- Det var vildt. Jeg havde intet mærket - kun lige haft lidt ondt i lænden, siger Maria, der også begyndte at spekulere over, hvad hun havde spist og drukket i den periode.

Læs også: Gravid på ekstrem kur

- Jeg havde for eksempel lige været på en ordentlig druktur. Det var ikke rart at tænke på, mens jeg kiggede på det dér sort-hvide foto af den lille baby i min mave.

Hun trøstede sig med, at der endnu var et par måneder af graviditeten til at forberede sig på rollen som mor.

Fødte på en time

Men blot tre dage senere fik hun kraftige mavesmerter. Vagtlægen mente, at der var tale om
ligamentsmerter, og at hun blot skulle hvile sig. Men han tog fejl. Om natten blev det værre, og da hun søvnig tændte lyset, så hun, at lagnet i sengen var fuld af blod. Med ambulance blev hun kørt til Herlev Hospital, hvor man forsøgte at standse den fødsel, der var i fuld gang. Men det var for sent. På mindre end en time kom lille Caroline til verden.

- Det var en voldsom oplevelse. Jeg kiggede på det lillebitte barn med kulsort hår og kunne slet ikke fatte, at hun var min, fortæller Maria.

Følte skyld

Caroline røg straks på neonatalafdelingen, og for Maria hastede det ikke med at se hende igen.

- Jeg var slet ikke mentalt med. Det hele var gået så hurtigt, at jeg ikke forstod, hvad der var sket. Samtidig følte jeg skyld over, at jeg havde født allerede, forklarer Maria, der efterfølgende har fået at vide, at det muligvis er chokket over graviditeten, der fik fødslen til at gå alt for tidligt i gang. Det tog tre dage, før det gik op for Maria, at hun var blevet mor.

Læs også: Hjernedød gravid kvinde holdt i live for at redde baby

Mange bekymringer

I 11 uger var mor og datter indlagt, før de kunne tage hjem og begynde på en ny hverdag sammen. Caroline har i sit første leveår fået medicin flere gange i døgnet på grund af hjerte-problemer. Men ved seneste kontrol fik Maria den glædelige besked, at nu er alt, som det skal være. Caroline er sund og rask.

- Der har været mange bekymringer undervejs, fordi hun er født så meget for tidligt. Men jeg har prøvet at fokusere på al den glæde, hun har givet mig. Min lille pige har det godt nu, og jeg elsker hende højt. At være mor er den bedste følelse i verden, siger Maria og giver sit lille mirakel et kram.

Sponsoreret indhold