Carsten bager de bedste romkugler: Romkuglen er en nationalspise

En romkugle – er det ikke bare noget gammelt wienerbrød, som bageren har fejet sammen og tilsat kakaopulver og romessens?
Hvis du tager til Nørre Aaby Bageri på Fyn, er svaret et stort NEJ. Her har indehaver og bagermester Carsten Matthiesen nørdet med Nutella, chokolade og tre slags spiritus og frembragt en helt særlig gourmet-romkugle, som er blevet berømt langt ud over bygrænsen.
– Romkuglen er jo normalt bare et restprodukt i bageriet, men vi har gjort den til en delikatesse. Det er historien om den grimme ælling, der blev til en smuk svane, for vi er jo på Fyn, siger Carsten med et smil.
Prøv også: Carstens hemmelige opskrift: Danmarks bedste romkugler
Som 14-årig i bageriet
Carsten havde ingen anelse om, hvad han satte i gang, da han i marts 2018 kørte til Herning med sine romkugler for at deltage i mesterskabet om at lave Danmarks bedste romkugle ved Foodexpo, som er Nordens største fødevaremesse.
– Jeg begyndte i min fars bageri som 14-årig, så jeg havde 40 års erfaring at trække på, men jeg havde aldrig forestillet mig, at jeg ville vinde, for alle de kendte konditorer fra København deltog også, fortæller Carsten.
Cremede romkugler
Han havde lavet en romkugle, der indeholdt Malibu-rom og Baileys blandet med chokolade og nougat. Toppen var pyntet med karamelchokolade og undersiden dyppet i mørk chokolade og krymmel.
– Jeg havde lavet romkuglen fire gange og forfinet opskriften undervejs. Hvor normale romkugler er klumpede, er vores cremede og ensartede i strukturen. Det er faktisk en ret kompleks opskrift, der fylder et A4-ark, forklarer han.
Opskriften faldt i dommernes smag, og Carsten vandt foran 33 konkurrenter.
– Jeg kunne slet ikke forstå det og skyndte mig ud i bilen med trofæet, for jeg følte næsten, at jeg havde stjålet det, griner Carsten.
Prøv også: Lækre romkugler i festlige farver
800 kilo chokolade
Rygtet om de lækre romkugler fra Fyn løb hurtigt, og snart stod kunderne i kø hele vejen ud af butikken, som befinder sig i SuperBrugsens lokaler. Parkeringspladsen var fyldt, og folk måtte parkere flere hundrede meter væk. I baglokalet stod Carsten og hans medarbejdere og trillede romkugler, mens pigerne bag disken aldrig så enden af køen.
– Vi stod otte mand og trillede romkugler, men alligevel stod folk i kø i over en time, for vi kunne slet ikke følge med. På den første måned fik vi firedoblet vores omsætning, fortæller Carsten.
Før romkuglesuccesen brugte han hver måned cirka 20 kilo chokolade i bageriet. I dag bestiller han 800 kilo hjem hver måned, og hovedparten ryger i romkuglerne. I butikken bliver der hver dag solgt mellem 1.000 og 2.000 romkugler, og det i en by med blot 2.500 indbyggere.
– Vi har kunder fra hele landet. Folk, der krydser Fyn på motorvejen, stopper op her og køber romkugler, siger Carsten og tilføjer:
– Vi har heller aldrig haft så meget politi i byen som nu. Sommetider holder der hele tre patruljevogne på parkeringspladsen.
600.000 romkugler
For bagermesteren har succesen betydet, at han har hyret flere folk og købt nye apparater for at kunne følge med efterspørgslen. I begyndelsen blev alle romkuglerne trillet i hånden, men i dag har bageriet en maskine, der kan forme dem.
– Jeg trillede 600.000 romkugler det første år, og det har kroppen altså ikke godt af, så nu har maskinen taget over, siger Carsten, der har 25 ansatte i sin forretning.
Nataionalspise
Efterspørgslen er blevet så stor, at han er begyndt at sælge romkugler til hele landet. Hver onsdag pakker han cirka 4.000 kugler, som med fragtmand bliver leveret til dørtrin over hele Danmark.
– Der er aldrig nogen, der har spekuleret over, hvor meget romkuglen egentlig betyder for danskerne. Den har nærmest status af nationalspise på linje med bacon og øl, konkluderer bagermesteren.
Særlige valgkugler
Under folketingsvalget lavede han en blå og en rød kugle, så kunderne kunne vælge side, og om sommeren laver han varianter med jordbær og lemon, ligesom der kommer en knaldgul romkugle i sortimentet under Tour de France.
– Romkugler appellerer til alle. Høj som lav. Vi har asfaltarbejderen, der køber romkugler til sjakket, direktøren, der køber ind til forretningsmødet, fordi romkugler er en god icebreaker, og vi sælger til cykelrytterne, der skal have tanket depoterne op under træningsturen, forklarer manden, der gjorde Nørre Aaby til hele Danmarks romkugleby.
Prøv også: Napoleonskager