Det gode liv

Christina fik hjertestop under bytur: Jeg var nær død fra dig

13. maj 2018 Af Carsten Holst. Foto: Jørgen Ploug.
Christina havde glædet sig til en festlig tur i byen med veninder fra mødregruppen. Men i baren faldt hun om med et hjertestop og ville være død, havde det ikke været for en anden gæst.

Christina Halkjær Thomsen havde længe set frem til den weekend i november i fjor, som var tæt på at blive den sidste i den kun 23-årige nybagte mors liv. Sammen med veninder fra sin mødregruppe skulle Christina fredag den 17. november for første gang i umindelige tider i byen i hjembyen Randers, og hun glædede til en friaften uden babygråd og bleskift.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Lørdag var det planen, at de sidste detaljer skulle finpudses, inden Christina og kæresten Olivers 6 måneder gamle søn søndag skulle døbes i kirken. Bagefter skulle 50 venner og familiemedlemmer samles til middag i et festlokale, og det unge kærestepar havde arrangeret alt ned til mindste detalje. Men intet gik som planlagt, og dåbsfesten for sønnen Romeo blev aflyst.

Da præsten søndag i kirken skulle have spurgt Christina og Oliver om navnet på deres søn, lå den unge mor i koma på Skejby Sygehus.

Mens festen og byturen med veninderne var på sit højeste ud på natten til lørdag den 18. november, faldt Christina nemlig om med et hjertestop på en natklub i Randers midtby.

Læs også: Nanna fik hjertestop i en gymnastiktime

Husker intet

Hvor længe Christina var uden kontakt med livet er uvist. Til gengæld er det sikkert, at hvis det ikke havde været på grund af hurtig indgriben fra en tilfældig gæst på natklubben, 29-årige Mille Hansen, havde Christinas skæbne i dag været uvis. Muligvis havde hun ikke uden Milles hjælp overlevet sit hjertestop, eller også havde hun pådraget sig varige og uoprettelige skader på hjernen.

Ude og Hjemme møder Christina og hendes redningskvinde i Christina og Olivers hyggelige lejlighed i Randers. Selv om de to kvinder kun har mødt hinanden få gange, er man ikke i tvivl om, at der eksisterer et helt specielt stærkt bånd imellem dem.

En måned senere mødtes de to piger for første gang siden den dramatiske nat, og det blev et rørende gensyn. Christina havde købt en gavekurv til Mille, selv om hun udtrykkeligt havde frabedt sig at få noget. Et taknemmeligt knus og visheden om, at Christina efter omstændighederne har det godt, var belønning nok for Mille. Nu er de to venner for livet.

Christina har ingen erindring fra den aften og nat, der var tæt på at blive hendes sidste. Hun og de andre fra mødregruppen skulle mødes hos den ene af pigerne, og Christina skulle blandt andet lægge makeup på de andre. De var enige om at give den max gas, og humøret var højt. Efter at have spist middag skulle de ud i byen.

– Jeg har bagefter fået at vide, at jeg ud på aftenen følte en smule ubehag og en stikken ved hjertet. Men slet ikke så voldsomt, at jeg overvejede at tage hjem. Bortset fra lidt astma har jeg aldrig fejlet noget. Jeg er veganer, og jeg lever sundt og ordentligt, fortæller Christina.

Se også: Hugo fik hjertestop i skolen

Nattens heltinde

Den fredag nat var Mille Hansen for første gang i mere end et år i byen. Hun havde været til koncert sammen med en søster og nogle veninder, og Mille havde ikke drukket ret meget. Mellem klokken 03.15 og 03.30 gik hun ind på ”Zwei Grosse Bier Bar” for at se, om hun kendte nogle af gæsterne. Mille havde ingen anelse om, at hun nogle minutter senere ville blive nattens heltinde, og sandsynligvis redde et menneskeliv.

– Jeg så en pige ligge på gulvet ved baren. En veninde sad grædende ved siden af hende og gav hjertemassage. Alt var kaos med fulde gæster, der trådte hen over den livløse pige for at komme til baren, fortæller Mille Hansen med Christina som en opmærksom tilhører.

På trods af det chokerende og næsten uvirkelige scenarie reagerede Mille resolut og hurtigt. Hun har taget et kursus i udvidet førstehjælp og gik straks i gang med både hjertemassage og genoplivning med mund til mund. Mille konstaterede, at Christina ikke havde puls. Christina, som Mille aldrig havde mødt eller set før, var i disse minutter reelt død. Hendes venindefest var på vej mod den mest triste afslutning af alle.

– Det var en bizar og kaotisk oplevelse med feststemte bargæster, der trådte hen over Christina, og kravlede over baren for at komme ind på diskoteket. Mens der blev ringet efter hjælp, arbejdede jeg med at få liv i Christina. Det føltes som en evighed, inden ambulancefolkene nåede frem.

Efterladt i uvished

Redderne forsøgte at få liv i Christina med en hjertestarter, mens Mille blev efterladt i uvished om den ukendte piges skæbne. Christina blev kørt til Skejby Sygehus, hvor lægerne lagde hende i kunstig koma.

Imens lå Oliver Thim Westh, 24, sammen med sønnen Romeo i en lejlighed i Randers, uvidende om det drama på liv og død, som hans kæreste var hovedpersonen i. Oliver blev vækket af én af Christinas veninder, som imidlertid ikke var i stand til at fortælle meget om hendes tilstand. Kun at hun tilsyneladende var besvimet, mens hun bestilte drinks, og derefter var blevet kørt på sygehuset i Skejby.

– Jeg fik fat på noget familie, og sammen med Christinas mor, der er sygeplejerske, kørte vi til Skejby. Vi fik et kort glimt af den bevidstløse Christina på vej til intensiv afdeling. Hun havde stadig sit festtøj på, og det var et uvirkeligt scenarium. 12 timer før havde hun været frisk og glad, da jeg ønskede hende en god aften, fortæller Oliver.

Det næste halvandet døgn blev de værste i den 24-åriges pædagogs liv. Oliver sad ved kærestens sygeseng og frygtede det værste. Først søndag klokken 13, når lægerne ville forsøge at vække Christina, kunne kæresten få en form for vished om hendes skæbne.

Læs også: Nygifte Michele fik et chok: Min mand har HIV

Vågnede forvirret op

Hun lå nedkølet til 33 grader, og Oliver glemmer aldrig det øjeblik, da Christina slog øjnene op. Hun kikkede på ham og sagde ”Hej skat”. Da vidste Oliver, at kæresten kunne kende ham, og det var et godt tegn. Selv anede Christina intet om, hvorfor hun lå i en hospitalsseng i Aarhus med bekymrede mennesker omkring sig.

– Jeg var forvirret, også over, at min korttidshukommelse var borte. Oliver måtte igen og igen fortælle, hvad der var sket, og jeg reagerede forskelligt fra gang til gang. Nogle gange græd jeg, og andre gange var jeg i chok. Jeg kunne ikke slippe tanken om, hvor tæt jeg havde været på aldrig at skulle se mine kære igen, siger Christina.

Der er ingen forklaring på den unge mors pludselige hjertestop. Hun havde ikke drukket specielt meget, og narkotiske stoffer havde hun slet ikke rørt. Christina har aldrig været syg, eller haft problemer med hjertet. Lægerne har lavet en gentest for at undersøge, om hun har en genetisk fejl. Hun har desuden fået indopereret en pacemaker, som træder i funktion, hvis uheldet igen skulle være ude.

– Jeg går ikke i en konstant angst for at dø, men jeg tænker da på det. Jeg forsøger at leve, som jeg plejer, og jeg vil til evig tid være Mille taknemmelig. Hun vil altid være i mit hjerte, siger Christina.

Sponsoreret indhold