Det gode liv

Daniel fandt sin kone i Afrika: Medgiften var to kameler

19. februar 2016 af Mats Å. Johansson Bearbejdelse: Søren Johannesen. Foto: Leif Boström og privat
Daniel skulle helt til Afrika for at finde sin kone. Og Salandi forlod hjemlandet Kenya for et liv med Daniel i det kolde nord. – Hvis vi med vores forskellige baggrunde kan få det til at fungere, så kan alle, mener Salandi.

Det er kærligheden til Daniel Westergren, som har ført Salandi fra byen Log-Logo i Kenya i Afrika til den svenske by Växjö.

– Nu er jeg ved at lære at stå på ski. Daniels søster har lånt mig et par. Jeg vælter hele tiden, siger Salandi på en blanding af svensk og engelsk.

Helst holder Salandi sig indendørs på denne årstid. Men sønnen Loseku Ebbe Westergren vil jo gerne ud og bygge snemænd og kælke.

– Salandi vænner sig til kulden. Første år havde hun hue på hele sommeren, griner Daniel.

Betaget af Afrika

Daniels interesse for Afrika blev vakt, da Kirkens Ungdom i Kalmar fik besøg af en dansegruppe fra Tanzania.

– De havde en glæde, som mange af os skandinaver savner, konstaterer Daniel, som netop var blevet teenager, da han oplevede den farvestrålende trup i kirken.

Som frivillig i et internationalt studenterhus i London kom han i slutningen af 1990’erne til at dele værelse med en fyr fra Kenya.

– Med ham som guide besøgte jeg Kenya første gang i 1999, fortæller Daniel.

– Da åbnede sig en helt ny verden for mig. Nu har jeg besøgt landet 15 gange. Jeg føler mig næsten lige så hjemme der som her. Jeg har endda min egen kamel i Log-Logo. Den hedder ”Orrderr” og er en gave fra en gudsøn.

LÆS OGSÅ: Pigerne blev skældt ud efter tabet af deres lillesøster: Vi måtte ikke dele sorgen

Ingen fødselsdato

Allerede under sin tredje rejse til Kenya mødte han Salandi – uden dog at vide det.

– For nylig viste jeg Salandi en videofilm fra den tur. ”Der står min mor, og der er jeg”, udbrød hun og pegede på en lille pige, som løb ud af billedet, så hurtigt hun kunne.

Der skulle gå 10 år, før Daniel og Salandi fik øjnene op for hinanden.

– Da jeg på et tidspunkt engagerede mig i et skoleprojekt i det nordlige Kenya, lærte jeg Salandis familie at kende
– men ikke Salandi selv.

– I Kenya har vi obligatorisk skolegang. Men der, hvor jeg kommer fra, er der mange, der modsætter sig, at piger går i skole. ”Det er bedre at lade kamelerne studere”, siger de, forklarer Salandi.

Efter grundskolen flyttede hun til Nairobi for at fortsætte studierne. Hendes forældre kan hverken læse eller skrive, men begge har de forstået betydningen af at få en uddannelse.

Salandi og Daniel talte første gang med hinanden til et bryllup i 2010. ”Hvor gammel er du?”, spurgte Daniel. Det, syntes hun, var mærkeligt.

– I Log-Logo er alder uvæsentligt. Salandis forældre kan ikke sige, præcis hvilket år og dag, Salandi er født. Hun gav sig selv en fødselsdato, da hun skulle have sit eksamensbevis, griner Daniel.

Han fik alligevel et mobilnummer ud af hende til brylluppet, og hun oprettede en e-mail-konto, så de kunne skrive sammen.

– I efteråret 2011 rejste jeg til Nairobi for at mødes med Salandi. Jeg troede, at jeg var velforankret i den kenyanske kultur. Men der var så mange misforståelser. For eksempel tolkede Salandi mine forsøg på at være hensynsfuld som mangel på interesse, fortæller Daniel.

Daniel og Salandi fotograferet til deres bryllup i Kenya i 2012.

Kæmpe bryllup

I februar 2012 forlovede de sig i Amboseli National Park med udsigt til Kilimanjaro. Tre måneder senere kom Salandi første gang til Sverige.

– Det var anden gang i mit liv, jeg var oppe at flyve, og jeg var så bange. Tænk, hvis flyet styrtede i havet. Jeg kan ikke svømme. Og hvad nu, hvis jeg for vild i lufthavnen i Istanbul, hvor jeg skulle skifte fly? Jeg var rædselsslagen for ikke at nå min afgang, husker hun.

Det var en enorm lettelse, da Salandi endelig blev genforenet med Daniel i Kastrup Lufthavn.

– Først blev hun forfærdet over de blomster, jeg havde med, husker Daniel med et smil. Hun var ikke vant til, at ugifte viser deres kærlighed offentligt på den måde.

Salandis opfattelse af Sverige var ikke udelukkende positiv.

LÆS OGSÅ: 13-årige Josefina begik selvmord: Hun turde ikke gå i skole

– Hun syntes, at svenskerne virkede ensomme og ulykkelige. Når hun mødte mennesker uden tro, blev hun forbavset. I Kenya gennemsyrer troen hele samfundet.

– Men det var skønt at være sammen med Daniel igen. Det var jo derfor, jeg var kommet, påpeger Salandi.

Den 29. december 2012 holdt de to et storslået bryllup i Kenya.

– Vi var vel 700 som dansede og sang i halvandet døgn. Vores svenske bryllup, som vi holdt i august året efter, var også fint, men det kenyanske bryllup var det sjoveste, mener Salandi.

– Medgiften var syv køer og to kameler. Jeg skylder faktisk stadig Salandis kusine en ko og hendes mor en kamel, griner Daniel.

I hjemmet i Sverige har familien fået lavet et kæmpe vægbillede med et motiv fra Afrika. Det hjælper, når Salandi får hjemve.

Svær tid

Den 17. november 2013 blev Loseku født, og et par år senere flyttede familien ind i det hus, der nu er deres hjem. Snart skal Loseku være storebror. Gæt, om han ser frem til det!

– Selv om min familie og mine venner tog godt imod Salandi, følte hun sig ensom den første tid i Sverige. Men alt blev bedre, da Loseku blev født.

– Med ham er jeg aldrig ensom, siger Salandi og kigger ud over den frosne jord.

I Log-Logo er det sommer året rundt.

LÆS OGSÅ: Erik kom på børnehjem som spæd: På sporet af en barndom

– Jeg savner aftenerne der. Man sidder under stjernerne uden for hytten med familie og venner og fortæller historier. Jeg elsker sne, men ikke kulde!

Daniel og Salandi mener, at de har en vigtig rolle at spille, når det gælder at modarbejde den tendens, der breder sig mange steder i denne tid, hvor mange tænker i ”dem” og ”os”.

– Hvis Daniel og jeg, med vores forskellige baggrunde, kan få det til at fungere sammen, så burde resten af verden også kunne gøre det, mener Salandi.

– Ja, forskelligheder gør bare livet lidt mere spændende, ler Daniel.

Sponsoreret indhold