Derfor gør det ondt at blive afvist

Afvisning. Av! Det gør ondt og det er lige meget om vi bliver afvist på jobbet, romantisk, socialt eller noget helt fjerde. Afvisninger rammer alle og hver gang er det smertefuldt, skriver The Huffington Post.
-Det sender et signal om, at man ikke er elsket, ønsket eller værdsat, forklarer professor i psykologi ved Columbia University og forsker fokuseret på afvisninger, Geraldine Downey ph.d.
LÆS OGSÅ: Hænger du fast i fortiden? Se tegnene her
Yderligere forklarer hun, at jo mere folk vænner sig til afvisninger, jo mere vil de bekymre sig om dem og være følsomme, hvilket faktisk kan føre til egen-afvisninger:
-Det får dig til at føle dig skidt over dig selv, og det giver en følelse af at ingen gider være omkring dig. Og det gør dig vred.
Selve afvisningen giver altså én portion smerte, og så påfører vi os selv en anden portion smerte, fordi vi bebrejder os selv, skælder os selv ud, taler grimt til os selv, eller forsøger at ramme os selv med anden selvbebrejdelse.
Du påvirkes fysisk
Et studie fra 2011 publiceret i Proceedings of the National Academy of Sciences viser, at social afvisning rammer nogle af de samme centre i hjernen, som også aktiveres når vi føler fysisk smerte. Et andet studie fra "The journal Clinical Psychological Science" viser, at der er en forbindelse mellem afvisninger og betændelse i kroppen og depression.
LÆS OGSÅ: Pas på hovedet. Ifølge udeoghjemme.dk kan et slag forværre din risiko for psykisk sygdom betydelig
Alle bliver i mere eller mindre grad påvirket, når de afvises, og hvis vi har andre ting i livet som gør ondt, vil vi muligvis tage en afvisning endnu mere nært. Og folk, der har det svært, kan nemt falde ind i et mønster som gør dem endnu mere sensitiv og gøre afvisningen værre.
Professor Geraldine Downey forklarer, at hvis en person forventer en afvisning i løbet af en samtale, ja så har han eller hun allerede meldt sig ud og en afvisning er dermed en større realitet. Hun siger også:
-Når folk er følsomme overfor en afvisning, så har de tendens til at undgå situationer, hvor de kan afvises og er derfor i stor risiko for at blive ensomme.
Afvisning er altså en lille ond cirkel, som kan vokse sig større, hvis vi bebrejder os selv efterfølgende. Så lad være med det, det gør ikke sagen bedre og en afvisning vil altid gøre ondt, så der er ingen grund til at forværre den.