Det gode liv

Elisabeth blev forældreløs kort efter fødslen: Godt du blev min nye mor

4. juni 2018 Af Ingvild Kjøde. Bearbejdelse: Carsten Holst. Foto: Marianne Otterdahl-Jensen.
Lille Elisabeth var skabt ved kunstig befrugtning, og hendes mor Kristin blev meget syg under graviditeten og døde kort efter fødslen. På dødslejet lovede hendes højgravide veninde at tage sig af den lille pige, og Bodil svigtede ikke løftet.

Når skæbnen ville, at 8-årige Elizabeth ikke kan være hos sin egen mor, kunne hun ikke få et bedre sted at vokse op end hos Bodil Fowler. Her får den lille pige al den kærlighed og omsorg, som afdøde Kristin Danielsen ikke kan give datteren.

Kristin døde i efteråret 2009 af svangerskabsforgiftning få uger efter, at hun alt for tidligt havde født Elizabeth. Inden den nybagte mor udåndede, gentog hendes højgravide veninde Bodil et løfte, som de to hjerteveninder havde givet hinanden på et tidligt tidspunkt under deres graviditet.

Hvis der skete den ene noget alvorligt, ville den anden påtage sig det ansvar at sørge for venindens moderløse barn. Det løfte var Bodil og hendes mand, Ralph, ikke et øjeblik i tvivl om skulle opfyldes, da Kristin den 2. oktober 2009 døde.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

– Jeg håbede til det sidste, at Kristin ville blive rask og overleve. Da skæbnen ville det anderledes, var jeg ikke i tvivl om, at Elizabeth skulle være hos mig og min familie. At sige nej til min bedste vens barn var slet ikke et alternativ for mig, fortæller Bodil Krogh Fowler.

Læs også: Vores døtre er født på magiske datoer

Fik en søster

Kristins datter, Elizabeth, har derfor boet hos sin mors veninde siden den dag for otte et halvt år siden, da hun blev udskrevet fra hospitalet efter sin barske start på livet.

Få uger efter Kristins død fødte Bodil sin datter, Amelia. De to, jævnaldrende piger, Amelia og Elizabeth, er vokset op sammen, og de betragter hinanden som søstre. Deres venskab bliver sandsynligvis lige så stærkt livet igennem, som deres mødres venskab var, mens Kristin endnu levede.

De to var blevet gravide næsten samtidig, og de glædede sig til at gå ture sammen og nyde børnene på barselsorlov. Da skæbnen indhentede Kristin, syntes det næsten fysisk uoverskueligt for Bodil at tage sig af Elizabeth, samtidig med at hun skulle sørge for sit eget spædbarn. Men sådan blev det, og al Bodils skepsis gjorde hun selv til skamme.

Livligt hjem

Otte et halvt år efter den barske tid i efteråret 2009 er der liv og glade dage hos familien Fowler i det store hus i den svenske by Bærum. ”Buckingham Palace” står der på et skilt på huset, og brødrene Philip, 21, og Nicholas, 23, tager imod sammen med deres forældre, Bodil og Ralph. De to andre børn, Amelia og Elizabeth, er endnu ikke kommet hjem fra skole.

Bodil betegner huset som ”et rodet hjem med hjerterum”. Længe så det ud til, at familien blot skulle bestå af fire, men så blev Bodil gravid. Amelia var en efternøler, og det var ikke med i planerne, at hun skulle have en søster.

Bodil Fowler og Kristin Danielsen arbejdede sammen i Bærum Kommune, og de blev nære veninder. Kristin var lesbisk og havde et brændende ønske om at blive alenemor. Da Bodil var fem uger fremme i sin graviditet, tog hun med Kristin til Danmark i håb om, at hun kunne blive gravid ved kunstig befrugtning. Til stor begejstring for begge kvinder lykkedes det.

– Kristin var min bedste veninde, men mange andre holdt også utroligt meget af hende. Hun var et usædvanligt sødt menneske, og det var vidunderligt at være gravid samtidig med hende. Vi talte om alt, og jeg kunne øse af min erfaring. Jeg havde jo prøvet det to gange før, siger Bodil.

Se også: Lille Alva er et mirakel

Tidlig fødsel

Men allerede i uge 25 blev Kristin ramt af svangerskabsforgiftning. Eneste mulighed var at forløse barnet, hvis ikke både mor og datter skulle dø. Elizabeth vejede blot 820 gram ved fødslen, men klarede sig trods sin lidenhed fint. Kristin, derimod, gik ind og ud af koma.

– Jeg besøgte hende på hospitalet hver anden dag. Jeg sad med Elizabeth ved brystet, og med min ufødte baby i maven lige under, husker Bodil.

Når Kristin var vågen, talte de to om alt, også livet og døden. Kristin spurgte flere gange, om Bodil og Ralph ville tage sig af hendes datter Elizabeth, hvis Kristin selv døde. Kristin var enebarn og havde ikke nogen nævneværdig familie. Derfor kunne ingen pårørende tage sig af det moderløse barn, hvis Kristin døde. Bodil trøstede veninden og sagde, at Kristin selvfølgelig ville overleve, så hun selv kunne tage sig af Elizabeth.

Senere viste det sig, at Kristin sammen med en offentligt ansat på Bærum Kommune havde fået oprettet et dokument, hvor hendes ønsker om Elizabeths fremtid var skrevet ned. Det skulle blive et vigtigt dokument, da Bodil og hendes mand skulle have forældremyndigheden.

Fik forældremyndigheden

Elizabeth var 7 uger gammel, da hendes mor døde den 2. oktober 2009. Bodil holdt hende i hånden, da hun udåndede. På det tidspunkt var ægteparret Fowler godkendt som plejehjem for Elizabeth, men de måtte igennem en retssag for at få tilkendt forældremyndigheden over den lille pige. Det var her, Kristins dokument, der var lavet som et testamente, fik betydning for afgørelsen.

– Jeg fik slet ikke tid til at sørge over Kristins død. Alt gik så hurtigt. Min fødsel af Amelia blev sat i gang to uger før tid, så jeg kunne komme hjem og tage imod Elizabeth, fortæller Bodil Fowler.

Den 23. december 2009 beslutter retten i Bærum, at Elizabeth skal bo og vokse op hos Bodil og Ralph Fowler. De bliver samtidig tilkendt forældremyndigheden over Elizabeth.

– Nu kommer ballademagerne, udbryder storebror Philip, 21, da han får øje på Elizabeth og Amelia i døren.

Læs også: Gitte vil føde vores barn

Får ens kærlighed

Ind kommer to lyse piger med lige langt hår og næsten samme højde. Mange tror, at de er tvillinger, og sådan opfatter de to 8-årige pige også dem selv. Hvis den ene er syg, vil den anden heller ikke i skole. De går i klasse sammen, de spiller blæseinstrumentet kornet, og de deler værelse.

Elizabeth ved godt, at hun har en ekstra mor, som er død. Det sker af og til, at Elizabeth om aftenen i sengen snakker med sin mor og fortæller, hvad hun har oplevet.

– For os er der ingen forskel på vores biologiske datter og på Elizabeth. Mange tror, at de er tvillinger, og at den ene ligner sin far og den anden sin mor, siger Bodil.

Amelia har sat sig godt til rette hos sin far, som hun ligner. Elizabeth sætter sig mellem sine storebrødre og får lige så megen opmærksomhed som sin søster.

– Pigerne har været heldige med deres brødre. Det var ikke gået så godt og smertefrit uden dem, fastslår Bodil.

Sponsoreret indhold