Det gode liv

Fødte i hypnose

25. september 2013 af Louise Søgaard / Foto: Morten Mejnecke
På et fødselsforberedende kursus lærte Sara, hvordan hun skulle bringe sig selv i hypnose, og ved at gå i trance kunne Sara derfor føde uden nogen form for smertestillende medicin.

Sara lå på knæ med en stor pude under armene på fødestuen, mens veerne rasede igennem hendes krop. Hun skulle føde sit andet barn.

Babyen lå forkert

Stuen var halvmørk på den hyggelige måde, og stemningen var hverken dramatisk eller anspændt, selvom en lille stjernekigger var på vej til verden.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Læs også: Hasse var dødsfødt i 24.uge, men kom tilbage til livet på sin mors bryst.

Ingen bedøvelse

Sara virkede rolig. Hun var helt i sin egen verden og sagde ingenting. Heller ikke når en ny ve var på sit højeste.

-Bagefter har jeg tænkt, at det var mærkeligt, jeg ikke bad om bedøvelse. Men smerten fik mig ikke til at panikke, som den normalt ville have gjort.

Jeg følte mig tryg i min krop, fortæller 34-årige Sara Marie Rasmussen fra København, der arbejder som antropolog for bl.a. Red Barnet.

Læs også: Cindy fødte midt under sit eget bryllup

På fødestuen var desuden Saras mand og den private jordmoder Tove Kühl, som havde undervist Sara i selvhypnose samt Rigshospitalets jordemoder.

Kom i trance

Ved hjælp af en særlig åndedrætsteknik kunne Sara stige både dybere ned i trance eller bringe sig selv tættere på fuld bevidsthed, hvis hun skulle tale med sine fødselshjælpere.

Da Sara skulle føde Lauges storebror Elias fire år tidligere, var det endt med et planlagt kejsersnit, og det ærgrede Sara.

Aldrig mere kejsersnit

-Kejsersnittet var ikke en god oplevelse. Selvom jeg var bedøvet, kunne jeg jo mærke alt, hvad der foregik. Jeg kunne mærke, at de hev og sled så meget i mig, at jeg nærmest lettede fra briksen. At de stak hænderne ned i min mave og rodede rundt, fortæller Sara.

Da hun blev gravid med Lauge, drømte hun derfor om at føde nummer to søn normalt. Sara undersøgte alt omkring normale fødsler, og en veninde anbefalede hende at læse bogen om fødselshypnose "Hypnobirthing" af amerikaneren Marie Mongan.

Lærte sig selvhypnose

Siden fandt Sara frem til den danske private jordemoder Tove Kühl, som har mere end 18 års erfaring som jordemoder og underviser andre jordemødre i at lære gravide om selvhypnose.

-Det handler i bund og grund om at være tryg i fødslen og stole på, at kroppen ved, hvad den gør. I vores samfund er der en kollektiv fortælling om fødslen som et ubeskriveligt smertehelvede. Jeg tror at angsten for at føde er med til at forværre smerteoplevelsen, siger Sara.

Læs også: Gitte på 42 år fødte barn nummer 10

Under sin anden graviditet deltog hun og hendes mand i et kursus for fødselshypnose for par hos Tove Kühl. Det hjalp Sara med at forberede sig mentalt til fødslen, og det gav hendes mand en forståelse for, hvor vigtig han selv var i processen.

Manden er også vigtig

Hendes mand lærte, hvordan han kunne hjælpe med at stimulere kroppens naturlige smertelindrende hormon -oxytocin.

Mens Sara lå dybt koncentreret og lod den ene ve efter den anden gøre sit arbejde, sørgede hendes mand for blidt at stryge sin kone ned over hele kroppen.

Enhver berøring får vores krop til at frigive oxytocin, som både virker smertestillende og neutraliserer stresshormonet kortisol.

Lille Lauge blev født 30. Maj i år. Han var stjernekigger og han havde navlestrengen to gange viklet rundt om halsen. Det gjorde Saras anden fødsel særlig smertefuld.

-Hvis ikke Lauge var stjernekigger, så havde jeg spyttet ham ud på ingen tid. Det er jeg sikker på. Alligevel var det en fantastisk oplevelse. Hvis vi skal have flere børn, vil jeg atter bruge selvhypnose, forsikrer Sara.

Tove Kühl om fødselshypnose:

Når man er i trance, ændrer man sine hjernebølger, fra beta-niveau, som er normal vågen tilstand, til alfa-eller theta-niveau, som er en tilstand imellem vågen og søvn.

De fleste mennesker kender tilstanden som "dagdrømme" eller "falde i staver". At man et kort stykke tid går ind i sig selv, og lukker alt andet ude. I en fysisk og psykisk krævende situation, som en fødsel er, kan det være en stor hjælp, hvis man bevidst kan bruge trancetilstanden til at koncentrere sig om at føde sit barn - og lukke alt andet ude.

Læs også: Kristine tabte sig ved hjælp af hypnose

Den rolige, dybe vejrtrækning er en effektiv metode, som bruges verden over ved hypnose og meditation. Mens kvinden øver sig i at blive bedre til at slappe af, fortæller jeg om oxytocinets virkninger på kroppen.

Min stemme er i sig selv tranceinducerende og tjener derfor et dobbelt formål. Jeg beder kvinden om at fokusere på sit bækken, sine lår, baller og bækkenbund.

Jeg forklarer, hvor vigtigt det er, at hun kan slappe af i bækkenbunden, så hun ikke kommer til at skubbe barnet op igen, hver gang livmoderen prøver at trykke barnet nedad.

Jeg forklarer også, at en spændt muskel fylder mere end en afslappet muskel, og når et barn skal fødes, tæller hver millimeter.

Jeg opfordrer også kvinden til at visualisere, hvordan barnet kommer længere ned i bækkenet for hver ve, og hvordan det drejer sig på plads, indtil hun kan presse det ud.

Den trancetilstand, som jeg bringer kvinden i, kan hun selv lære at komme i, når fødslen går i gang, forklarer Tove Kühl

Læs mere om fødselshypnose på: www.hypnosejordemoderen.dk

Sponsoreret indhold