Galleri: Hyggelige juletraditioner på slægtsgården
Traditionerne går i arv i familien på gården Bakkely på Omø – ikke mindst her i den søde juletid!
Birgitte, Jesper og børnene, Emma, 8, og Andreas, 5, holder altid jul hjemme på gården.
– Det er så hyggeligt. Min familie kommer fra København og bliver her i flere dage. Fordi vi er på en ø, er der en særlig ro og nærhed. Vi er sammen og hygger os på en anden måde, end hvis vi havde været i storbyen, forklarer Birgitte.
Spiser altid and
Julemenuen på Bakkely er også altid den samme: And! Og den kommer hvert år fra gårdens kær, hvor der typisk går 30 ænder. De bliver slagtet omkring Mortensaften, og så bliver der ellers delt ud til hele familien.
SE OGSÅ: Galleri: Hundeelsker går julestrikke-amok
– Nogle år har vi også gæs i kæret, men vi får altid and til jul, siger Birgitte.
Lillejuleaften koger hun risengrøden til risalamanden, og traditionen tro sætter børnene en portion op på høloftet til nissefar. På den måde sikrer familien sig mod sygdom og død blandt gårdens dyr, som ud over de seks islandske heste tæller en kat, en hane, fem høns og fire kaniner.
Oldemor kommer
Juleaften fejres typisk med både Birgittes og Jespers familier – også oldemor Gunhild, som er en sand mester til at bage (du kan få en af hendes opskrifter ved at klikke her), gerne efter gamle Omø-opskrifter, kommer fra København.
Som altid står juletræet ved den knitrende brændeovn i stuen.
Læs hele den hyggelige historie om familien, slægten og juletraditionerne på Bakkely i Ude og Hjemme nr. 52, som udkommer allerede mandag den 21. december, 2015.
