Det gode liv

Ivan og Anette lærte at tale sammen

18. oktober 2010 af Marianne Knudsen
Et kærlighedskursus på nettet blev vendepunktet for kæresteparret Ivan og Anette. Parret lærte at tale sammen, og det har fået luget ud i konflikterne.
Foto: Morten Mejnecke
Foto: Morten Mejnecke

Alt for ofte endte det med, at 35-årige Ivan trak sig og gik ind i et andet rum, når diskussionerne bølgede mellem ham og hans kæreste gennem knap to år, 30-årige Anette, der bor i Kolding sammen med Ivan. Og så stod hun der. Alene og brændte inde med alle sine følelser, som hun ikke kunne få lov til at forklare ham.

Læs også: Kærlighed i bussen

- Det var meget frustrerende, og jeg følte, han afviste mig ved at gå sin vej, siger Anette Schack. Ivan derimod kunne slet ikke forstå, at Anette havde så stort et behov for at tale så meget, og det irriterede ham, at hun blev ved med at prikke til ham for at få et svar ud af ham.

- Når hun blev ved, var jeg i realiteten som en tikkende bombe. Derfor gik jeg. Sådan har jeg altid gjort. Når der er konflikter på vej, er jeg den, der er smuttet, forklarer Ivan Gjødvad og kan i dag smile ad sin egen opførsel.

Fandt det på nettet
For Anette valgte nemlig at handle på kæresteparrets lurende krise og googlede sig frem til et nyt parterapikursus, som staten yder støtte til. Fordi Ivan har en datter på tre år fra et tidligere forhold, kunne Anette og Ivan for blot 500 kroner få hjælp til samlivet. Henkastet nævnte Anette ideen for en først lettere skeptisk Ivan, men efter at hun have fået forklaret, hvad kurset gik ud på, valgte Ivan at sige ja.

- Hvis det kunne hjælpe os til at kommunikere bedre, syntes jeg, det var værd at prøve. Havde det derimod været samtaler hos en parterapeut, havde jeg nok ikke indvilliget, siger Ivan, der studerer til datamatiker.

Læs også: Reddet af kærlighed (link fjernet)

Kurset, som parret tog på, var et forløb hen over en weekend, og modsat det typiske parterapi-kursus foregik det her sammen med andre par. I alt 14 par var dukket op for at få tips og råd til at redde forholdet. Vigtigt at kysse Efter oplæg fra en psykolog blev parrene sat til indbyrdes at diskutere forskellige emner, som fx. værdier, forelskelse og kærlighedssprog.

- Jeg syntes ikke, at det på nogen måde var pinligt at sidde sammen med andre par. Vi var jo ligesom i samme båd, så det var ikke sådan, at man sad og kiggede skævt til hinanden. Faktisk var det rart at se, at andre også have problemer, siger Ivan, der dog blev lettere chokeret, da psykologen gav dem 40 minutter til at drøfte deres værdier i livet.

- 40 minutter, tænkte jeg. Det er godt nok lang tid, griner Ivan. Men da han først fik talt sig varm, viste det sig, at tiden blev knap. For det skulle vise sig, at Ivan og Anette ikke havde afstemt deres værdier for et forhold fra begyndelsen, og at de bestemt ikke var helt ens. - Det betyder mere for mig, at vi er fysisk nærværende i hverdagen. Jeg vil gerne have masser af kys og knus. Det kan redde min dag, siger Anette.

Det er derimod ikke noget, Ivan spekulerer meget over. Han føler sig til gengæld elsket, når Anette gør små uventede tjenester. - Jeg bliver rigtig glad, når Anette har klaret nogle af de praktiske ting, eller når hun kommer med en kold øl til mig, når jeg ser tv, siger Ivan og sender et smil til Anette. - Men jeg skal helt klart arbejde på at åbne mig mere. Det nytter jo ikke noget at stikke af og efterlade Anette helt frustreret, indrømmer han.

Kortene på bordet
Et af de redskaber, parret virkelig har kunnet drage nytte af, er et tale-lytte-kort. Når den ene har kortet i hånden, har denne ret til at sige alt det, der er på hjerte. Alle frustrationer, irritationsmomenter og ønsker kan lægges på bordet

- Det er virkelig en genial teknik, fordi man får luft for alle de ting, man ellers ville brænde inde med. Det har helt klart gjort os bedre til at melde ud. Faktisk synes jeg, der er en større samhørrighed mellem os nu, fordi jeg ved, at jeg kan fortælle Ivan alt, og han lytter til det, jeg siger, siger Anette. Ivan er helt enig: - Kortet kan anbefales. Det har helt sikkert forebygget nogle konfl ikter hos os, fordi vi har fået talt om tingene i tide.

Sponsoreret indhold