Det gode liv

Jakob og Ulla inviterer på juleaften: Hold jul hos os

24. december 2018 Af Carsten Holst. Jørgen Ploug.
Ikke alle har overskud eller råd til at give deres børn en dejlig juleaften. Derfor har Jakob og Ulla besluttet at invitere ukendte gæster til en utraditionel og gratis juleaften med alt, hvad der hører til.

Hvor der er hjerterum, er der husrum. Dette gamle ordsprog om, at gæstfrihed, næstekærlighed og venlighed er vigtigere end antallet af kvadratmeter i et familiehjem, er rammende for det smukke initiativ, som Jakob og Ulla Rønde fra Bremdal uden for Struer har taget.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Ægteparret med børnene Nicole, 5, og Milas, 2, har nemlig på gribende vis besluttet at åbne deres hjem juleaften for en anden familie, der måske har svært ved at få enderne til at nå sammen på årets store højtidsdag. Derfor er dette historien om et lille juleeventyr, der forhåbentlig ender godt og lykkeligt.

– At give noget er i vores verden smukkere end at modtage. Hvis vi kan gøre noget for, at en anden familie, måske en enlig mor med et par børn eller tre, kan få en god juleaften, yder vi gerne en indsats, siger Ulla, 26, og Jakob, 26.

Der bliver i disse dage pyntet til jul efter alle kunstens regler i villaen hos familien Rønde på Fjordvejen i Bremdal. Her bor ét af Danmarks måske mest gæstfrie ægtepar, Jakob og Ulla, og de elsker julen og alle dens traditioner. Parret har ud over to store hjerter af guld det til fælles, at de brænder for at gøre noget for andre mennesker. Faktisk ved de ikke noget bedre.

Flere hundrede delinger

I november sad Jakob Rønde på sin arbejdsplads som sælger og tænkte på, hvordan han og Ulla i den kommende jul kunne være til glæde for andre end deres egne børn og nærmeste familie. Pludselig fik han den idé at invitere en anden og vildtfremmed familie som gæster juleaften. Han ringede til hustruen og forelagde idéen, og Ulla var straks med på løjerne.

– En lille indsats fra vores side kan måske ende med at udvikle sig til noget stort og godt for andre, siger Ulla.

De to talte sammen om hvem, der eventuelt skulle inviteres, men samtidig lod de rammerne være rummelige. Det kan være en enlig mor eller far med børn, som måske på grund af stram økonomi ikke selv er i stand til at gøre julen festlig for børnene.

Den 18. november klokken 20 lagde Jakob et opslag på sin Facebook-profil, og i løbet af kort tid nærmest eksploderede hans telefon. Den bimlede som en anden juleklokke hver gang, opslaget blev delt, og til sidst måtte han opgive at følge med i, hvor mange gange invitationen blev delt. Det er blevet til mange hundrede delinger, og der har kun været positive kommentarer og reaktioner.

– Når vi har fundet den familie, som vi kan hjælpe og glæde med en god juleaften, skal de ikke gøre andet end at møde op i vores hjem. Hvis familien bor et stykke fra Struer, finder vi ud af en eller anden form for transport. Det er vigtigt for os, at der ingen udgifter er for den familie, der vil fejre juleaften sammen med os, siger Ulla.

Rigelig julemad

Ægteparret er ikke udstyret med en bugnende bankkonto, og de har heller ikke vundet i lotto eller arvet. Ulla får SU som studerende, og Jakob er sælger. Med eget hus og to små børn er der nok at bruge pengene på, og som andre børnefamilier gør julen et pænt indhug i opsparingen. Men det afholder ikke Jakob og Ulla fra at invitere ukendte gæster, også selv om det koster dem noget.

– Jeg har endnu ikke oplevet en juleaften, hvor der ikke var mad til overs. Nogle gæster fra eller til gør ikke noget. Jeg klarer maden med and, flæskesteg, risalamande, og hvad der ellers hører til, og jeg griller det meste. Der bliver rigeligt til alle. Herregud, man kan købe en halv meter flæskesteg i et supermarked, så julemiddagen sender os ikke fra hus og hjem, siger Jakob.

Inden idéen opstod med at invitere en familie på julemiddag, overvejede parret andre muligheder for at hjælpe. De talte blandt andet om at donere penge til en forening. Men til sidst besluttede de at åbne deres hjem for en vildtfremmed familie, og den løsning har de bestemt ikke fortrudt.

– Risikerer I ikke, at jeres juleaften med familien ender i det rene kaos, når I ikke kender gæsterne på forhånd?

– Det er ikke en risiko, som vi kalkulerer med eller anser for sandsynlig. Vi håber på nogle hyggelige timer med god mad, julesalmer og gaver til alle.

Første jul hjemme

– Vi sørger for alt, og familien skal ikke have hverken penge, mad eller gaver med. Kun godt julehumør og en vilje og lyst til at få en god aften sammen med os. Vi er sikre på, at det bliver hyggeligt, siger Jakob og Ulla.

Parret har fået mange positive reaktioner på deres utraditionelle invitation. Jakob fik f.eks. på sin Facebook en henvendelse fra en gammel skolekammerat, der synes godt om initiativet. Han bad om Jakobs telefonnummer, og kort efter modtog Jakob 50 kr. på MobilePay som et tilskud til juleaften. Sådanne oplevelser gør, at parret ikke har fortrudt deres invitation.

– Der er i mange familier tabu omkring dårlig økonomi i julemåneden. Men man skal ikke skamme sig, fordi man ikke kan give sine børn den juleaften, man gerne vil. Hvis vi kan hjælpe en mor eller far og deres børn til en festlig juleaften, går der ikke noget fra os af den grund, siger Jakob og Ulla.

Oprindeligt havde de to forestillet sig en deadline omkring 1. december for henvendelse fra kandidater, der vil tage imod parrets julegave. Men på grund af den store interesse er beslutningen blevet udskudt.

Hvis man er interesseret, kan man henvende sig til Jakob på hans Facebook-profil. Så bliver man måske den heldige, der kvit og frit skal have nogle hyggelige juletimer i selskab med den gæstfri familie.

Jakob og Ulla blev gift i september i fjor, og i år skal de for første gang holde jul i deres eget hjem. Tidligere har de på skift været hos hans og hendes familie, men i år skal højtiden holdes hjemme. Her kommer farmor, bedstefar, en onkel og to tanter, og alle ni familiemedlemmer inklusive Jakob, Ulla og deres to børn er parate til at tage imod de ukendte gæster med åbne arme.

Det skal nok blive festligt. Der kommer i hvert fald ikke til at mangle hverken mad, gaver, hygge, omsorg og gæstfrihed. Det bliver eventyrligt.

Sponsoreret indhold