Det gode liv

Jeg er stolt

22. maj 2012 af Joan Andersen
Jes Holtsø er stolt over at blive husket som Børge fra Olsen-banden. Fra i næste uge kan du samle alle Olsen-bandenfilmene med Ude og Hjemme. Hver film koster kun 43 kr., når du samtidig køber Ude og Hjemme.
Foto: Steen Wrem
Foto: Steen Wrem

Som blot 11-årig blev Jes Holtsø udvalgt til at repræsentere summen af alle danske børn. Han blev Børge fra Olsenbanden, en figur, han ikke bare spillede; Jes var simpelthen Børge. Fra i næste uge kan du samle alle Olsenbanden- filmene med Ude og Hjemme.

- Jeg ville være et skarn, hvis jeg ikke var stolt over at have været med i nogle af de bedste danske film, der er lavet. Olsen-banden er et national-klenodie, konstaterer 55-årige Jes Holtsø og ser tilbage på sit liv som Børge. For Jes er filmene meget mere end blot film. De var i mange år en del af hans hverdag.

- Det holder aldrig op. Jeg møder hele tiden folk, der knuselsker de film, fortæller han. - Jeg var maskotten. Barnet. I filmene repræsenterede jeg blomsten af Danmarks ungdom, siger han.

Jes elskede Olsen-banden, hele sættet og Nordisk Film, hvor han også i en årerække arbejdede som rekvisitør.

- Og de elskede mig og forkælede mig. De behandlede mig mere som en voksen, en ligeværdig, og de tog ikke hensyn, når de talte om kvinder, kvinder og kvinder, siger han og griner. Der var også en mere alvorlig side af filmbranchen.

- De vidste godt, hvad branchen gjorde ved børn. Børn kunne tage skade af det. Men sådan var det ikke for mig. Jeg fik orden på mit kaotiske liv. Miljøet var godt for en som mig, der har ADHD. Jeg vidste præcist, hvad jeg skulle lave hele tiden. Jeg havde faste rammer, fortæller han og husker, hvordan specielt Poul Reichhardt altid spurgte ind til, hvordan han havde det.

- Jeg var ikke vant til, at nogen interesserede sig for, hvordan jeg gik og havde det. Han betød og betyder stadig rigtig meget for mig, siger Jes, der selv er far til tre sønner; tvillingerne Konrad og Grane på snart otte år og Michael på 33 år, der har givet ham barnebarnet Victor på fem år.

Sponsoreret indhold