Det gode liv

Jeg er stolt af mig selv

24. september 2009 af Søren Johannesen. Foto: Morten Mejnecke
16-årige Julie havde ikke passet sin skole i årevis. Hun røg hash og havde stort set opgivet nogensinde at få en uddannelse. Men så startede hun i Q-klassen.

16-årige Julie Friis-Holm Kirchhof havde ikke passet sin skole i årevis. Hun røg hash og havde stort set opgivet nogensinde at få en uddannelse og et godt liv, da hun sidste år kom med i Q-klassen - et særligt skoletilbud til piger i Faxe kommune, som har det svært i folkeskolen. I dag elsker Julie at gå i skole og er ikke til at skyde igennem. Skolepigen fra Dalby er en vaskeægte succeshistorie.

Det er svært at tro, at det er den samme pige, som for et år siden boede i et hus for utilpassede unge efter at være blevet smidt ud fra to forskellige efterskoler.
- Mit liv var gået fuldstændig i opløsning. Jeg følte ikke, at der var nogen udvej, husker hun.
- Om jeg er stolt, af mig selv? Ja, rigtig meget, lyder det fra den kønne, unge pige, som har valgt at stå frem og fortælle sin historie, så andre unge kan lære af den. Det kan nemlig lade sig gøre at bryde den onde spiral og komme tilbage på sporet.

Misbrug og depression
Julies nedtur begyndte, da hun gik i sjette klasse på Druestrup Friskole. Mens hendes søskende, som også gik på skolen, klarede sig fint, havde Julie det svært. De andre elever grinede ad hende, fordi hun ikke kunne finde ud af det.
- Jeg græd tit, husker Julie, som imidlertid fandt en måde at komme væk fra alle problemerne: Sammen med en veninde begyndte hun at ryge hash i skolegården efter skole.

En lærer opdagede, at Julie havde det svært og foreslog, at hun kom på Maglesø Efterskole ved Holbæk. Men det gjorde kun ondt værre. Julies misbrug eskalerede og hun fik en depression.

I de følgende år røg hun fra den ene efterskole og institution til den anden, indtil hun til sidst helt var røget ud af skolen. Hun havde ramt bunden i sit unge liv.
Sådan var situationen, da hun i fjor blev tilbudt en plads i den nyoprettede Q-klasse. Her oplevede Julie for første gang, at lærerne lyttede til hende.
- Så tog jeg simpelthen en beslutning om, at jeg ville starte på en frisk, fortæller Julie, som i dag har lagt hashen endegyldigt på hylden og er blevet en vaskeægte mønsterelev.

[email protected]

Sponsoreret indhold